Ухвала
від 17.02.2023 по справі 760/3017/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/3017/23

1-кс/760/1530/23

У Х В АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенант юстиції ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенант юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Фастівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022110000000154 від 19.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенант юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Фастівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022110000000154, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим на території України господарську діяльність здійснює група компаній «Орімі»: ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935), ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617) таТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), які володіють матеріально-технічною базою за адресами: Київська обл., Броварський р-н, с. Требухів, вул. Броварська, буд. 27-А (Цех по виробництву фасованої продукції з чаю та кави і логістичного центру) та м. Київ, вул. Академіка Білецького, буд. 30 (майновий комплекс з комплектації та збуту продукції).

Кінцевими бенефіціарними власниками вказаної групи компаній через кіпрську компанію «Рімексо Лімітед» є громадянка РФ ОСОБА_5 та громадянка республіки білорусь ОСОБА_6 . При цьому, ОСОБА_5 є членом родини ОСОБА_7 .

ОСОБА_7 та ОСОБА_8 прямо чи опосередковано пов`язані з посадовцями, які приймають управлінські рішення в органах влади росії.

Зокрема, станом на 24.02.2022 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 являлись засновниками та перебували на посадах директорів ООО «Орими Трэйд» (Ленинградская обл., Всеволожский р-н, гп Имени Свердлова, 1-й мкр, участок 15/4), ООО «Кондратьевский» (г. Санкт-Петербург, Кондратьевский пр-кт, д. 15 к. 3 литер И, офис 208-ю), ООО «Орими Центр» (г. Санкт-Петербург, Кондратьевский пр-кт, д. 15 к. 2 литер з, офис 236), які мали фінансово-господарські зв`язки з органами влади РФ (ФГБУ «Комбинат Питания «Кремлевский», ГУП ПО ОБСЛУЖИВАНИЮ ИНОСТРАННЫХ ПРЕДСТАВИТЕЛЬСТВ «ИНПРЕДСЕРВИС», ФЕДЕРАЛЬНОЕ ГУП «ГОЗНАК») та підприємствами, що працюють у сфері оборони РФ (АО «Воентелеком» та АО «Военторг-Запад»), які, в свою чергу, виробляють системи зв`язку та постачають продовольство для ЗС РФ.

При цьому, прибуток отриманий від діяльності групи компаній «Орімі» зараховуються на відповідні рахунки вказаних російських підприємств або ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , та в подальшому окрема їх частина перераховується в державний бюджет РФ у якості податків, чим здійснюється опосередковане фінансування матеріального забезпечення ЗС РФ та інших силових відомств, в т. ч. по збройній агресії в Україні.

Крім того, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та підконтрольні їм власники російських юридичних осіб, мають зв`язки із посадовими особами органів влади РФ та можуть спонсорувати виборчі процеси окремих вищих політичних фігур в Росії, які впливають на прийняття рішень по окупації частини території України.

Також, ТОВ «Орімі Україна», ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» та ТОВ «Ексімтрейд» протягом 2018-2021 років фігурували в ряді кримінальних проваджень по факту ухилення від сплати податків.

Крім того, слідчий зазначає, що директором ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935) є громадянин рф ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , податковий резидент України РНОКПП НОМЕР_1 , Директором ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617) являється ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відтак, вказана діяльність містить ознаки фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни меж території або державного кордону України, зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, тобто вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України.

На виконання доручення слідчого оперативним підрозділом Броварського РВ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області проведено слідчі (розшукові) дії в ході яких встановлено місце розташування офісу ТОВ «Орімі Україна» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30 на праві власності належить ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935).

Слідчий вказує, що у ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем розташування офісу ТОВ «Орімі Україна» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30, оскільки за вказаною адресою можуть знаходитись речі та документи, які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Відшукувані речі та предмети мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах та предметах, можуть бути використані в якості доказів під час судового розгляду, а також відшукувані речі та документи можуть знаходиться у вищевказаному приміщенні.

Враховуючи вищенаведене, просить слідчого суддю надати дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенанту юстиції ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 у кримінальному проваджені № 42022110000000154, на проведення обшуку за місцем розташування офісу ТОВ «Орімі Україна» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30, з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: фінансово-господарські та бухгалтерські документи ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617), ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935) та ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), в тому числі платіжні доручення, виписки щодо руху коштів по банківських рахунках вищевказаних суб`єктів господарської діяльності, документи щодо перерахувань коштів вказаних підприємств на користь нерезидентів (в паперовому та електронному вигляді), видані службовими особами вказаних комерційних підприємств на користь резидентів та нерезидентів в т.ч. громадян рф та рб, фінансово-господарські документи щодо проведених імпортно-експортних операцій вказаними підприємствами, документи щодо виплати дивідендів власникам, роялті тощо; статутні документи, в т.ч. щодо кінцевих бенефіціарних власників громадян рф та рб, печатки, штампи господарюючих суб`єктів, кліше підписів; офіційне листування вищевказаних комерційних підприємств; блокноти, записники, чорнові записи, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину; електронні носії інформації; мобільні телефони, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину, комп`ютерна техніка, сервери, накопичувачі на магнітних дисках, флеш-носії, електронні ключі доступу та інші носії інформації, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину та які можуть бути використані в якості доказів по кримінальному провадженню, грошові кошти, отримані злочинним шляхом, що мають бути спрямовані на фінансування дій країни-агресора, що має бути спрямована на матеріальне забезпечення державних структур рф, в т.ч. до міноборони рф, та інших предметів та документів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаного злочину та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити, долучив до матеріалів клопотання витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617).

Дослідивши клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022110000000154 від 19.07.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України, та додані до нього документи, інші матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, пояснення слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення вказаного клопотання з таких підстав.

Згідно з ст.ст. 1, 8, ч. 2 ст. 22 Конституції України Україна є правова держава, в Україні визнається і діє принцип верховенства права, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Ці конституційні приписи отримали свій розвиток у ст.2 КПК України, що встановлює завдання кримінального провадження. Це захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частинами 1 і 2 ст. 30 Конституції України передбачено, що кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з п.18 ч.1 ст.3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Аналіз клопотання про проведення обшуку у кримінальному провадженні

№ 42022110000000154 від 19.07.2022 та доданих до нього матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, пояснень слідчого, дає достатні підстави вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 110-2 КК України, що, зокрема, підтверджується протоколом огляду відкритих джерел від 11.07.2022, повідомленням начальника Броварського РВ ГУ СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_20 №51/28-463 від 04.08.2022 на виконання доручення з додатками, протоколом огляду відкритих джерел від 22.08.2022, додатковим узагальненим матеріалом №0584/2022/ДСК Державної служби фінансового моніторингу України, протоколом допиту свідка від 26.12.2022.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши докази по даних матеріалах, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, приходить до висновку, що наявні достатні підстави вважати, що у приміщенні офісу ТОВ «Орімі Україна» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30, що належить ТОВ «Орімі Україна», можуть можуть знаходитися речі та документи, які мають значення для встановлення істини у ході проведення досудового розслідування, і за даних обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів.

Разом з тим, у своєму клопотанні слідчий просить надати можливість на вилучення під час обшуку статутних документів, в т.ч. щодо кінцевих бенефіціарних власників громадян рф та рб, печаток, штампів господарюючих суб`єктів, кліше підписів, блокнотів, записників, чорнових записів, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину, інших предметів та документів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаного злочину та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, грошові кошти, отримані злочинним шляхом, що мають бути спрямовані на фінансування дій країни-агресора, що має бути спрямована на матеріальне забезпечення державних структур рф, в т.ч. до міноборони рф. Однак слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на таке вилучення у зв`язку з його необґрунтованістю, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Також, у своєму клопотанні слідчий просить надати можливість вилучити під час обшуку електронні носії інформації; мобільні телефони, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину, комп`ютерну техніку, сервери, накопичувачі на магнітних дисках, флеш-носії, електронні ключі доступу та інші носії інформації, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину та які можуть бути використані в якості доказів по кримінальному провадженню. Однак відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 168 КПК України, у разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 168 КПК України, забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Виходячи з цього слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на копіювання інформації з електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, серверів, накопичувачів на магнітних дисках, флеш-носіїв, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області лейтенанту юстиції ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 у кримінальному проваджені № 42022110000000154 дозвіл на проведення обшуку приміщення офісу ТОВ «Орімі Україна» за адресою: м. Київ, вул. Білецького, буд. 30, що належить ТОВ «Орімі Україна», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме:

- фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ «Орімі Трейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 25287617), ТОВ «Орімі Україна» (код ЄДРПОУ 30309935) та ТОВ «Ексімтрейд» (код ЄДРПОУ 30307990), в тому числі платіжних доручень, виписок щодо руху коштів по банківських рахунках вищевказаних суб`єктів господарської діяльності, документів щодо перерахувань коштів вказаних підприємств на користь нерезидентів, виданих службовими особами вказаних комерційних підприємств на користь резидентів та нерезидентів в т.ч. громадян рф та рб, фінансово-господарських документів щодо проведених імпортно-експортних операцій вказаними підприємствами, документів щодо виплати дивідендів власникам, роялті; офіційного листування вказаних комерційних підприємств;

- копіювання інформації з електронних носіїв інформації, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, серверів, накопичувачів на магнітних дисках, флеш-носіїв, із електронними відомостями про вчинення кримінального правопорушення, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, погоджене з прокурором надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2023
Оприлюднено01.03.2024
Номер документу109258349
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/3017/23

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні