Постанова
від 01.03.2023 по справі 558/42/23
ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 558/42/23

номер провадження 3/558/45/23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2023 року смт. Демидівка

Суддя Демидівського районного суду Рівненської області Феха Т.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу про адміністративне правопорушення відносно:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 (паспорт НОМЕР_2 , виданий Маневицьким РС УДМС України у Волинській області 19 червня 2014 року), уродженця с. Цміни Маневицького району Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з базовою вищою освітою, неодруженого, працюючого шеф-кухарем ВРК «Боремель Хілс», на утриманні неповнолітніх чи непрацездатних осіб не має, відомості про притягнення до адміністративної відповідальності відсутні,

про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП, -

в с т а н о в и в:

4лютого 2023року о10годині 45хвилин ОСОБА_1 на а/д Т03-03 29 км Дубенського району Рівненської області, керуючи транспортним засобом марки «CITROEN BERLINGO» реєстраційний номер НОМЕР_3 , не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожньої обстановки та здійснив з`їзд з автодороги в результаті чого автомобіль перекинувся. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди транспортний засіб отримав механічні пошкодження.

Під час розгляду справи ОСОБА_1 пояснив, що того дня, 4 лютого 2023 року, приблизно о 10 годині 45 хвилин, він їхавз допустимоюшвидкістю 60км/год(оскількина данійділянці дорогидозволена швидкість90км/год)своїм автомобілемз м.Луцьк вс.Боремель Дубенськогорайону Рівненськоїобласті нароботу. На дорозібула ожеледиця.На поворотівін зменшившвидкість до50км/год,вважаючи такушвидкість безпечноюв данійдорожній обстановці,проте невпорався зкеруванням,його автомобільзнесло здороги наузбіччя та автомобіль перекинувся.

ОСОБА_1 також пояснив, що цією дорогою він на роботу їздить уже чотири роки. На ділянці дороги, де мала місце дорожньо-транспортна пригода, була ожеледиця, не було належної оглядовості, дорожнє покриття з вибоїнами, відсутні попереджувальні дорожні знаки, що на його думку, стало причиною дорожньо-транспортної пригоди.

Крім цього, ОСОБА_1 просив врахувати, що внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди ніхто не постраждав, не пошкоджено інших транспортних засобів чи будь-якого іншого майна. Механічні пошкодження отримав лише його автомобіль.

Захисник ОСОБА_1 адвокатФіліпович В.Є. в судовому засіданні заявив клопотання про закриття провадження в справі у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопрушення.

Адвокат Філіпович В.Є. висловив думку про те, що в матеріалах справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 відсутні беззаперечні та достатні докази вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, відсутня вина в діях особи. При складанні протоколу про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 не було враховано дійсних факторів, що вплинули на виникнення дорожньо-транспортної пригоди, зокрема неналежний стан дорожнього покриття, відсутність попереджувальних знаків, ожележиця на дорозі. Адвокат Філіпович В.Є. вважав, що причиною дорожньо-транспортної пригоди є бездіяльність Служби автомобільних доріг у Рівненській області.

Заслухавши пояснення особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, думку захисника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ст.9КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія або бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до ч. 1ст. 251 КУпАПдоказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до положень ст. 280 КУпАП, суддя при розгляді справи про адміністративне правопорушення, у даному випадку заст. 124 КУпАП, у числі інших, визначених законом обставин, зобов`язаний з`ясувати: чи мало місце правопорушення, за яке особа притягається до відповідальності; чи містить діяння склад адміністративного правопорушення, передбаченогост. 124 КУпАП; чи є особа винною у його вчиненні та чи підлягає вона адміністративній відповідальності.

У протоколі про адміністративне правопорушення зазначено, що ОСОБА_1 скоїв адміністративне правопорушення передбаченест. 124 КУпАП, порушивши вимогип. 12.1 Правил дорожнього руху.

Санкція статті 124 КУпАП, передбачає відповідальність за порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Відповідно до п. 12.1 Правил дорожнього руху під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться, і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним.

Не зважаючи на те, що ОСОБА_1 не визнає своєї вини, винність ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, підтверджується частково його особистими поясненнями, наданими в судовому засіданні.

Так, з пояснень ОСОБА_1 вбачається,що 4лютого 2023року приблизноо 10годині 45хвилин він їхавз допустимоюшвидкістю 60км/годсвоїм автомобілемз м.Луцьк вс.Боремель Дубенськогорайону Рівненськоїобласті нароботу. На дорозібула ожеледиця.Тому наповороті вінще зменшившвидкість до50км/год,вважаючи такушвидкість безпечноюв данійдорожній обстановці,проте невпорався зкеруванням,його автомобільзнесло здороги наузбіччя та автомобіль перекинувся.

Вказані обставини є свідченням того, що вибрана ОСОБА_1 швидкість руху не була безпечною в даній дорожній обстановці, з урахуванням погодніх умов та стану дорожнього покриття.

Винність ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, підтверджується також протоколом про адміністративне правопорушення серії ААД № 062368 від 4 лютого 2023 року, схемою місця ДТП (а.с. 6) та матеріалами справи.

При цьому, до суду не було надано жодних доказів, які спростовували б встановлені у протоколі обставини.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши докази по справі, враховуючи характер та небезпечність вчиненого адміністративного правопорушення, а також обставини вчинення правопорушення; те, що на дорозі була ожеледиця (а.с. 6), а також те, що ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності притягується вперше; внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пошкоджено автомобіль самого ОСОБА_1 та не пошкоджено інших транспортних засобів, дорожніх знаків чи споруд (не завдано шкоди іншим особам), суддя приходить до висновку про можливість визнання вчиненого діями малозначним та звільнити порушника від адміністративної відповідальності відповідно до ст. 22 КУпАП, обмежившись усним зауваженням.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 124, 283, 284, 294 КУпАП, -

п о с т а н о в и в:

Звільнити ОСОБА_1 відадміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП у зв`язку з малозначимістю вчиненого діяння.

ОСОБА_1 оголосити усне зауваження, а справу - закрити.

Постанова може бути оскаржена особою, яка притягнута до адміністративної відповідальності, її захисником через Демидівський районний суд Рівненської області до Рівненського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку її оскарження.

Суддя Т.С. Феха.

Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу109288263
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —558/42/23

Постанова від 01.03.2023

Адмінправопорушення

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні