Рішення
від 02.03.2023 по справі 335/6494/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6494/22 2/335/270/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Калюжної В.В., за участю секретаря судового засідання Бородіної Е.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЛЖ-7» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території,

за участю представника позивача ОСОБА_2 , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСББ «ЛЖ-7» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території, в обґрунтування позову вказавши наступне.

Співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , на загальних зборах 06.02.2021 року було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЛЖ-7».

На підставі затверджених загальними зборами співвласників ОСББ «ЛЖ-7» тарифів, відповідачу, який є мешканцем квартири АДРЕСА_2 , здійснювалися нарахування зі сплати внесків по оплаті витрат на утримання будинку та прибудинкової території на відповідний особовий рахунок, проте, відповідач ухиляється від їх сплати, у зв`язку із чим, утворилася заборгованість в розмірі 4 833 грн. 90 коп.

Посилаючись на зазначені обставини, позивач просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість у зазначеному розмірі 4 833 грн. 90 коп., а також стягнути з відповідача на користь позивача понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 2481 грн. 00 коп.

Ухвалою суду від 06.10.2022 року позовну заяву було залишено без руху, позивачу надано строк на усунення недоліків позову, на виконання якої представником позивача подано уточнену позовну заяву, до якої долучено докази в обгрунтування позовних вимог.

Ухвалою суду від 04.11.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) учасників справи в судове засідання, встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала, суду пояснила, що розмір заборгованості залишається непогашеним відповідачем, останній ухиляється від сплати відповідних внесків, просила позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, причину неявки суду не повідомив, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, відзиву на позов не подав.

На підставі ст. ст.280,281 ЦПК України, суд розглянув справу за відсутності відповідача, на підставі наявних у справі доказів, в порядку заочного розгляду.

Дослідивши та проаналізувавши наявні в матеріалах справи письмові докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно дост. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ст.ст.13,81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Судом встановлено, що власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 ,відповідно доЗакону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЛЖ-7», керівником обрано ОСОБА_2 , на підставі протоколу № 1 установчих зборів від 06.02.2021 року (а.с. 16), що підтверджується Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 03.03.2021 року (а.с. 15).

Рішенням загальних зборів ОСББ «ЛЖ-7» від 21.03.2021 року, оформленим протоколом № 1, затверджено тариф на обслуговування будинку за адресою: АДРЕСА_1 ,у сумі 6 грн. 00 коп. за метр квадратний площі жилих та нежилих приміщень. (а.с. 22, 30)

Згідно з довідкою від 04.10.2022 року по особовому рахунку № НОМЕР_1 , яка містить розрахунок заборгованості зі сплати внесків на понесені позивачем витрати на управління багатоквартирним будинком (а.с. 27), заборгованість відповідача ОСОБА_1 , який згідно з довідкою від 01.11.2022 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 (а.с. 43), перед позивачем за період з липня 2021 року по вересень 2022 року становить 4833,90 гривень.

Розрахунок позивача по заявленій сумі заборгованості відповідачем не спростовано, заперечень щодо вимог позивача або даних, які б спростовували викладені у позові обставини не надано, та не надано даних щодо погашення заборгованості.

Надані позивачем докази про наявність заборгованості по отриманим послугам у зазначеному розмірі суд вважає належними, допустимими та, оцінюючи їх у сукупності, вважає достатніми для підтвердження аргументів, викладених у позові.

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 4 Закону України „Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно дост. 15 Закону України „Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону України „Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Статтею ст. 15 Закону України „Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків, об`єднання має право звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно з п.п. 5, 10 ч. 1 ст. 7 Закону України „Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку,співвласники багатоквартирного будинку зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ст. ст. 9 Закону України „Про житлово-комунальні послуги,споживач здійснюєоплату заспожиті житлово-комунальніпослуги щомісяця,якщо іншийпорядок тастроки невизначені відповіднимдоговором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ч. 1ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно дост. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

На підставі викладеного, враховуючи, що на час розгляду справи судом сума заборгованості по отриманим послугам, які було надано позивачем, відповідачем не сплачена та матеріали справи не містять доказів того, що відповідачем було вжито заходи по погашенню заборгованості, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі, та вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача суму боргу у розмірі 4833,90 гривень.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України,з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по оплаті судового збору в розмірі 2481,00 гривень, які підтверджені квитанцією від 03.10.2022 року, платіж № 1038461161. (а.с. 7)

Керуючись ст. ст. 12, 13, 19, 76 - 84, 141, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-283, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЛЖ-7» (код ЄДРПОУ 44032225, адреса: м. Запоріжжя, вул. Леоніда Жаботинського, 7) до ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_3 ) про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЛЖ-7» заборгованість за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 4 833 гривень 90 копійок та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 481 гривня 00 копійок, а всього 7314 (сім тисяч триста чотирнадцять) гривень 90 копійок.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів, з дня отримання його копії.

Суддя В.В. Калюжна

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109321513
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/6494/22

Рішення від 02.03.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Рішення від 02.03.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні