Рішення
від 28.02.2023 по справі 904/4124/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.02.2023м. ДніпроСправа № 904/4124/22

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мілєвої І.В. за участю секретаря судового засідання Бочарової М.О.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Камоцці", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергопневморемонт", Дніпропетровська область, м. Дніпро

про стягнення 236 749,64 грн

Представники:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Камоцці" звернулося до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергопневморемонт" про стягнення 236 749,64 грн, з яких: 184 682,62 грн основний борг, 52 067,02 грн пеня.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору № Н.21.000021 від 20.09.2021.

Суд ухвалою від 14.11.2022 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Камоцці" залишив без руху. Запропонував Товариству з обмеженою відповідальністю "Камоцці" усунути недоліки позовної заяви: подати до суду поштовий чек та опис вкладення у цінний лист (оригінали або належним чином засвідчені копії), які підтверджують факт відправлення відповідачу (на адресу, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) копії позовної заяви та доданих до неї документів; подати до суду заяву про уточнення позовних вимог із зазначення правильної адреси відповідача у строк до 28.11.2022 включно.

17.11.2022 до господарського суду від позивача надійшла заява на виконання вимог ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 14.11.2022 про залишення позовної заяви без руху. Разом із вказаною заявою позивач подав до суду уточнену позовну заяву та докази направлення позовної заяви з додатками на адресу відповідача.

Господарський суд Дніпропетровської області ухвалою від 18.11.2022 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Постановив розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою від 17.01.2023 перейдено від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 904/4124/22 за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання на 06.02.2023.

06.02.2023 до підготовчого засідання не з`явились представники позивача та відповідача.

Ухвалою від 06.02.2023 відкладено підготовче засідання на 20.02.2023.

13.02.2023 позивач подав до суду заяву щодо отримання товару відповідачем з додатками.

17.02.2023 позивач подав до суду заяву щодо розгляду справи без участі представника позивача.

20.02.2023 у підготовче засідання не з`явились представники позивача та відповідача.

Суд ухвалою від 20.02.2023 закрив підготовче провадження та призначив справу для судового розгляду по суті у судове засідання на 28.02.2023.

У судове засідання 28.02.2023 не з`явились представники позивача та відповідача, 23.02.2023 позивач подав до суду заяву щодо розгляду справи по суті без участі представника позивача.

Ухвала від 18.11.2022 направлена відповідачу на офіційну електронну пошту 30.11.2022 та 07.12.2022.

Ухвала від 17.01.2023 направлена відповідачу на офіційну електронну пошту 19.01.2023.

Ухвала від 06.02.2023 направлена відповідачу на офіційну електронну пошту.

Відповідач відзив не подав.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" державна реєстрація базується на таких основних принципах, зокрема, об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Згідно з частиною 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Частиною 1 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі:

1) відповідних заяв про державну реєстрацію;

2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій;

3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Відповідно до пунктів 10, 18 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема: місцезнаходження юридичної особи, інформація для здійснення зв`язку з юридичною особою: телефон, адреса електронної пошти.

Згідно із частиною 1 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Таким чином, відповідно до статей 9, 14, 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" на підставі поданих юридичною особою документів у Єдиному державному реєстрі зазначаються відомості про її місцезнаходження, телефон, адресу електронної пошти.

При цьому, такі дані є офіційними та повідомляються юридичною особою для забезпечення комунікації та зв`язку із нею зацікавлених осіб, у тому числі контрагентів, органів державної влади тощо.

Враховуючи викладене, отримання учасником справи ухвали суду на його офіційну електронну адресу, є належним повідомленням.

Суд наголошує на тому, що вжиття заходів для ефективного розгляду та вирішення судового спору є обов`язком не тільки для держави, але й для осіб, які беруть участь у справі.

Права відповідача, як учасника справи, не можуть забезпечуватись судом за рахунок порушення прав позивача на своєчасне вирішення спору судом, що є безпосереднім завданням господарського судочинства, та яке відповідно до норм частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

20.09.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Камоцці" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Енергопневморемонт" (покупець) було укладено договір № Н.21.000021 (далі - договір).

Постачальник продає та поставляє, а покупець оплачує та приймає пневмоапаратуру (надалі «продукція») виробництва фірми «Camozzi Automation S.p.A.» (Італія), ТОВ «Камоцці» (Україна) та інших виробників товарів, які знаходяться в розпорядженні (власності) постачальника (п. 1.1. договору).

Постачання продукції здійснюється у відповідності з погодженими рахунками-фактурами, які є невід`ємними частинами цього договору (п. 2.1. договору).

Кожний рахунок-фактура складається постачальником на підставі заявок покупця. У рахунку-фактурі вказується: модель кожної одиниці продукції згідно з каталогом Camozzi, кількість, ціна за одиницю, загальна вартість продукції і термін постачання продукції на момент складання рахунка-фактури (п. 2.2. договору).

У зв`язку з переважаючою частиною імпортних комплектуючих в продукції, вартість продукції, що поставляється, прив`язана до курсу євро на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ) на день складання рахунка-фактури і встановлюється в національній валюті України - гривні (п. 3.1. договору).

При виконанні своєчасного авансового платежу вартість продукції, погоджена в рахунку-фактурі, перегляду не підлягає (п. 3.2. договору).

Загальна сума договору складається з вартості всіх партій продукції, у відповідності до видаткових накладних, що були поставлені за цим договором у період його дії (п. 3.3. договору).

Відповідно до п. 4.1. договору оплата за продукцію здійснюється покупцем по частинах:

- перша частина оплати 50% вартості рахунку-фактури - для прийняття замовлення до виконання;

- друга частина оплати 50% вартості рахунку-фактури - впродовж 30-ти (тридцяти) календарних днів з моменту надходження продукції на склад покупця.

Покупець зобов`язаний здійснити передоплату на підставі рахунку-фактури протягом 3-х банківських днів з моменту виставляння рахунку на оплату (п. 4.2. договору).

Передоплата, здійснена пізніше термінів, вказаних в п. 4.2, є повною в одному з наступних випадків: оплата здійснена з письмової згоди постачальника; зміна курсу євро на МВРУ на день оплати склала менше 5% (п. 4.3. договору).

Якщо покупець не виконав умови оплати, вказані в п. 4.2 або 4.3, вартість продукції в рахунку-фактурі підлягає зміні (п. 4.4. договору).

При невиконанні термінів оплати, вказаних в п. 4.2, термін постачання продукції підлягає додатковому узгодженню (п. 4.5. договору).

Датою постачання вважається день отримання продукції покупцем (п. 4.6. договору).

У разі порушення обов`язків по строку оплати, покупець сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожен день прострочки виконання зобов`язання. Подвійна облікова ставка НБУ береться на дату виникнення прострочки. Термін нарахування пені складає один рік з дати виникнення прострочки виконання зобов`язання (п. 6.2. договору).

Термін дії договору - до 31.12.2022, але у будь-якому випадку до виконання сторонами своїх зобов`язань за даною угодою. Договір автоматично подовжується на кожен наступний календарний рік, якщо жодна із сторін за 14 днів до терміну його закінчення, письмово не заявить про розірвання договору (п. 9.2. договору).

Сторонами підписано специфікації до договору:

- № 1 від 21.09.2021 (а.с. 14), в якій визначили товар, що підлягає поставці на загальну суму 160 454,74 грн з ПДВ;

- № 2 від 21.09.2021 (а.с. 21), в якій визначили товар, що підлягає поставці на загальну суму 160 651,80 грн з ПДВ;

- № 4 від 01.10.2021 (а.с. 31), в якій визначили товар, що підлягає поставці на загальну суму 144 399,90 грн з ПДВ.

Позивач зазначає, що на виконання умов договору поставив відповідачу товар на загальну суму 476 019,10 грн, на підтвердження чого надав видаткові накладні:

- № 932933295 від 06.10.2021 про поставку товару на суму 26 884,82 грн з ПДВ (а.с.17);

- № 932965478 від 05.11.2021 про поставку товару на суму 133 569,91 грн з ПДВ (а.с.19);

- № 932933294 від 06.10.2021 про поставку товару на суму 27 081,89 грн з ПДВ (а.с.24);

- № 932965479 від 05.11.2021 про поставку товару на суму 87 655,15 грн з ПДВ (а.с.25);

- № 932965561 від 05.11.2021 про поставку товару на суму 45 914,76 грн з ПДВ (а.с.26);

- № 932949947 від 21.10.2021 про поставку товару на суму 26 442,90 грн з ПДВ (а.с.34);

- № 932965477 від 05.11.2021 про поставку товару на суму 113 103,07 грн з ПДВ (а.с.35);

- № 932971941 від 12.11.2021 про поставку товару на суму 3459,96 грн з ПДВ (а.с. 36);

- № 932973569 від 15.11.2021 про поставку товару на суму 829,39 грн з ПДВ (а.с. 42);

- № 932987545 від 26.11.2021 про поставку товару на суму 8661,89 грн з ПДВ (а.с. 45);

- № 932993832 від 02.12.2021 про поставку товару на суму 2415,36 грн з ПДВ (а.с. 48).

Позивач виставив відповідачу рахунки-фактури:

- № 3489896 від 21.09.2021 на суму 160 454,74 грн з ПДВ (а.с. 15-16);

- № 3579189 від 21.09.2021 на суму 160 651,80 грн з ПДВ (а.с. 22-23);

- № 3591738 від 01.10.2021 на суму 143 005,93 грн з ПДВ (а.с. 32-33);

- № 3635585 від 15.11 2021 на суму 829,39 грн з ПДВ (а.с. 41);

- № 3647416 від 24.11.2021 на суму 8661,89 грн з ПДВ (а.с. 44);

- № 3655369 від 01.12.2021 на суму 2415,36 грн з ПДВ (а.с. 47).

Відповідно до вказаних рахунків товар підлягає оплаті на загальну суму 476 019,11 грн з ПДВ.

Господарський суд зазначає, що вказані вище видаткові накладні підписані лише зі сторони постачальника та відповідно не місять підпису зі сторони покупця.

Позивач стверджує, що спірний товар разом із видатковими накладними та рахунками було направлено відповідачу перевізником «Нова Пошта», на підтвердження чого позивач надав експрес-накладні перевізника «Нова пошта», реєстр відправлень.

Відповідно до п. 4.1. договору оплата за продукцію здійснюється покупцем по частинах:

- перша частина оплати 50% вартості рахунку-фактури - для прийняття замовлення до виконання;

- друга частина оплати 50% вартості рахунку-фактури - впродовж 30-ти (тридцяти) календарних днів з моменту надходження продукції на склад покупця.

Однак, як зазначає позивач, відповідач в порушення умов договору за поставлений товар сплатив лише частково, у зв`язку із чим у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 184 682,62 грн.

Позивач зазначає, що з метою досудового врегулювання спору направив відповідачу лист №02-3/172 від 10.08.2022 (а.с. 50-51), в якому вимагав сплатити заборгованість.

Однак, як зазначає позивач, відповідач відповідь на претензію не надав, заборгованість не сплатив, що і стало причиною звернення до суду.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України)

За договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ч.1 ст. 265 Господарського кодексу України).

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ч. 1 ст. 655 Цивільного кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Доказів оплати поставленого товару в сумі 184 682,62 грн відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення основного боргу у розмірі 184 682,62 грн є правомірними та підлягають задоволенню.

Позивач нарахував та просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 52 067,02 грн за період з 09.12.2021 по 11.10.2022.

Відповідно до п. 6.2. договору у разі порушення обов`язків по строку оплати, покупець сплачує постачальнику пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми заборгованості за кожен день прострочки виконання зобов`язання. Подвійна облікова ставка НБУ береться на дату виникнення прострочки. Термін нарахування пені складає один рік з дати виникнення прострочки виконання зобов`язання.

Виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (ч.ч.4, 6 ст. 231 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 1, 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано (ч.6 ст.232 Господарського Кодексу України).

Господарським судом здійснено перевірку розрахунку пені позивача та встановлено, що він виконаний неправильно.

Відповідно до виконаного господарським судом розрахунку до стягнення з відповідача підлягає пеня у розмірі 46 027,21 грн.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що має місце прострочення виконання зобов`язання є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача 230 709,83 грн, з яких: 184 682,62 грн основний борг, 46 027,21 грн пеня.

Згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог: на позивача 90,56 грн (2,55%), на відповідача 3460,68 грн (97,45 %).

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергопневморемонт» (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, проспект Слобожанський, буд. 29, ідентифікаційний код 44167218) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Камоцці» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, буд. 1-3, секція "Д", ідентифікаційний код 14290527) 230 709,83 грн, з яких: 184 682,62 грн основний борг, 46 027,21 грн пеня, а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 3460,68 грн, про що видати наказ.

В решті позову відмовити.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 28.02.2023

Суддя І.В. Мілєва

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109237931
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 236 749,64 грн

Судовий реєстр по справі —904/4124/22

Судовий наказ від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 28.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 18.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні