Ухвала
від 02.03.2023 по справі 521/4940/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/4940/23

Номер провадження:1-кс/521/885/23

У Х В А Л А

02 березня 2023 року

Малиновський районний суд м. Одеси, у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчої ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Малиновської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_4 про проведення огляду за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.11.2021 за № 12021160000001353 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 272, ч. 2 ст. 364 КК У країни,-

В С Т А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що слідчим відділенням відділу поліції №1 Одеського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021160000001353 від 13.11.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 272, ч. 2 ст. 364 КК України.

Встановлено, що до СУ ГУНП в Одеській області надійшли матеріали УСР в Одеській області ДСР НПУ, що на території міста Одеси та Одеської області функціонує мережа АЗС та АЗГС з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Зазначені відомості, 13.11.2021 року, були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12021160000001353 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою), та було розпочато досудове розслідування.

До матеріалів вищевказаного кримінального провадження, 29.03.2022, приєднано кримінальне провадження №12021160000001415 від 07.12.2021 за фактом використання посадовими особами та працівниками контролюючих органів міста Одеси та Одеської області свого посадового становища, з метою одержання неправомірної вигоди за вчинення дій щодо реалізації паливно-мастильних матеріалів всупереч установленого законом порядку, за ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що до СУ ГУНП в Одеській області надійшов рапорт о/у УСР в Одеській області ДСР НП України ОСОБА_5 , про те, що ним на виконаная вимог наказу НПУ №916 від 04.11.2021 про проведення цільових заходів з протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу пального, було встановлено певний перелік об`єктів з незаконної реалізації нафтопродуктів, які не відповідають певній якості, та реалізуються без дозвільних документів.

Для встановлення осіб, які причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, та місць незаконної реалізації нафтопродуктів, було надано доручення співробітникам УСР в Одеській області в порядку ст.41 КПК України.

Відповідно до матеріалів виконаного доручення, о/у УСР в Одеській області ДСР НП України ОСОБА_6 , було встановлено, що за адресою: м. Одеса, вул. Миколи Боровського, 30, в будівлях та спорудах, які розташовані на земельній ділянці з кадастровим номером 5110137300:07:002:0009 здійснюється незаконна реалізація дизельного пального без жодних дозвільних документів.

З урахуванням викладених обставин, з метою встановлення повного кода осіб причетних до вчинення даного кримінального правопорушення, та встановлення інших суттєвих обставин кримінального провадження, які необхідні для встановлення об`єктивної істини у кримінальному проваджені, виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки з кадастровим номером 5110137300:07:002:0009 та розташованих на ній будівель та споруд, які знаходяться за адресою: м. Одеса, вулиця Миколи Боровського, 30, власником якої є ТОВ «Горбушка» (ЄДРПОУ 32431215), де невстановлені особи займаються незаконною реалізацією дизельного пального, та пального без жодних дозвільних документів, з порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Метою проведення огляду, зокрема є фіксація відомостей про стан об`єкта нерухомого майна, геометричних розмірів фундаментів об`єктів, порядок використання нерухомого майна та земельної ділянки тощо, що неможливо встановити проведенням інших слідчих дій.

Згідно із ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Статтею 233 КПК України визначено, що підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Статтею 233 КПК України визначено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

В даному випадку, огляд є найбільш доцільним та ефективним способом фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

Також, з огляду на те, що в результаті вчинення злочину, можуть бути порушені права Одеської територіальної громади та її мешканців гарантовані ст.ст. 13,14 Конституції України, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які ідеться в клопотанні.

Одночасно, враховуючи, що питання, які підлягають встановленню під час огляду нерухомого майна та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , потребують наявності спеціальних знань та навичок, є необхідність у залученні до огляду спеціалістів з Головного управління Держпраці в Одеській області.

На підставі наведеного, з метою виявлення відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та їх фіксації, для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, з метою проведення подальших необхідних слідчих дій виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки з кадастровим номером 5110137300:07:002:0009 та розташованих на дій будівель та споруд, які знаходяться за адресою: м. Одеса, вул. Миколи Боровського, 30.

З вищевикладених підстав слідчий звернувся з вказаним клопотанням до суду.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, а також вислухавши думку слідчого, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ст. 41 Конституції України право приватної власності є непорушним.

Згідно ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя зазначає, що в клопотанні сторони обвинувачення відсутнє належне обґрунтування необхідності проведення обшуку, значення речей та документів, які відшукуються, для проведення досудового розслідування, а також не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості, які містяться в цих речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі вищевикладеного, з метою не допущення порушення гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами права власності особи, враховуючи, що клопотання сторони обвинувачення, не відповідає вимогам законодавства, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ відділення поліції №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Малиновської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_4 про проведення огляду за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.11.2021 за № 12021160000001353 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 272, ч. 2 ст. 364 КК України залишити без задоволення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу109294733
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —521/4940/23

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Поліщук І. О.

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Поліщук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні