Ухвала
від 21.02.2023 по справі 761/29136/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 761/29136/22 Слідчий суддя в суді першої інстанції - ОСОБА_1

Провадження №11-сс/824/1044/2023 Суддя-доповідач у суді апеляційної інстанції - ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали провадження за апеляційною скаргою, з доповненнями представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27 грудня 2022 року,

за участю:

представника

ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и л а:

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27 грудня 2022 року задоволено клопотання старшого детектива другого відділу детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_7 та зобов`язано відповідальних службових осіб ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ», надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №72022000220000044 - детективам та старшим детективам Бюро економічної безпеки України, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , тимчасовий доступ до оригіналів первинних-фінансових документів ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» (код за ЄДРПОУ 36100693), які відображають фінансово-господарські взаємовідносини, щодо придбання (будівельні матеріали, сантехнічне обладнання та послуги) у ТОВ «Торговий дім «СВР» (код 39056443), ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ» (код 35975694) за період діяльності 2021-2022 років, з можливістю їх вилучення, які знаходяться у ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» за адресою реєстрації: м.Київ, вул. Патріса Лумумби, буд. 20, кв.41, де перебувають вказані документи, а саме:

Договори (контракти, рахунки-фактури) та додатки до них;

Заявки, звіти, акти виконаних робіт;

Податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, подорожні листи;

Сертифікати якості та відповідності придбаних та реалізованих товарно-матеріальних цінностей., журналу-ордеру по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями)., журналу-ордеру по рахунку № 281 (товари на складі);

Роздруковані витяги з електронних реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, які містять облікові записи про вищезазначені фінансово-господарські операції;

Платіжні доручення, рахунки-фактури, банківські виписки з оплати відвантаженого, придбаного товару (послуг, робіт), актів взаємозвірок в односторонньому порядку, картки складського обліку;

Копія штатного розпису працівників ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» за період 2021-2022;

Копії наказів про призначення службових осіб ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» на посади директора, головного бухгалтера, та їх посадових інструкцій.

Документи надати в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмок, що підтверджують вилучення оригіналів, а також в разі їх передачі до архіву, адвокатських об`єднань інших осіб та організацій, службові особи ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» (код ЄДРПОУ 36100693).

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвокат ОСОБА_6 , подав апеляційну скаргу, з доповненнями в якій просить скасувати оскаржувану ухвалу, якою надано дозвіл на вилучення оригіналів первинних фінансових документів ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» за період 2021-2022 років з ТОВ «Торговий дім «СВР» та ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ».

На обґрунтування вимог апеляційної скарги, з доповненнями апелянт зазначає, що слідчий суддя необґрунтовано постановив оскаржувану ухвалу про вилучення значних обсягів оригіналів документів за 2 роки діяльності, що позбавляє ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» можливості здійснювати свою діяльність.

Судовий розгляд був неповним, оскільки слідчий суддя не врахував наслідки виконання ухвали у вигляді неможливості заповнити та подати податкову і фінансову звітність, викривлення даних обліку та унеможливлення продажу товарів, що є підставою для скасування судового рішення за ч.1 ст.410 КПК України. Слідчим суддею не досліджувалось питання необхідності вилучення саме оригіналів документів та підстави для цього.

Слідчий суддя необґрунтовано розглянув клопотання про тимчасовий доступ до документів без виклику представника володільця документів. При цьому вивченням оскаржуваної ухвали встановлено, що питання виклику представника ТОВ «Класика Комфорт» у порушення вимог ст. 163 КПК України, взагалі не досліджувалось, що є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Також апелянт звертає увагу на те, що обставини вилучення оригіналів документів, які не належать до первинних фінансових документів, залишились недослідженими судом.

Клопотання детектива про необхідність вилучення оригіналів документів будується лише на необхідності проведення почеркознавчої експертизи. Однак, з матеріалів кримінального провадження можна зробити висновок про відсутність будь-яких даних, які б вказували на здійснення підписів на документах іншими особами. Постанова про призначення почеркознавчої експертизи винесена формально, без відповідних потреб досудового розслідування, які б виправдовували такий ступінь втручання у права ТОВ «Класика Комфорту».

Судово-економічна експертиза може бути проведена на підставі копій документів, призначення судово-економічної експертизи не є підставою для вилучення саме оригіналів документів.

Зміст клопотання детектива щодо доступу та вилучення документів Товариства та, як наслідок, оскаржувана ухвала, в порушення п. 5 ч. 1 ст. 164 КПК України, носять невиправдано загальний характер щодо оригіналів документів, до яких детективу було надано доступ із дозволом на їх вилучення.

Прокурор в судове засідання у справі не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, про причини неявки суд не повідомив. З урахуванням викладеного, думки представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , який не заперечував щодо проведення судового розгляду у відсутність прокурора, а також з метою недопущення затягування судового розгляду, колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу за відсутності прокурора що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405 КПК України.

В даному випадку апеляційний суд приймає до уваги також практику Європейського суду з прав людини, відповідно до якої сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно виконувати процесуальні обов`язки.

Заслухавши доповідь судді, доводи представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , який підтримав вимоги апеляційної скарги та просив її задовольнити, дослідивши матеріали судового провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку наступних висновків.

Відповідно до п. 10 ч. 1ст. 309 КПК України на досудовому розслідуванні можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді, зокрема, про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Відповідно до п. 8 ст. 129 Конституції Україниоднією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках на касаційне оскарження судового рішення.

За змістом апеляційної скарги вбачається, що апелянт вважає, що вилучення значних обсягів оригіналів документів за 2 роки, а саме, первинних фінансових документів за період 2021-2022 років з ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ» та ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «СВР», договорів, заявок, звітів, актів виконаних робіт, податкових накладних, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, подорожніх листів, сертифікатів якості та відповідності придбаних та реалізованих товарно-матеріальних цінностей, журналу-ордеру по рахунку № 361 та № 281, карток складського обліку,позбавить ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» можливості здійснювати свою діяльність.

Держава, яка створює суди апеляційної чи касаційної інстанцій, має забезпечити, щоб особи, які відповідають перед законом, мали можливість користуватись всіма фундаментальними гарантіями статті 6 Конвенції в провадженнях у цих судах (Делкурт проти Бельгії п. 25).

З урахуванням зазначеного колегія суддів вважає за необхідне провести судовий розгляд апеляційної скарги, з доповненнями представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27 грудня 2022 року, з метою перевірки вище вказаних доводів, чи дійсно юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність, як зазначається в апеляційній скарзі.

Як вбачається з матеріалів провадження, Другим відділом детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 72022000220000044 від 21.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

23.12.2022 року старший детектив другого відділу детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_7 , за погодженням з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_13 , звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 72022000220000044 від 21.10.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

На обґрунтування вимог даного клопотання детектив зазначив, що у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» (код 36100693) упродовж 2021 - 2022 років, шляхом відображення по документам бухгалтерського та податкового обліків проведення безтоварних операцій по ланцюгу постачання з ТОВ «Торговий дім «СВР» (код 39056443), ТОВ «ПАК ПРОФІ» (код 37023861), ТОВ «ФОМІКРУЗ» (код 43742668), ТОВ «МАЛМБЕРГ» (код 43735893) та ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ» (код 35975694), ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 7 671 316,67 грн., що є великим розміром та підтверджується висновками аналітичного продукту, складеного фахівцями Департаменту аналізу інформації та управління ризиками БЕБ.

В ході аналізу відомостей, що містяться в Інформаційно-телекомунікаційній системі «Податковий блок», Єдиному вікні подання електронної звітності (Єдиному реєстрі податкових накладних, Системі електронного адміністрування ПДВ) щодо здійснених господарських операцій Товариством з обмеженою відповідальністю «КЛАСИКА КОМФОРТУ» протягом 2021-2022 років встановлено, що підприємством сформовано податковий кредит з податку на додану вартість за рахунок відображення придбання будівельних матеріалів та сантехнічного обладнання від ТОВ «Торговий дім «СВР» та відображення отриманих послуг будівельних робіт від ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ».

Отже, для встановлення викладених вище обставин кримінального правопорушення виникла необхідність здійснення тимчасового доступу до речей та документів, що містяться в документах господарської діяльності ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» з наступними СГД: ТОВ «Торговий дім «СВР», ТОВ «КАРПЕ ДІЄМ», оскільки в них можуть міститися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема щодо службових осіб товариства та уповноважених осіб на вчинення певних правочинів, зразки підписів службових осіб підприємства, фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а тому вказані документи є доказами в розумінні статей 84, 99 КПК України.

Окрім того, указані документи мають суттєве значення для досудового розслідування, оскільки вони необхідні для проведення почеркознавчих, судово-економічних та інших експертиз з метою ідентифікації осіб, причетних до цього кримінального правопорушення, встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення злочину, та обсягу вини кожної з них, тощо.

Іншим способом довести обставини та факти причетності службових осіб ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» до вчиненого кримінального правопорушення та інших причетних до цього осіб, окрім як шляхом отримання доступу до відповідної інформації неможливо, оскільки ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» є володільцем такої інформації та документів.

27.12.2022 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва вказане клопотання детектива задоволено.

Приймаючи таке рішення слідчий суддя виходив з того, що зазначена у клопотанні інформація має істотне значення для всебічного і повного розслідування у межах даного кримінального провадження і може у подальшому бути використана, як доказ у межах стадії судового розгляду вказаних дій.

Відтак, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, які зазначені у клопотанні та знаходяться у володінні ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ», підлягало задоволенню.

При цьому, слідчий суддя зобов`язав орган досудового розслідування узгодити із уповноваженими особами установи дату та час проведення слідчої дії з урахуванням графіку роботи установи, з метою недопущення перешкоджання її роботи.

Також слідчий суддя врахував, що досудове розслідування знаходиться на стадії збирання і перевірки доказів, а тому в інтересах досудового розслідування, детальна інформація щодо доданих до клопотання матеріалів, відповідно до ст.ст. 221, 222, 290 КПК України при обґрунтуванні вказаної ухвали не зазначається.

З такими висновками слідчого судді колегія суддів погоджується, з огляду на наступне.

Розглядаючи клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, в порядку глави 15 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для надання тимчасового доступу до речей і документів або відмови у задоволенні клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

З ухвали слідчого судді та журналу судового засідання вбачається, що наведені в клопотанні детектива доводи про тимчасовий доступ до речей і документів перевірялись судом першої інстанції. При цьому були досліджені матеріали судового провадження, а також з`ясовані інші обставини, які мають значення при вирішенні питання щодо про тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено, що у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Як встановлено колегією суддів, мотивуючи підстави для тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів та необхідність вилучення їх у оригіналах, детектив у клопотанні зазначив, що враховуючи необхідність проведення судових експертиз, які будуть призначені за матеріалами кримінального провадження.

Указані документи мають суттєве значення для досудового розслідування, оскільки вони необхідні для проведення почеркознавчих, судово-економічних та інших експертиз з метою ідентифікації осіб, причетних до цього кримінального правопорушення, встановлення повного кола осіб, причетних до вчинення злочину, та обсягу вини кожної з них, тощо.

Іншим способом довести обставини та факти причетності службових осіб ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» до вчиненого кримінального правопорушення та інших причетних до цього осіб, окрім як шляхом отримання доступу до відповідної інформації неможливо, оскільки ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» є володільцем такої інформації та документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Старшим детективом другого відділу детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_14 винесено постанову від 26.12.2022 про призначення судової почеркознавчої експертизи документів /а.с. 88-90/, тобто вилучення вище вказаних оригіналів документів потрібно для проведення експертизи.

Твердження апелянта про те, що вилучення оригіналів документів у ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» позбавляє можливості ТОВ здійснювати свою діяльність є передчасними, оскільки останні не позбавлені можливості зробити їх копій. При цьому вилучення вказаних у клопотанні документів, як встановлено під час апеляційного розгляду, не здійснюють посвідчення користування правом на здійснення підприємницької діяльності.

Однак заслуговують на увагу твердження апелянта, що слідчий суддя не обґрунтував необхідність розгляду клопотання про тимчасовий доступ до документів без виклику представника володільця документів. Проте дана обставина не є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, яка потягла б за собою скасування оскаржуваної ухвали, виходячи з того, що апеляційною інстанцію відновлено права ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» під час апеляційного розгляду, де представник вказаного товариства не був обмежений в наданні пояснень та доказів на спростування клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів.

Крім того у відповідності до ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

При цьому детективом в клопотанні наведено наявність підстав вважати, що з огляду на обставини вчинення розслідуваного злочину та його тяжкість, з метою запобігання розголошення даних досудового розслідування та запобігання спробам знищити, змінити документи, які мають істотне значення для даного кримінального провадження, розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходяться відповідні документи.

Відповідно до статті 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя вказаних положень закону дотримався в повній мірі.

Істотних порушень вимог КПК України, які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді, по справі не вбачається.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог закону, слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість тимчасового доступу до речей та документів з можливістю вилучення їх оригіналів, а тому ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу, з доповненнями представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 160, 163, 164, 309, 404, 405, 407 ч. 3 п. 2, 418 ч. 1, 422 КПК України, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду -

-

п о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27 грудня 2022 року, - залишити без зміни, а апеляційну скаргу, з доповненнями представника ТОВ «КЛАСИКА КОМФОРТУ» - адвоката ОСОБА_6 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду відповідно до правил, визначених ч. 4 ст. 424 КПК України, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109226813
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/29136/22

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні