Ухвала
від 23.02.2023 по справі 753/14748/22
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14748/22

провадження № 1-кс/753/620/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" лютого 2023 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з секретарем ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за № 12022100020003743, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Дарницької окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за № 12022100020003743, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України. У клопотанні слідчий просить надати доступ до інформації, яка перебуває у володінні оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що у період часу з 28.09.2022 по 10.10.2022 невстановлені особи від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) своїми неправомірними діями, а саме невиконанням зобов`язань із оплати послуги з вантажоперевезення, завдали матеріальної шкоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на загальну суму 16 000 євро, що станом на момент вчинення злочину складало 576 000 гривень.

Під час допиту в якості представника потерпілого ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 , який обіймає посаду начальника служби безпеки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », повідомив, що 28.09.2022 о 13:00 на службовий номер телефону вказаної ТОВ ( НОМЕР_3 ) надійшов вхідний телефонний дзвінок з номеру НОМЕР_4 щодо замовлення послуги вантажоперевезення від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до Угорщини. В ході спілкування із невідомою особою, яка представилась представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 було обговорено деталі перевезення, а саме перевезення скляної тари до Угорщини, а також кукурудзи в мішках до Словакії. В подальшому, за допомогою засобів обміну електронними документами, було здійснено підписання відповідних договорів між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » згідно до яких, останнє зобов`язалося доставити вантаж до Угорщини використовуючи чотири вантажні службові автомобілі, а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснити оплату послуги вантажоперевезення по факту прибуття вантажу до точки вивантаження в Угорщині. Далі, ОСОБА_5 пояснив, що перший автомобіль ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » був завантажений 05.10.2022 в м. Рокитне Рівненьскої області, а вже 10.10.2022 здійснив вивантаження вантажу в м. Паніола, Угорщина. В аналогічний спосіб у період часу з 07.10.2022 по 10.10.2022 мішками із кукурудзою було завантажено три вантажних автомобіля ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в м. Хоростків Тернопільської області та 17.10.2022 було здійснено вивантаження вказаного вантажу у с. Златна на Острові, що в Словакії. Після виконання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » умов договору, грошові кошти в якості оплати за послуги вантажоперевезення на рахунок підприємства перераховані не були, представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перестав виходити на зв`язок та заблокував можливість здійснювати йому телефонні дзвінки. Також, ОСОБА_5 додав, що Угорська компанія, якій було вивантажено скляну тару, а також Словацька фірма, якій було вивантажено кукурудзу, перерахували грошові кошти на розрахунковий рахунок НОМЕР_5 , який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_6 ), який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ). ОСОБА_5 вважає, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » мають певний зв`язок між собою.

Під час досудового розслідування даного кримінального провадження до матеріалів долучено заяву про вчинення злочину від 10.11.2022, яка надійшла від адвоката ОСОБА_7 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_7 ». Проаналізувавши зміст вищевказаної заяви, досудовим слідством встановлено, що у вересні 2022 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » у мережі Інтернет здійснювало пошук компанії перевізника/експедитора для перевезення (експорту) вантажу (зерно ріпак) до Польщі. Далі, з цього приводу, в період часу з 03.10.2022 по 10.10.2022 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » проводило переговори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) через електронну пошту, по засобам переписки в месенджері «Вайбер» з користувачем абонентського номеру телефону НОМЕР_4 , а також по засобам телефонних розмов із невстановленою особою, що користувався абонентським номером телефону НОМЕР_8 та НОМЕР_9 . Контактною особою виступала особа, що представилась ОСОБА_8 . В ході проведення переговорів, 10.10.2022 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » отримало договір на транспортне обслуговування з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ). Заміну компанії ОСОБА_8 пояснив тим, що їхня компанія має досить розгалужену систему, яка включає юридичні особи з різними умовами оподаткування та фізичні особи-підприємці, але кінцевий власник у низ один. 11.10.2022 з метою експорту зерна до Польщі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » уклало Договір на транспортне обслуговування № НОМЕР_11 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » згідно якого останнє зобов`язувалося доставити ввірений товар автомобільним транспортом до пункту призначення в установлений строк та передати його вантажоодержувачу, а Замовник зобов`язувався сплатити за перевезення вантажу. За умовами розрахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » мав сплатити 165 000 гривень після завантаження та 110 000 гривень при вивантаженні. 13.10.2022 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » сплатив на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » аванс в сумі 55 000 гривень. 18.10.2022 контактна особа ОСОБА_8 повідомив, що вантаж доставлено до вантажоотримувача та готується до розвантаження та просив сплатити залишок по рахунку. 18.10.2022 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » сплатив на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » залишок суми 110 000 гривень. Згодом з`ясувалося, що водії, які безпосередньо здійснювали перевезення вантажу, відмовляється вивантажувати автомобілі, тому що їм не заплатили за їх послуги. Далі було встановлено, що водії є фізичними особами-підприємцями, які 10.10.2022 уклали договори про перевезення вантажів автомобільним транспортом з ПП « ОСОБА_9 », яке в свою чергу уклало договір із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » оскільки останнім було запропоновано вигідні умови співпраці.

Отже, під час вчинення вказаного злочину невстановлена особа використовувала мобільні термінали систем зв`язку з наступними абонентськими номерами: НОМЕР_4 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 .

Разом з цим, відповідно до матеріалів кримінального провадження,

особа (особи) можуть використовувати або використовували наступні мобільні термінали систем зв`язку з вищевказаними абонентськими номерами:

-в мобільному терміналі ІМЕІ НОМЕР_12 використовувався абонентський номер телефону НОМЕР_8 ;

- в мобільному терміналі ІМЕІ НОМЕР_13 використовувався абонентський номер телефону НОМЕР_9 ;

- в мобільному терміналі ІМЕІ НОМЕР_14 використовувався абонентський номер телефону НОМЕР_4 .

Беручи до уваги вищевикладене, зазначає слідчий, в межах досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до інформації, якаперебуває у володінні оператора стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і містить відомості про зв`язок мобільних терміналів рухомого (мобільного) зв`язку з урахуванням місця можливого вчинення кримінального правопорушення, прилеглої території та маршруту можливого руху особи (осіб), що мали місце за період з 01.09.2022 по 01.12.2022 включно.

Слідчий направив заяву з проханням розглянути клопотання без його участі

Особа, у володінні якої знаходяться такі документи, в судове засідання не з`явилась, повідомлялась належним чином.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Оскільки, отримати відомості в інший спосіб неможливо, та враховуючи, що на думку слідчого, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просить суд задовольнити заявлене клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону (ч.6 ст. 163 КПК України).

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчою у клопотанні доведено наявність достатніх підстав для отримання вказаної інформації, оскільки згадана інформація як сама по собі так і у сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження буде мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, крім того суду доведено, те, що витребувані відомості можуть бути використані як докази, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Керуючись ст.ст. 159, 161-164 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надатислідчому СВ Дарницького управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 та іншим слідчим СВ Дарницького управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві, уповноваженим у кримінальному провадженні № 12022100020003743, дозвіл на тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 ,а саме:

- виду, дати, часу, тривалості з`єднань, номера та GPRS з`єднань абонентів, з урахуванням нульових з`єднань та інформації про абонентів «Б», адрес розташування базових станцій, марки та моделі мобільних терміналів, які користуються (користувались) абонентськими номерами НОМЕР_8 та НОМЕР_9 в період часу з 01.09.2022 по 01.12.2022 включно, а у разі контрактної форми обслуговування абонентських номерів відомості стосовно даного абонента (у тому числі укладений договір, документи, які посвідчують особу тощо);

- відомостей щодо виходу(виходів) до Всесвітньої мережі «Інтернет» користувачем (користувачами) абонентських номерів НОМЕР_8 та НОМЕР_9 із зазначенням відомостей щодо ІР-адрес, портів, дати та часу;

- інформації щодо терміналів мобільного зв`язкуз наступними ІМЕІ: НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 із зазначенням відомостей щодо всіх абонентських номерів телефонів, які використовувалися (наразі використовуються) у вказаних терміналах мобільного зв`язку; інформації щодо з`єднання вказаних мобільних терміналів по кожному абонентському номеру що використовувався в даному терміналі (в тому числі інформації про абонентів «Б») із визначенням прив`язок до базових станцій, в тому числі виду, часу, дати, тривалості з`єднання, нульових з`єднань, адрес розташування базових станцій.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Відповідно до ст. 309 КПК України дана ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109227431
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/14748/22

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Кулик С. В.

Ухвала від 24.02.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Маркєлова В. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 29.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні