Рішення
від 21.02.2023 по справі 303/8322/22
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/8322/22

2/303/1289/22

Номер рядка статистичного звіту 48

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючої судді Гутій О.В.

за участю секретаря судових засідань Зарева А.Ю.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритомусудовому засіданнів режимівідеоконференції цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей Великолучківської сільської ради про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей Великолучківської сільської ради про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини.

Позовні вимоги мотивує тим, що 10.05.2014 року вона уклала шлюб з ОСОБА_3 . Від даного шлюбу у сторін народився син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на даний час проживає разом з нею. Вказує, що одруження з відповідачем виявилося невдалим. Проживши 8 років разом, між ними почали погіршуватися відносини через агресивну поведінку відповідача, яке проявлялось у вигляді постійних сварок, образ, цькувань та принижень. Вказане підтверджується постановою Мукачівського міськрайонного суду від 02.09.2022 року. Така поведінка відповідача призвела до того, що між ним та дитиною втрачається психоемоційний зв`язок, зникає довіра дитини до батька, дитина стає свідком агресивної поведінки батька. За таких умов подальше збереження шлюбу суперечитиме її інтересам, оскільки такий носить формальний характер і який просить розірвати.

Також зазначає, що в позасудовому порядку вирішити питання з відповідачем про місце проживання сина не можливо, тому просить визначити місце проживання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею ОСОБА_1 .

Позивач та представник позивача в судовомузасіданні врежимі відеоконференції в

позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд позов задоволити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причину неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення позивача та її представника, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до такого висновку.

Судом встановлено, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 укладено 10.05.2014 року у відділі державної реєстрації актів цивільного стану по місту Мукачево реєстраційної служби Мукачівського міськрайонного управління юстиції у Закарпатській області, актовий запис № 153, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 10.05.2014 року ( а.с. 12).

Від даного шлюбу сторони мають сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується відповідним свідоцтвом про народження (а.с. 13).

Також, з матеріалів справи вбачається, що у вересні 2022 року за заявою ОСОБА_1 відносно ОСОБА_3 складено адміністративний матеріал за ч.1 ст.173-2 КУпАП, відповідно до якого громадянин ОСОБА_3 , перебуваючи за місцем проживання вчинив домашнє насильство відносно своєї дружини ОСОБА_1 , в ході якого ображав її, вчиняв психологічний тиск. Постановою Мукачівського міськрайонного суду від 02.09.2022 року ОСОБА_3 визнано винним за ч.1 ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності. Постанова набула законної сили (а.с.15-16).

Побудова сімейних відносин відбувається на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємоповаги та підтримки (стаття 1 СК України).

Відповідно дост. 24 СК Українишлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Згідно із частиною п`ятоюст. 55 СК Українидружина та чоловік зобов`язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім`ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги.

Положеннями частин третьої та четвертоїст.56 СК Українипередбачено, що кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження, в тому числі примушування до статевого зв`язку за допомогою фізичного або психічного насильства, є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканність і може мати наслідки, встановлені законом.

Відповідно до ст. 5 Протоколу №7 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (Конвенцію ратифіковано Законом №475/97-ВР (475/97-ВР) від 17.07.1997 року) кожен з подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов`язками цивільного характеру, що виникають зі вступу у шлюб, перебування в шлюбі та у випадку його розірвання.

У відповідності до вимог ст. 112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них,інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Згідно з частиною третьоюст. 105 Сімейного кодексу Українишлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно дост.110 цього Кодексу.

Оскільки у судовому засіданні було достовірно встановлено, що збереження шлюбу неможливе, так як сторони подружніх стосунків не підтримують, вільної згоди обох на проживання у шлюбі немає, а тому суд вважає, що подальше спільне життя подружжя буде суперечити інтересам позивача, і за таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 в частині розірвання шлюбу.

Щодо позовної вимоги про визначення місця проживання дитини, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до висновку від 20.01.2023 року, орган опіки та піклування Великолучківської селищної ради вважає за доцільним визначити місце проживання дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з матір`ю ОСОБА_1 (а.с. 49).

Згідно до ч. 1 ст. 160 Сімейного Кодексу України місце проживаннядитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

У відповідності до ч. 1 ст. 161 Сімейного Кодексу України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають значення.

Частинами четвертою та п`ятоюстатті 19 СК Українивизначено, що при розгляді судом спорів щодо визначення місця проживання дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

При цьомуорган опікита піклуванняподає судуписьмовий висновокщодо розв`язанняспору напідставі відомостей,одержаних урезультаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Європейський суд з прав людини зауважує, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків (HUNT v. UKRAINE, № 31111/04, § 54, ЄСПЛ, від 07 грудня 2006 року). При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, № 10383/09, § 100, ЄСПЛ, від 16 липня 2015 року).

Згідно із частиною восьмоюстатті 7 СК Українирегулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї.

За таких обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, та враховуючи, що дитина проживає разом з матір`ю та знаходиться на її утриманні, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і в цій частині .

Крім того, відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст. ст. 19, 81, 141, 200, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 19, 24, 55, 56, 102, 112, 113,160, 161 СК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Служба у справах дітей Великолучківської сільської ради про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини задоволити.

Шлюб, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 10.05.2014року увідділі державної реєстраціїактів цивільногостану помісту Мукачевореєстраційної службиМукачівського міськрайонногоуправління юстиціїу Закарпатськійобласті,актовий запис№ 153- розірвати.

Визначити місце проживання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 накористь ОСОБА_1 1984,80 (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні вісімдесят копійок ) гривень судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ), АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ), АДРЕСА_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей Великолучківської сільської ради, с.Великі Лучки, вул. Гагаріна,37

Рішення суду виготовлено 27 лютого 2023 року.

Головуюча О.В.Гутій

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109213168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про розірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —303/8322/22

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні