Постанова
від 21.07.2010 по справі 7526/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

21 липня 2010 р. № 2-а- 7526/10/2070

Харківський окружний адм іністративний суд

у складі головуючого - суд ді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання Романенко Т.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у залі суд у в м. Харкові справу за адміні стративним позовом Вовчансь кої міжрайонної державної по даткової інспекції до Фермер ського господарства Ободе нко Івана Васильовича про п рипинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Вовчанська міжрайонна д ержавна податкова інспекція звернулася до суду з адмініс тративним позовом до Фермерс ького господарства Ободен ко Івана Васильовича про пр ипинення юридичної особи Фе рмерського господарства О боденко Івана Васильовича у зв'язку з неподанням протяг ом року до органів державної податкової служби звітності відповідно до закону, обґрун товуючи свої вимоги наступни м.

Фермерське господарство Ободенко Івана Васильович а зареєстровано Великобур луцькою районною державною а дміністрацією 11.04.1995 року за №56.

Фермерське господарств о Ободенко Івана Васильови ча Підприємство системати чно не подає до податкової ін спекції звіти про свою фінан сову діяльність та інші доку менти податкові декларації, документи бухгалтерської зв ітності та інші відомості пр о свою господарсько-економіч ну діяльність до Вовчанської міжрайонної державної подат кової інспекції , чим порушує вимоги Закону України „Про с истему оподаткування”.

Згідно з ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з підста в для постановлення судового рішення щодо припинення юри дичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема, є неподання протяг ом року органам державної по даткової служби податкових д екларацій, документів фінанс ової звітності відповідно до закону.

Представник позивача - Вовч анської міжрайонної державн ої податкової інспекції Ко леснік Л.П. - в судове засідан ня свого представника не нап равив, про дату, час та місце с удового розгляду повідомлен ий належним чином, через канц елярію суду надав заяву про р озгляд справи без участі пр едставника позивача за наявн ими у справі матеріалами.

Відповідач - Фермерське гос подарство Ободенко Івана В асильовича - про дату, час т а місце судового розгляду по відомлений належним чином, з аперечень та клопотань суду не надав.

За таких умов, враховуючи неявку представника відпові дача в судове засідання без п оважних причин та без повідо млення про причини неявки, ви ходячи з рівності сторін в ад міністративному судочинств і, суд вважає за можливе розгл янути справу на підставі ная вних у ній доказів без участі представника відповідача.

Суд, дослідивши матеріали с прави, встановив такі обстав ини.

Згідно свідоцтва про дер жавну реєстрацію (перереєстр ацію) суб' єкта підприємниц ької діяльності юридичної ос оби - Фермерське господарств о Ободенко Івана Васильови ча зареєстроване Великобу рлуцькою райдержадміністра цією 03 грудня 1997 року за №24136833. Дер жавна реєстрація суб' єкта п ідприємницької діяльності ю ридичної особи проведена за юридичною адресою: 62640 Харківс ька область, Великобурлуцьки й район, с. Малий Бурлук (а.с. 4)

Згідно довідки Вовчансь кої міжрайонної державної по даткової інспекції від 31.05.2010 ро ку Фермерське господарство Ободенко Івана Васильович а взято на облік в органах д ержавної податкової служби з 11 квітня 1995 р. за № 56 (а.с.7).

Як свідчать матеріали спра ви, по результатах перевірки з питань надання податкової звітності виявлено, що суб' єкт підприємницької діяльно сті юридична особа - Фермерсь ке господарство Ободенко І вана Васильовича не подає податкову звітність з 1997 року , згідно довідки Вовчанської міжрайонної державної подат кової інспекції від 31.05.2010 р. за № 39-28-050 (а.с. 9).

Судом встановлено, що платн ик податків Фермерське госпо дарство Ободенко Івана Вас ильовича станом на 17.05.2010 року заборгованості із сплати по датків не має, що підтверджує ться довідкою Вовчанської м іжрайонної державної податк ової інспекції про податкову заборгованість (а.с.8)

Відповідно до ст. 20 Закону України від 25 червня 1991 року № 1251-XІІ “Про систему оподаткува ння” завданнями органів держ авної податкової служби є зд ійснення контролю за правиль ністю обчислення, повнотою т а своєчасністю сплати до бюд жетів, державних цільових фо ндів податків та зборів (обов 'язкових платежів).

Однією з функцій, покладени х на державні податкові інсп екції, згідно до п. 1 ст. 10 Закону України “Про державну подат кову службу в Україні” від 04 г рудня 1990 року № 509-ХІІ є здійснен ня контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нар ахування та сплати податків та зборів (обов'язкових плате жів).

Згідно зі ст. 33 Закону Укра їни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” № 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті п ередання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом. Юридична осо ба є такою, що припинилася, з д ати внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи.

Відповідно до ст. 51 Господа рського кодексу України одні єю з підстав для припинення п ідприємницької діяльності є рішення суду у випадках, пере дбачених цим Кодексом та інш ими законами.

Статтею 59 Господарського ко дексу України визначаються с пособи припинення діяльност і суб' єкта господарювання ( шляхом реорганізації або лік відації) та підстави припине ння діяльності суб' єкта гос подарювання, зокрема, частин ою 6 передбачено, что суб' єкт господарювання ліквідуєтьс я у разі скасування його держ авної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Зак ону України “Про державну по даткову службу в Україні” ор гани державної податкової сл ужби у випадках, в межах компе тенції та у порядку, встановл ених законами України, мають право звертатися у передбач ених законом випадках до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Згідно з ч.2 ст.38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців" однією з під став для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання пр отягом року органам державно ї податкової служби податков их декларацій, документів фі нансової звітності відповід но до закону.

Суд зазначає, що в зв'язку з тим, що відповідач не подає зв ітність протягом року до орг анів податкової служби Украї ни, податкова інспекція не ма є можливості контролювати пр авильність обчислення, повно ту і своєчасність сплати до б юджету державних цільових фо ндів, податків і зборів (обов'я зкових платежів), чим порушую ться вимоги чинного законода вства України та завдається шкода інтересам держави.

Судом встановлено, що від повідач протягом останнього року не подає податкової зві тності до Вовчанської міжрай онної державної податкової і нспекції, а саме, їм не було по дано звітність за 2-й, 3-й кварт али 2009 року, 2009 рік, 1-й квартал 2010 р оку з податку на прибуток під приємств.

Статтею 239 Господарськог о кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV в частині 1 одним з видів а дміністративно-господарськ их санкцій визначено скасува ння державної реєстрації та ліквідацію суб'єкта господар ювання. Зазначені санкції ор гани державної влади та орга ни місцевого самоврядування можуть застосовувати відпов ідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому зак оном, до суб'єктів господарюв ання.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ХК Ук раїни адміністративно-госпо дарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта госп одарювання протягом шести мі сяців з дня виявлення поруше ння, але не пізніш як через оди н рік з дня порушення цим суб'є ктом встановлених законодав чими актами правил здійсненн я господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Судом встановлено, що позив ач звернувся до суду з позово м про припинення підприємниц ької діяльності Фермерськог о господарства Ободенко Ів ана Васильовича в межах заз начених строків, позов подан ий на підставі повноважень п одаткового органу та з визна чених Законом України “Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців” підстав.

Із врахуванням вищевикла дених обставин суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни судові витрати з відпо відача не стягуються.

На підставі вищевик ладеного, керуючись ст. 11 Зако ну України “Про державну под аткову службу в Україні” від 04 грудня 1990 року № 509-ХІІ, ст. ст. 33, 38 Закону України “Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємц ів”№755-ІV від 15 травня 2003 року, ст.с т. 239, 250 Господарського кодексу України від 16.01.2003 року № 436-IV, п. 11 По рядку обліку платників подат ків, зборів (обов'язкових плат ежів), затвердженого наказом Державної податкової адміні страції України від 19 лютого 1 998 року № 80, зареєстрованого в М іністерстві юстиції України 14 грудня 1998 року за № 791/3231, ст. ст. 51 ГК України, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 К АС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов Вовчанської міжрайонної державної податкової інспек ції до Фермерського господар ства Ободенко Івана Василь овича про припинення юрид ичної особи задовольнити в п овному обсязі.

Припинити юридичну особу Ф ермерське господарство Об оденко Івана Васильовича - ( ідентифікаційний код 24136833, юри дична адреса: 62640, Харківська об ласть, Великобурлуцький райо н, с. Малий Бурлук ), зареєстров аного Великобурлуцькою райд ержадміністрацією 03 грудня 199 7 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Харківського апеляційного адміністративного суду чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і заяви про апеляційне оскар ження в десятиденний строк з дня складання постанови в по вному обсязі та поданням піс ля цього протягом двадцяти д нів апеляційної скарги, з одн очасною подачею її копії до с уду апеляційної інстанції, а бо без попереднього подання заяви про апеляційне оскарже ння, якщо скарга подається у с трок, встановлений для подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків для подачі заяви про апел яційне оскарження чи апеляці йної скарги.

У повному обсязі постанова виготовлена 23 липня 2010 року.

< Сума задоволення > < Текст >

Суддя Білова О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.07.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу10924945
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7526/10/2070

Ухвала від 11.06.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 21.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні