Ухвала
від 23.02.2023 по справі 714/11/23
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кс/714/100/23

ЄУН: 714/11/23

У Х В А Л А

"23" лютого 2023 р. м. Герца

Слідчий суддя Герцаївського районного суду Чернівецької області ОСОБА_1 ,-

за участю: секретаря судового засіданняОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого відділення №2 (м. Герца) СВ Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей тадокументів, якімістять охоронюванузаконом таємницю -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий відділення №2 (м. Герца) СВ Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 за погодженням прокурора Герцаївського відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду із вказаним клопотанням, посилаючись на те, що в провадженні слідчого відділення №2 (м. Герца) знаходяться матеріали кримінального провадження внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023266010000005 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, за фактом незаконного заволодіння, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 бюджетними коштами, вчинене в умовах воєнного стану.

Клопотання мотивовано тим, що 30 листопада 2022 року та 20 грудня 2022 року, між ІНФОРМАЦІЯ_2 , в особі голови ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_6 , було укладено договори про закупівлю товару №115 та №129, згідно яких ФОП ОСОБА_6 зобов`язався до 31 грудня 2022 року поставити та передати сільській раді дизельні генератори у кількості 5 штук на загальну суму 1037500 грн. та 2 твердопаливних котла потужністю 250 кВТ та 300 кВт на загальну суму 1133000 грн.

Попри те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 було перераховано на розрахунковий рахунок постачальника з місцевого бюджету коштів в сумі 1133000,00 грн., твердопаливні котли не були поставлені в обумовленні договором строки.

Також, у ході оперативного супроводження кримінального провадження, оперативними працівниками Чернівецького РВ УСБ України в Чернівецькій області, на адресу органу досудового розслідування було скеровано матеріали про те, ФОП ОСОБА_6 користується мобільни номером НОМЕР_1 , який знаходиться у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »

Зважаючи на вищевикладене, слідчий просив суд надати йому тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, яка перебуває у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », зокрема щодо інформації про з`єднання абонентських вказаних номерів як по абоненту «А» так і визначити прив`язку до базових станцій з абонентом «Б», в період часу з 01.09.2022 року по час дії ухвали.

З огляду на те, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, слідчий просив розглянути таке клопотання без виклику представників осіб у володіння яких перебуває така інформація.

Прокурор ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, втім від останнього до суду надійшла заява про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує повністю та просив його задовольнити.

Дослідивши додані до клопотання письмові докази, слід зазначити про наступне.

Як вбачається з витягу з кримінального провадження, до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04 січня 2023 року було внесено відомості про кримінальне правопорушення за № 42023266010000005 та дана правова кваліфікація за ч.4ст.191 ККУкраїни,за фактом незаконного заволодіння бюджетними коштами посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 в період воєнного стану.

Частиною 1 ст. 160 КПК України передбачено право сторони кримінального провадження на звернення до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

У клопотанні поряд із іншим має бути зазначено: значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження (пп. 5, 6, 7 ч.2 ст. 160 КПК).

Згідно з вимогами ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою, або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Отже зміст вищенаведених вимог закону зводяться до того, що слідчий як сторона кримінального провадження у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю повинен зазначити і довести перед судом можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах щодо яких слідчий бажає отримати доступ та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно зі ст. 7 КПК України, однією із загальних засад кримінального провадження законності, яка відповідно до ст. 9 КПК України полягає у тому, що під час кримінального провадження суд, слідчій суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, КПК України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Статтею 31 Конституції України гарантується особі таємниця телефонних розмов, проте винятком може бути розслідування кримінальної справи, але тільки у випадку, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Згідно з практикою Європейського Суду з прав людини, Конвенцією про захист прав людини, держава має виконувати свої зобов`язання не тільки утримуватися від дій, що порушують права людини, а діяти за певних обставин таким чином, щоб гарантувати ефективну систему захисту прав людини.

Однак, слідчий звертаючись до суду із вищевказаним клопотанням, на її обґрунтування не зазначив, як інформація про зв`язок мобільних номерів, які належать особам, процесуальний статус яких не визначений, буде використовуватися як доказ по даному кримінальному провадженню а також, яке значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні може мати зазначена інформація.

В контексті вказаного клопотання, слідчий намагається отримати інформацію щодо осіб, які не є учасниками даного кримінального провадження, зокрема їх приватного спілкування за період часу з 01.09.2022 року по дату постановлення даної ухвали, що у свою чергу не охоплюється часом скоєння даного кримінального правопорушення та проведенням досудового розслідування.

За вищенаведених обставин, прихожу до висновку що клопотання слідчого є безпідставне, а тому, керуючись ст.ст. 163, 369, 372 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого відділення №2 (м. Герца) СВ Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складений «27» лютого 2023 року.

Слідчий суддя

СудГерцаївський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109234614
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —714/11/23

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Козловська Л. Д.

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Козловська Л. Д.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Козловська Л. Д.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Єфтемій С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні