Рішення
від 07.10.2022 по справі 361/29/22
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/29/22

Провадження № 2/361/2172/22

07.10.2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

07 жовтня 2022 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді Сердинського В.С.

при секретарі - Бас Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс Атлант» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

установив:

ОСББ «Житловий комплекс Атлант» звернулося до суду із даним позовом, в якому просить стягнути на свою користь з ОСОБА_1 заборгованість у розмірі5184,75 грн., судовий збір у розмірі2270,00 грн. та витрати на професійну правничу допомогу у розмірі800,00 грн. ОСОБА_1 на праві приватної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 . Позивач здійснює утримання будинку та прибудинкової території за рахунок внесків співвласників житлових і нежитлових приміщень у будинку АДРЕСА_2 .

Відповідно до пункту 10 статуту ОСББ «ЖК Атлант» затвердження розмірів внесків здійснювалося методом опитування, рішення яких мають силу загальних зборів, з подальшим винесенням питання на засідання правління ОСББ «ЖК Атлант».

Протоколом № 38 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 16 листопада 2016 року затверджено результати письмового опитування членів та запроваджено з 01 січня 2017 року внесок співвласників на утримання будинку та прибудинкової території на рівні 03 грн. 20 коп. за квадратний метр.

Протоколом № 44 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 01 грудня 2018 року затверджено результати письмового опитування членів ОСББ «ЖК Атлант» та прийнято кошторис на 2019 рік згідно з тарифом 05 грн. 00 коп. за квадратний метр. Вказані розміри внеску, які діяли у визначений період також підтверджується звітами по кошторису по ОСББЖКАтлант» за 2018 та 2019 роки.

Згідно з протоколом № 53 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 20 січня 2020 року та у подальшому відповідно до протоколу № 54 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 28 січня 2020 року затверджено результати письмового опитування, зокрема у частині прийняття кошторису на 2020 рік згідно з розміром внеску 07 грн. 50 коп. за квадратний метр.

Протоколом № 63 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 13 липня 2020 року затверджено результати письмового опитування членів у частині затвердження внеску на утримання будинку і прибудинкової території на рівні 07 грн. 50 коп. за квадратний метр та затверджений відповідний кошторис з 01 липня 2020 року.

Відповідач належним чином не виконує взяті на себе обов`язки щодо оплати за надані житлово-комунальні послуги. Станом на 20 грудня 2021 року його заборгованість становить 5184,75 грн. З підстав стягнення заборгованості позивач звернувся до суду.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 17 лютого 2022 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач ОСББ «ЖК Атлант» у судове засідання представника не направив. 24 травня 2022 року до суду надійшла заяві від голови правління ОСББ «ЖК Атлант» Науменка О.М. про розгляд справи без участі позивача.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому цивільним процесуальним законодавством порядку. Будучи належно завчасно повідомленою про розгляд справи, відповідач правом подати відзив не скористалася та не повідомила суд про причини неявки.

Відповідно до частини другоїстатті 247 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ізстаттею 280 ЦПК України, суд вважає можливим провести заочний розгляд справи й ухвалити заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши письмові докази, судом встановлені наступні факти й відповідні їм правовідносини.

Відповідно до пунктів 1 та 5 розділу І Статуту ОСББ «ЖК «Атлант», затвердженого рішенням загальних зборів ОСББ «ЖК «Атлант» по АДРЕСА_2 , протокол № 8 від 16 листопада 2016 року, об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень будинку АДРЕСА_2 , відповідно доЗакону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Об`єднання відповідає за своїми зобов`язаннями, коштами і майном об`єднання, що належить об`єднанню як юридичній особі, від свого імені виступає учасником правовідносин, набуває майнові й немайнові права та обов`язки, виступає позивачем та відповідачем у суді, об`єднання не несе відповідальності за зобов`язаннями співвласників, як і співвласники не несуть відповідальності за зобов`язаннями об`єднання.

Згідно з пунктом 3 розділу ІІ Статуту метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до довідки № 29 від 20 грудня 2021 року, виданої ОСББ «ЖК Атлант», згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та його архівної складової частини щодо об`єкта нерухомого майна (щодо багатоквартирного будинку), номер інформаційної довідки: 264606960 ОСОБА_1 є власником квартири, загальною площею 75,93 кв.м., житловою площею 42,3 кв.м. за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно з протоколом № 38 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 16 листопада 2016 року затверджено результати письмового опитування членів та запроваджено з 01 січня 2017 року внесок співвласників на утримання будинку та прибудинкової території на рівні 03 грн. 20 коп. за квадратний метр.

Відповідно до протоколу № 44 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 01 грудня 2018 року затверджено результати письмового опитування членів ОСББ «ЖК Атлант» та прийнято кошторис на 2019 рік згідно з тарифом 05 грн. 00 коп. за квадратний метр.

Згідно з протоколом № 53 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 20 січня 2020 року та у подальшому відповідно до протоколу № 54 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 28 січня 2020 року затверджено результати письмового опитування, зокрема у частині прийняття кошторису на 2020 рік згідно з розміром внеску 07 грн. 50 коп. за квадратний метр.

Згідно з протоколом № 63 засідання правління ОСББ «ЖК Атлант» від 13 липня 2020 року затверджено результати письмового опитування членів у частині затвердження внеску на утримання будинку і прибудинкової території на рівні 07 грн. 50 коп. за квадратний метр та затверджений відповідний кошторис з 01 липня 2020 року.

Відповідно до довідки про заборгованість № 36 від 20 грудня 2021 року, виданої ОСББ «ЖК Атлант», по послузі Внесок на управління будинку відповідачу станом на 30 листопада 2021 року нараховано 5184,75 грн., заборгованість за період з 31 березня 2021 року по 30 листопада 2021 року складає 5184,75 грн.

Відповідно достатті 322 Цивільного кодексуУкраїни(даліЦК України) власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з пунктом 5 частини третьої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Частиною першоюстатті 385 ЦК України, передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яке створюється та діє відповідно до статуту та закону.

У своїй діяльності ОСББ керуєтьсяЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», відповідно до якого позивач бере на себе зобов`язання обслуговувати та проводити поточний ремонт житлового будинку та прибудинкової території, надавати інші послуги, а відповідач - своєчасно сплачувати зазначені послуги у строки та на умовах, передбачених законом.

Відповідно до частин першої та третьоїстатті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Пунктом 3 частини першої статті 22 «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Відповідно достатті 10 вказаного Законудо виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема питання визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно зістаттею 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»кошти об`єднання складаються, зокрема, з внесків і платежів співвласників. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до вимогстатті 23 Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України. Власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно з положенням статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій.

У залежності від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газопостачання, централізоване опалення тощо), 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, освітлення місць загального користування, поточний ремонт тощо), 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо) (частина першастатті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно достатті 17Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку»ОСББ вправі вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтних фондів.

Частинами першою-четвертоюстатті 12 ЦПК України, передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до частини першоїстатті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В тому числі, суд враховує вимогистатті 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Жодних доказів, які б спростовували обставини, викладені позивачем, відповідачем не надано, в тому числі, не спростовано розміру нарахованої суми заборгованості.

Враховуючи викладене, оцінюючи всі досліджені судом докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що вимоги позивача щодо про стягнення заборгованості у розмірі5184,75 коп. є обґрунтованими, доведеними належними та достатніми доказами.

Відповідно достатті 141 ЦПК Українистягненню з відповідача на користь позивача підлягає понесений судовий збір у розмірі2270,00 грн.

Положеннямистатті 59 Конституції України визначено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно з часинами першою та другоюстатті 15ЦПК Україниучасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків встановлених законом.

За змістом частини першої пункту 1 частини третьоїстатті 133ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої та четвертої статті 137 ЦПК Українивитрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Отже, зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

У рахунок відшкодування судових витрат позивач також просить стягнути з відповідача на свою користь витрати на правову допомогу у розмірі800,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що 05 листопада 2021 року між ОСББ «ЖК Атлант» та адвокатом Пащенко Л.В. укладено договір про надання правової допомоги.

Відповідно до Додаткової угоди № 4 від 05 листопада 2021 року до договору № 05/11 про надання правової допомоги адвокат Пащенко Л.В. взяв на себе зобов`язання надати правову допомогу клієнту шляхом складання (підготовки) позову до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, винагорода адвоката складає 800,00 грн.

Згідно з платіжним дорученням № 201 від 05 листопада 2021 року ОСББ «ЖК Атлант» перерахувало адвокату Пащенку Л.В. за підготовку позовної заяви до ОСОБА_1 кошти у розмірі800,00 грн.

Понесені позивачем витрати на правову допомогу також слід відшкодувати та стягнути з відповідача.

Керуючись статтями141,263-265,279,280-282 ЦПК України, суд-

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс Атлант», код ЄДРПОУ 37284671, заборгованість в розмірі 5184 грн. 75 коп.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс Атлант», код ЄДРПОУ 37284671, витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 800 грн. 00 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 2270 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя В. С. Сердинський

Дата ухвалення рішення07.10.2022
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу109274199
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —361/29/22

Рішення від 07.10.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні