Рішення
від 27.02.2023 по справі 537/1684/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 537/1684/22

Провадження № 2/524/299/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2023 Головуючого судді Гончаренка О.В.,

секретаря судового засідання Топчій Т.С.,

позивач Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області,

відповідач ОСОБА_1 ,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кременчуці справу за позовом Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення коштів,

встановив:

20.07.2022 року до Автозаводського районного суду міста Кременчука надійшов позов Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення коштів.

В обґрунтування позову представник вказав на те, що ОСОБА_1 є власником будівлі механічної майстерні, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Нерухоме майно розташовано на земельній ділянці за кадастровим номером №5310436100:03:003:0096, що належить Кременчуцькій міській раді Кременчуцького району Полтавської області.

Відповідачем не оформлено право користування земельною ділянкою комунальної форми власності. У період з 01.10.2018 року по 30.09.2021 року відповідач використовувала земельну ділянку без правовстановлюючих документів, орендну плату за договором не сплачувала, хоча земельна ділянка використовувалась для розміщення об`єкту нерухомого майна, що призвело до неотримання Кременчуцькою міською радою Полтавської області доходу від орендної плати за землю, який остання отримала б у разі оформлення відповідачем згідно вимогЗемельного кодексу Україниправовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Просить стягнути з відповідача безпідставно збережені кошти в розмірі 44613 грн 15 коп..

Ухвалою судді Автозаводського районного суду м. Кременчука від 07.09.2022 відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Представник позивача в судове засідання не прибув, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій позов підтримав.

Відповідач, належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не прибула, причини своєї неявки суду не повідомила, відзив на позов не надала.

Ураховуючи те, що представник позивача не заперечував проти ухвалення заочного рішення, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі ст.ст. 280-281 ЦПК України.

За ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК Україниу зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 16.09.2021 №275077120 вбачається, що ОСОБА_1 є власником будівлі механічної майстерні, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що розташована на земельній ділянці за кадастровим номером №5310436100:03:003:0096, власником якої є Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області, що вбачається з витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 24.09.2021 №НВ-0007686492021.

Відповідач з часу набуття права власності на нерухоме майно не оформила в установленому законом порядку право користування земельною ділянкою за кадастровим номером №5310436100:03:003:0096, та у період з 01.10.2018 року по 30.09.2021 року відповідач використовувала земельну ділянку без правовстановлюючих документів, оскільки вказана земельна ділянка використовувалась для розміщення об`єкту нерухомого майна, що призвело до неотримання Кременчуцькою міською радою Полтавської області доходу від орендної плати за землю, який остання мала б отримати у разі оформлення відповідачем згідно вимогЗемельного кодексу Україниправовстановлюючих документів на земельну ділянку.

Вирішуючи спір, суд виходить з такого:

Відповідно достатті 13 Конституції Україниземля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цієюКонституцією.

При вирішенні даної справи суд враховує постанову Верховного Суду від 04 грудня 2019 року у справі №917/1739/17, де зазначено наступне.

Згідно зістаттею 2 ЗК Україниземельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб`єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади. Об`єктами земельних відносин є землі в межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї).

Частиною 1статті 3 ЗК Україниунормовано, що земельні відносини регулюютьсяКонституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Відповідно до положеньстатті 80 Земельного кодексу Українисуб`єктами права на землі комунальної власності є територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування.

За змістом статей122,123,124 Земельного кодексу Україниміські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначенимистаттею 122 цього Кодексу, шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Згідно зістаттею 206 Земельного кодексу Українивикористання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

У разі надання земельної ділянки в оренду укладається договір оренди земельної ділянки, яким за положенням частини першоїстатті 21 Закону України «Про оренду землі»визначається орендна плата за землю як платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до частини другоїстатті 152 Земельного кодексу Українивласник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. При цьому згідно з пунктом «д» частини першоїстатті 156 Земельного кодексу Українивласникам землі відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

Відповідно до частин першої та другоїстатті 1212 Цивільного кодексу Україниособа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положенняглави 83 Цивільного кодексу Українизастосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Частиною першоюстатті 93 Земельного кодексу Українивстановлено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Землекористувачі також зобов`язані своєчасно сплачувати орендну плату.

З огляду на викладене відповідач як фактичний користувач земельної ділянки, що без достатньої правової підстави за рахунок власника цієї ділянки зберіг у себе кошти, які мав заплатити за користування нею, зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першоїстатті 1212 Цивільного кодексу України.

У згаданій вище постанові Верховного Суду у справі №917/1739/17 зазначено, що для кондикційних зобов`язань доведення вини особи не має значення, а важливим є факт неправомірного набуття (збереження) майна однією особою за рахунок іншої (статті 1212-1214 Цивільного кодексу України).

Велика Палата Верховного суду у постанові по справі №917/1739/17 зазначила, що збитки за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів та безпідставно набуте майно мають різну правову природу і підпадають під різне нормативно-правове регулювання. Втім, на відміну від збитків, для стягнення яких підлягає доведенню наявність складу правопорушення, для висновків про наявність підстав для повернення безпідставно набутих коштів є встановлення обставин набуття або збереження майна за рахунок іншої особи (потерпілого) та те, що набуття або збереження цього майна відбулося за відсутності правової підстави або підстава, на якій майно набувалося, згодом відпала.

Отже, у разі коли особа користувалася земельною ділянкою без достатньої правової підстави, у зв`язку з чим зберегла кошти, вона зобов`язана повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини першоїстатті 1212 Цивільного кодексу України.

Позивачем надано розрахунок збитків власнику земельної ділянки, згідно з яким за період з 01.10.2018 по 30.09.2021 відповідачем заподіяно збитки у розмірі 44613,15 грн. При проведенні розрахунку позивачем взято нормативно грошову оцінку земельної ділянки, згідно з якою грошова оцінка земельної ділянки площею 490 кв.м на 2018 рік складає 826169,40 грн. (за період з 01.10.2018 по 31.12.2018 з урахуванням коефіцієнту індексації за вказаний період становить 3748,32 грн.), на 2019 рік складає 826169,40 грн. (за період з 01.01.2019 по 31.12.2019 з урахуванням коефіцієнту індексації за вказаний період становить 14871,05 грн.), на 2020 рік складає 826169,40 грн. (за період з 01.01.2020 по 31.12.2020 з урахуванням коефіцієнту індексації за вказаний період становить 14871,05 грн.), на 2021 рік складає 826169,40 грн. (за період з 01.01.2021 по 30.09.2021 з урахуванням коефіцієнту індексації за вказаний період становить 11122,73 грн.).

Надані позивачем докази підтверджують наведений розрахунок збитків.

Суд приймає до уваги визначений позивачем розрахунок, а тому відповідно до проведеного розрахунку за зазначеним механізмом, розмір безпідставно збереженихвідповідачем коштів за період з 01.10.2018 по 30.09.2021,підлягає стягненню з ОСОБА_1 на користь Кременчуцької міської ради Полтавської області, та становить 44613,15 грн.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати необхідно стягнути з відповідача на користь позивача у відповідності зіст. 141 ЦПК Україниу розмірі 2481 грн 00 коп.

На підставі викладеного, відповідно достатей 263-265 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Позов Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області безпідставно збережені кошти за користування земельною ділянкою в розмірі 44613 грн. 15 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області судовий збір в розмірі 2481 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду.Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разізалишення заявипро переглядзаочного рішеннябез задоволеннязаочне рішенняможе бутиоскаржене черезАвтозаводський районнийсуд м.Кременчука доПолтавського апеляційногосуду протягомтридцяти днівз датипостановлення ухвалипро залишеннязаяви проперегляд заочногорішення беззадоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України, шляхом подачі до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи:

Позивач - Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області, адреса місцезнаходження: 39600, Полтавська область, м. Кременчук, площа Перемоги буд. 2, код ЄДРПОУ 24388300.

Відповідач ОСОБА_1 , 1971 р.н., рнокпп невідомий, зареєстрована: АДРЕСА_2 .

Повне судове рішення складено 27.02.2023 року.

Суддя О.В.Гончаренко

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109254808
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —537/1684/22

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 06.09.2022

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

ФАДЄЄВА С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні