Рішення
від 21.02.2023 по справі 704/1101/21
ТАЛЬНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 704/1101/21

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2023 р. Тальнівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Дьяченка Д.О.

при секретарі - Табачківській М.М.,

розглянувши у судовому засіданні в м. Тальне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Тальнівської міської ради Звенигородського району Черкаської області, третя особа Державний нотаріус Тальнівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

Позивачі звернулися до суду з позовом до відповідача про визнання права власності на спадкове майно. На підставу своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області померли їхній батько ОСОБА_4 та їхня баба ОСОБА_5 . 23.11.2018 року позивачам було видано свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_4 у розмірі по 1/3 частці у спадщині на земельну ділянку, розташовану в адмінмежах Лоташівської сільської ради Тальнівського району Черкаської області, площею 2,4554 га, кадастровий номер 7124086200:01:001:0365. При оформленні документів на земельну ділянку, яка залишилася після смерті баби позивачам повідомили, що видати їм свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку неможливо, оскільки на час її смерті вони не є спадкоємцями, а тому вони змушені звертатись до суду з даним позовом.

До початку судового засідання позивачі звернулися до суду із заявами, в яких позовні вимоги підтримали повністю та просили суд слухати справу у їх відсутність та не заперечили проти винесення заочного рішення.

В судове засідання представник відповідача не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Зі згоди позивачів суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України, відповідно до яких суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи. В судове засідання всі особи, які беруть участь у справі, не з`явились, у зв`язку з чим в порядку ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вивчивши докази надані по справі, вважає, що позов підлягає до задоволення повністю, виходячи з наступного:

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області.

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області.

Згідно з Державним актом на право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 є власником земельної ділянки площею 2,38 га., яка розташована на території Лоташівської сільської ради Тальнівського району Черкаської області.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01.11.2018 року представнику ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ОСОБА_6 відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на майно ОСОБА_5 в зв`язку з тим, що на час її смерті відповідно до діючого на той час законодавства вони не є її спадкоємцями і їх батько ОСОБА_4 не прийняв спадщину ОСОБА_5 .

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Згідно до положень ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. В даному випадку позивачами набуто право власності в порядку спадкування, а тому за ними має бути визнано право власності на земельну ділянку.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування визначено, що за наявності умов для одержання у нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні спадщини такі справи розглядаються за правилами позовного провадження.

Аналізуючи досліджені докази, суд вважає,що є всі підстави для визнання за позивачами права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Керуючись ст. 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст. 328, 1216-1223, 1261 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Тальнівської міської ради Звенигородського району Черкаської області, третя особа Державний нотаріус Тальнівської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , правовласності на1/3частину земельної ділянки, загальною площею 2,3763 га, кадастровий номер 7124086200:01:001:0364, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в адмінмежах Лоташівської сільської ради Тальнівського (нині Звенигородського) району Черкаської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області.

Визнати за ОСОБА_2 , правовласності на1/3частину земельної ділянки, загальною площею 2,3763 га, кадастровий номер 7124086200:01:001:0364, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в адмінмежах Лоташівської сільської ради Тальнівського (нині Звенигородського) району Черкаської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області.

Визнати за ОСОБА_3 , правовласності на1/3частину земельної ділянки, загальною площею 2,3763 га, кадастровий номер 7124086200:01:001:0364, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в адмінмежах Лоташівської сільської ради Тальнівського (нині Звенигородського) району Черкаської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Лоташеве Тальнівського району Черкаської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заяву проперегляд заочногорішення можебути поданопротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Учасниксправи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Д. О. Дьяченко

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109256578
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —704/1101/21

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні