Ухвала
від 27.02.2023 по справі 930/486/22
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/486/22

Провадження № 2/930/47/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.02.2023 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі:головуючого-суддіНауменка С.М.,

за участю секретаря судового засіданняАндрущак Л.П.,

представника позивача Кучеренко М.С.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс «Немирів» про визнання недійсним договору про заміну сторони у договорі оренди землі ,

в с т а н о в и в :

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс «Немирів» про визнання недійсним договору про заміну сторони у договорі оренди землі.

27.02.2023 року представник позивача заявив клопотання про повторне призначення у справі судової почеркознавчої експертизи для встановлення тієї обставини чи підписувала ОСОБА_1 з ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» та ТОВ «Агрокомплекс «Немирів» договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер 0523084000:01:001:0131.

Почеркознавча експертиза, призначена ухвалою суду від 26.05.2022 року, не була виконана експертом Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, оскільки експерту не було надано додаткових зразків підписів ОСОБА_1 та оригінал досліджуваного документу (договір про заміну сторони у договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523084000:01:001:0131.

Однак, встановлення достовірності підпису на вказаному договорі оренди землі є важливою обставиною для з`ясування у справі, позаяк позивач стверджує, що не підписувала договір із ТОВ «Агрокомплекс «Немирів», а тому просить повторно призначити судову почеркознавчу експертизу у справі, на вирішення якої поставити наступне питання:

-чи виконано підпис в графі «орендодавець» оригіналу договору про заміну сторони у договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523084000:01:001:0131, розташованої на території Ковалівської сільської ради Немирівського району укладеного від імені ОСОБА_1 , ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» та ТОВ «Агрокомплекс «Немирів», ОСОБА_1 чи іншою особою ?

Проведення експертизи просить доручити експертам Вінницького науково-дослідного експертно криміналістичного центру МВС України (21021, вул. В. Порика, 8, м. Вінниця).

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 , клопотання про повторне призначення почеркознавчої експертизи підтримує, просить його задовольнити.

Представник відповідача ТОВ «Агрокомплекс «Немирів» до судового засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлявся судом у встановленому законом порядку.

Розглянувши клопотання представника позивача про повторне призначення судової почеркознавчої експертизи, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання про призначення експертизи підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст.197 ЦПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд вирішує, зокрема, питання про призначення експертиз.

Відповідно до ч.1ст.103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч.1 ст.104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки з кадастровим номером 0523084000:01:001:0131, площею 0,4385 га, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку ВН № 143476 від 07.07.2007 року (а.с.8).

Вищезазначений договір про заміну сторони у договорі оренди землі від 15 вересня 2015 року, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ «Агрокомплекс «Немирів» не визнається позивачем, остання стверджує, що він укладений без її відома і не відповідає її волевиявленню, вона його не підписувала, просить визнати його недійсним та скасувати його державну реєстрацію.

Уданій справі була призначена почеркознавча експертиза ухвалою суду від 26.05.2022 року, проте не була проведена, у зв`язку з не наданням експерту достатньої, достовірної та якісної кількості порівняльного матеріалу, що вбачається із повідомлення про неможливість проведення судової експертизи від 10.01.2023 року.

Однак, встановлення достовірності підпису на вказаному договорі оренди землі можливе лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань в області почеркознавства.

Таким чином, суд вважає, що для встановлення обставин, що мають значення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс «Немирів» про визнання недійсним договору про заміну сторони у договорі оренди землі, а саме: чи підписувала позивач особисто договір про заміну сторони у договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523084000:01:001:0131, необхідні спеціальні знання, тому у справі необхідно повторно призначити судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, поклавши оплату за проведення експертизи на позивача, якою заявлено клопотання.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103,104,109,197, п.5 ч.1 ст.252, ст.260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про повторне призначення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокомплекс «Немирів» про визнання недійсним договору про заміну сторони у договорі оренди землі судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- чи виконано підпис в графі «орендодавець» оригіналу договору про заміну сторони у договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523084000:01:001:0131, розташованої на території Ковалівської сільської ради Вінницької області укладеного від імені ОСОБА_1 , ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» та ТОВ «Агрокомплекс «Немирів», ОСОБА_1 чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам Вінницького науково-дослідного експертно- криміналістичного центру МВС України (21021, м. Вінниця, вул. В. Порика, 8).

Надати в розпорядження експертів оригінал досліджуваного документу (договір про заміну сторони у договорі оренди земельної ділянки кадастровий номер 0523084000:01:001:0131, вільні зразки підпису ОСОБА_1 , експериментальні зразки підписів, що відібрані у ОСОБА_1 , а за необхідності - матеріали цивільної справи № 930/486/22.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Роз`яснити сторонам положенняст.109 ЦПК Українипро те, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвала суду не була вручена у день її проголошення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Немирівського

районного суду: С.М.Науменко

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109316305
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —930/486/22

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 25.05.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Науменко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні