Постанова
від 18.08.2010 по справі 2а-10121/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 серпня 2010 року 10 год. 20 хв. № 2а-10121/10/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі головуючого судді Марулі ної Л.О. при секретарі судо вого засідання Ємельянов ій А.С. розглянув адміністр ативну справу

за позовом

Заступника прокурора Печ ерського району м. Києва в інт ересах держави в особі Держа вного підприємства «Націона льна енергетична компанія «У кренерго»,

до Вищого професійного учили ща №25

про стягнення штрафу у розмір і 5 100,00 грн.

представники:

від позивача: Сінозацька Ю.М.

від відповідача:

від прокуратури Морзе Ю.Л.,

Смізюк О.О.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 18.08.2010 р. проголошено вступну та резо лютивну частини постанови. П овний текст складено і підпи сано 20.08.2010р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заступника прокурора Пе черського району м. Києва в ін тересах держави в особі Держ авного підприємства «Націон альна енергетична компанія « Укренерго»подав до суду адмі ністративний позов до Вищого професійного училища №25 про с тягнення штрафу в розмірі 5 100,00 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 07 .07.2010р. відкрито провадження в а дміністративній справі та пр изначено судовий розгляд спр ави на 18.08.2010 р.

Представники Заступника п рокурора Печерського району м. Києва та Державного підпри ємства «Національна енергет ична компанія «Укренерго»в с удовому засіданні позовні ви моги підтримали.

Позовні вимоги, мотивовані тим, що Відповідачем не викон ані вимоги припису від 02.10.2009 рок у №8/10-12635 про усунення порушень н ормативно-правових актів в е нергогосподарстві (далі - пр ипис №8/10-12635), що підтверджується актом перевірки (протоколом ) від 04.03.2010 року №8/10-12-200 А/П. У зв' язк у з чим, відповідно до ст. 27 Зако ну України «Про електроенерг етику», ст. ст. 24, 31 Закону Україн и «Про теплопостачання» та п .п. 2, 7 та 8 Положення про порядок накладення на суб'єктів госп одарської діяльності штрафі в за порушення законодавства про електроенергетику, затв ердженого постановою Кабіне ту Міністрів України від 21.07.1999р . №1312, за ухилення від виконання припису Державна інспекція з енергетичного нагляду за р ежимами споживання електрич ної та теплової енергії в міс ті Києві постановою від 06.04.2010 ро ку №190 наклала на відповідача штраф у розмірі трьохсот нео податковуваних мінімумів до ходів громадян, що становить 5 100,00 грн., та який сплачується д о Державного бюджету України (далі - постанова №190).

На дату подання позовної за яви кошти (штраф) до Державног о бюджету за виявлені поруше ння Відповідачем не сплачено , відповідно наявними є підст ави для їх стягнення в судово му порядку.

Відповідач проти позову за перечує з підстав, викладени х у письмових запереченнях т а наданих в судових засіданн ях поясненнях. Зазначає, що у В ідповідача відсутні кошти на сплату штрафних санкцій. Крі м того, відповідно до вимог чи нного законодавства, Законів України «Про бюджет на 2010 рік» , «Про освіту», Постанов Верхо вної Ради України від 13.06.2000 р. №187 8-111 та від 03.04.2003 р. №699-ІV Кабінету Мі ністрів України дано доручен ня про заборону незаконного відключення електроенергії , водо-, тепло- постачання навч альних корпусів, гуртожитків державних професійно-техніч них навчальних закладів, про відміну нарахування штрафни х санкцій за несплачені своє часно кошти з вини держави, як а не фінансує ці видатки з Дер жавного бюджету України.

Розглянувши подані сторон ами документи і матеріали, за слухавши пояснення предста вників прокуратури, позивача та відповідача, всебічно і по вно з' ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуєть ся позов, об' єктивно оцінив ши докази, які мають юридичне значення для розгляду справ и і вирішення спору по суті, Ок ружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до витягу з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців, який наявний в м атеріалах справи, Вище профе сійне училище №25 (ідентифікац ійний код 02544365) є юридичною особ ою, державною організацією, з ареєстрованою Дніпровською районною у місті Києві держа вною адміністрацією 25.11.2004 р.

Державною інспекцією з ене ргетичного нагляду за режима ми споживання електричної та теплової енергії у місті Киє ві, яка діє у складі державног о підприємства «Національна енергетична компанія «Укрен ерго»(відповідно до Наказу М іністерства палива та енерге тики України № 422 від 03.11.2006р. «Про Державний енергетичний нагл яд») в ході проведеного обсте ження енергогосподарства Ві дповідача встановила поруше ння Правил технічної експлуа тації теплових установок і м ереж, що підтверджується акт ом від 04.08.2009 №8/10-12-86. В.о. директора у чилища із складеним актом об стеження ознайомлений, про щ о свідчить підпис у акті обст еження.

Згідно виявлених порушень Державною інспекцією з енер гетичного нагляду за режимам и споживання електричної і т еплової енергії у м. Києві вин есено припис №8/10-12635 про усуненн я порушень нормативно-правов их актів в енергогосподарств і. Припис отримав керівник Ві дповідача 02.10.2009 р.

Відповідно до Положення пр о державний енергетичний наг ляд за режимами споживання е лектричної і теплової енергі ї, яке затверджено Постаново ю Кабінету Міністрів України від 7 серпня 1996р. № 929 (у редакції п останови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2006р. № 131) «П ро посилення контролю за реж имами споживання електрично ї і теплової енергії»законні вимоги посадових осіб Держе нергонагляду є обов'язковими для виконання керівниками т а посадовими особами суб'єкт ів електроенергетики, суб'єк тів відносин у сфері теплопо стачання і споживачів електр ичної енергії незалежно від форми власності (п. 15 Положенн я).

Згідно п. 14 зазначеного Поло ження приписи, постанови або подання посадових осіб Держ енергонагляду можуть бути ос каржені до Держенергонагляд у або в судовому порядку.

Доказів оскарження Відпов ідачем винесеного щодо нього припису №8/10-12635 у встановленому порядку або ж до суду матеріа ли справи не містять.

В акті, який складений 04.03.2010р., за наслідками перевірки дотр имання законодавства про еле ктроенергетику, теплоенерге тику, встановлено невиконанн я вимог припису про усунення порушень нормативно-правови х актів в електрогосподарств і, що є порушенням вимог ст. ст . 26, 27 Закону України «Про елект роенергетику». Акт перевірки складено в присутності помі чника директора Вищого профе сійного училища №25, однак від підпису та засвідчення печат ки директор та його помічник відмовилися.

Відповідно до ч. 2 п. 2 Положен ня про порядок накладення на суб'єктів господарської дія льності штрафів за порушення законодавства про електроен ергетику, яке затверджено По становою Кабінету Міністрів України від 21 липня 1999р. № 1312 за у хилення від виконання або не своєчасне виконання рішень ч и приписів Національної комі сії регулювання електроенер гетики, Державної інспекції з експлуатації електричних с танцій і мереж, Державної інс пекції з енергетичного нагля ду за режимами споживання ел ектричної та теплової енергі ї на суб' єктів господарсько ї діяльності накладаються шт рафи.

Згідно п. 7-8 вказаного Положе ння рішення про накладення ш трафу приймається на підстав і акта перевірки суб'єкта гос подарської діяльності, склад еного посадовими особами Нац іональної комісії регулюван ня електроенергетики, Держав ної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж або Державної інспекції з ен ергетичного нагляду за режим ами споживання електричної т а теплової енергії.

Рішення про накладення штр афу оформляється постановою відповідно Національної ком ісії регулювання електроене ргетики, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної ін спекції з енергетичного нагл яду за режимами споживання е лектричної та теплової енерг ії.

У відповідності до наведен их положень Державною інспек цією з енергетичного нагляду за режимами споживання елек тричної і теплової енергії у м. Києві постановою від 06.04.2010р. № 190 за невиконання припису від 02.10.2009р. №8/10-12-635 на Вище професійне училище №25 накладено штраф у розмірі трьохсот неоподатко вуваних мінімумів доходів гр омадян, що становить 5 100,00 грн.

Згідно п. 10 Положення про пор ядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за п орушення законодавства в гал узі електроенергетики та сфе рі теплопостачання суб'єкт г осподарювання сплачує штраф за порушення законодавства в галузі електроенергетики п ротягом 30 днів з дня прийняття постанови (розпорядження) пр о його накладення, а за поруше ння законодавства у сфері те плопостачання - у 15-денний стр ок з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накл адення. У разі несплати штраф у у зазначений термін він стя гується в судовому порядку. Р ішення про накладення на суб 'єктів господарської діяльно сті штрафів може бути оскарж ене в установленому законом порядку (п. 11 Положення).

Постанову № 190 отримано упов новаженою особою Відповідач а 13.04.2010р., що підтверджується по відомленням про вручення пош тового відправлення. Докази оскарження постанови № 190 в ма теріалах справи відсутні.

А тому, суд не бере до уваги з аперечення Відповідача щодо відсутності коштів на сплат у штрафу та посилання на зако нодавство про відміну нараху вання штрафних санкцій за не сплачені своєчасно кошти з в ини держави, яка не фінансує ц і видатки з Державного бюдже ту України.

За таких обставин, штраф нак ладений на відповідача поста новою № 190 має бути стягнутий в доход Державного бюджету.

Згідно п. 2 ст. 60 КАС України п рокурор здійснює в суді пред ставництво інтересів громад янина та держави в порядку, вс тановленому цим Кодексом та іншими законами, і може здійс нювати представництво на буд ь якій стадії адміністративн ого процесу.

Несплата штрафних санкцій Відповідачем призводить до ненадходження цих коштів до Державного бюджету України, чим порушуються економічні і нтереси держави.

Необхідність захисту інте ресів держави, в тому числі шл яхом представництва її інтер есів в суді покладено на орга ни прокуратури України статт ею 121 Конституції України.

Ст. 121 Конституції України та ст. ст.35, 36-1 Закону України «Про прокуратуру», захист і предс тавництво інтересів держави покладено на органи прокура тури. Згідно ст. 36-1 Закону Украї ни «Про прокуратуру», підста вою представництва у суді ін тересів держави є наявність порушень або загрози порушен ь економічних, політичних аб о інших інтересів держави вн аслідок протиправних дій (бе здіяльності) фізичних або юр идичних осіб, що вчинюються у відносинах між ними або з дер жавою.

Оцінивши наявні у справі до кази, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об'єктивному д ослідженні, суд прийшов до ви сновку про обґрунтованість т а правомірність заявленої до стягнення суми боргу.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАСУ к ожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я, крім випадків, встановлени х статтею 72 цього Кодексу. Оск ільки позивач, як суб' єкт вл адних повноважень, довів пра вомірність заявлених позовн их вимог, суд прийшов до висно вку про задоволення позовних вимог позивача в повному обс язі.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст.ст. 69, 71, 94, 105, 158-163, 167, 254 КАС України, адміністративни й суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Вищого професі йного училища №25 (ідентифікац ійний код 02544365) в доход Державно го бюджету України на розрах унковий рахунок №31119106700008, банк ГУ ДКУ в м. Києві, МФО 820019, ЄДРПОУ 2607793 9, отримувач - УДК у Подільсько му районі, код бюджетної клас ифікації 21081100, символ звітност і 106, штраф в розмірі 5 100,00 грн. (п' ять тисяч сто гривень).

Постанова набирає законн ої сили згідно ст. 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України та може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними ст. ст. 185 -187 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення18.08.2010
Оприлюднено01.09.2010
Номер документу10925715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10121/10/2670

Ухвала від 07.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Постанова від 18.08.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні