Рішення
від 28.02.2023 по справі 562/2678/22
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/2678/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2023 р. Здолбунівський районний суд

Рівненської області

в складі: головуючого судді Шуляка А.С.

за участю секретаря судового засідання Солдатової О.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Здолбунові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Здолбнуівської міської ради Рівненеської області про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, скасування рішення про державну реєстрацію права власності,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_3 , якому на праві власності належав житловий будинок АДРЕСА_1 , що підтверджується випискою № 1007 від 03.11.2020 року з погосподарської книги № 6 особовий рахунок № НОМЕР_1 . Після його смерті відкрилася спадщина на майно, в тому числі і на вказаний житловий будинок, спадкоємцем якого першої черги за законом є вона. Однак, при отриманні свідоцтва про право на спадщину, було виявлено приватним нотаріусом Здолбунівського районного нотаріального округу Грабар О.А., що земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5622682800:01:001:0352 зареєстрована за ОСОБА_2 - відповідачем по справі, який є її сусідом, яку він отримав у власність на підставі рішення Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області № 489 від 28.10.2009 року. Однак зазначає, що житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами для обслуговування якого ОСОБА_2 виділялася земельна ділянка, і який на праві власності належить йому, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Стверджує, що вказаний факт позбавляє її права на спадщину після смерті чоловіка. Тому просить визнати протиправним та скасувати рішення Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області від 28 жовтня 2009 року № 489 «Про затвердження матеріалів інвентаризації та передачу у приватну власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства жителю с.Новомильськ ОСОБА_2 в межах с.Новомильськ» та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 35463497 від 31 травня 2017 року.

Від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить задовольнити.

В заяві на ім`я суду відповідач ОСОБА_2 позов визнає, не заперечує щодо його задоволення. Просить розгляд справи провести за його відсутності.

Представник Здолбунівської міської ради Рівненської області у заяві на ім`я суду просить розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

ОСОБА_3 на праві власності належав житловий будинок АДРЕСА_1 , що підтверджується випискою з погосподарської книги № 6, особовий рахунок № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 від 03 листопада 2020 року, виданою Копитківською сільською радою Здолбунівського району Рівненської області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 11.08.2020р., виданим виконавчим комітетом Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області. Після його смерті відкрилася спадщина на майно, спадкоємцем якого першої черги за закном є ОСОБА_1 позивач по справі.

Під час оформлення права на спадщину приватним нотаріусом Здолбунівського районного нотаріального округу Грабар О.А. було виявлено, що земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) АДРЕСА_1 , кадастровий номер 5622682800:01:001:0352 зареєстрована за ОСОБА_2 , на підставі рішення Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області № 489 від 28 жовтня 2009 року, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єкта нерухомого майна № 316393823 від 30 листопада 2022 року.

Однак, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 18739393 від 07 травня 2008 року адресою домоволодіння, яке на праві приватної власності належить ОСОБА_2 розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, при реєстрації права власності виникла помилка у адресі місцезнаходження нерухомого майна, що не дає можливості позивачу ОСОБА_1 оформити право на спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_3 .

Відповідно дост.15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідноч.1 ст.116 Земельного Кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

У відповідностідо п.«г» ч.3ст.152Земельного КодексуУкраїни,захист правгромадян таюридичних осібна земельніділянки здійснюєтьсяшляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.1ст.155 ЗК Україниу разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

За таких обставин суд приходить до висновку, що прийняте органом місцевого самоврядування рішення є протиправними, оскільки суперечить вимогам чинного законодавства України, а тому підлягає скасуванню.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обрунтованими, тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.10, 12, 81, 211 ЦПК України, ст.ст.15, 16 ЦК України, ст.ст.116,152,155ЗК Українисуд -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Здолбнуівської міської ради Рівненеської області про визнання протиправним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, скасування рішення про державну реєстрацію права власності - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Копитківської сільської ради Здолбунівського району Рівненської області від 28 жовтня 2009 року № 489 «Про затвердження матеріалів інвентаризації тапередачу у приватну власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства жителю с.Новомильськ ОСОБА_2 в межах с.Новомильськ» та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 35463497 від 31 травня 2017 року.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Відповідач: Здолбнуівська міська рада Рівненеської області, місцезнаходження: 35700, м.Здолбунів Рівненської області, вул.Грушевського, 14, ЄДРПОУ 05391130.

Суддя:

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109256232
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —562/2678/22

Рішення від 28.02.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні