Рішення
від 22.02.2023 по справі 636/5516/21
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/5516/21 Провадження 2-о/636/18/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.02.2023 місто Чугуїв

Чугуївський міський суд Харківської області у складі:

головуючого судді Золотоверхої О.О.,

за участю секретаря судового засідання Караулової О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із заявою, в якій просила, з урахуванням уточнених позовних вимог, встановити факт належності їй свідоцтва про право власності на частку квартири АДРЕСА_1 , виданого 02.04.2004 Відділом житлово-комунального господарства Чугуївської міської ради Харківської області за № 18, серії САА № 335913 (далі - Свідоцтво). В обґрунтування заяви вказала, що їй на праві приватної власності належить частка квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 . При видачі свідоцтва про право власності на квартиру та технічного паспорту замість її прізвища, ім`я та по батькові українською мовою « ОСОБА_1 » зазначено російською « ОСОБА_2 », у зв`язку з чим їй відмовлено у реєстрації права власності на квартиру. На підставі викладеного, з метою захисту майнових прав, заявник просила заяву задовольнити.

Заявник подала заяву, в якій просила суд розглядати справу без її участі, вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи подав до суду заяву, в якій вимоги підтримав, просив розглядати справу без участі представника УЖКГЕ та ухвалити рішення згідно вимог чинного законодавства.

Суд, розглянувши заяву, повно та всебічно дослідивши надані докази, встановив такі обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно з ч. 1 ст. 316, ч. 1 ст. 317, ч. ч. 1, 2, 6 ст. 319 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

З копії Свідоцтва вбачається, що квартира належить ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (російською мовою) на праві приватної власності, по частці кожній (а.с.9).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 прізвище, ім`я та по батькові заявника російською мовою значиться « ОСОБА_2 » (а.с.8), тоді як українською мовою, згідно копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера від 17.06.2015 та копії паспорта НОМЕР_2 - « ОСОБА_1 » (а.с.5-7), що відповідає правилам українського правопису.

Відповідно до ч. 1 ст. 293, п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

На підставі викладеного суд установив факт належності Свідоцтва заявникові.

Згідно з ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 316, 317, 319 СК України, ст. ст. 76-81, 89, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 315, 319, 352, 354, пп.15.5 п. 15 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на частку квартири АДРЕСА_1 серії САА № 335913, виданого 02.04.2004 Відділом житлово-комунального господарства, будівництва та комунальної власності виконавчого комітету Чугуївської міської ради за № 18.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано . У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення до Харківського апеляційного суду через Чугуївський міський суд Харківської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області, ЄДРПОУ 22674354, адреса місцезнаходження: Харківська область, м. Чугуїв, вул. Старонікольська, буд. 35а.

Суддя О. О. Золотоверха

Дата ухвалення рішення22.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109226521
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —636/5516/21

Рішення від 22.02.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні