Ухвала
від 28.02.2023 по справі 202/9955/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/9955/22

Провадження № 1-кс/202/1764/2023

УХВАЛА

Іменем України

28 лютого 2023 року слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Дніпро клопотання прокурора Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 12022041660000596 від 03 жовтня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

Відповідно до клопотання, в провадженні ВП № 2 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12022041660000596 від 03 жовтня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України, за фактом того, щоза фактом вчинення особами шахрайських дій щодо незаконного заволодіння грошовими коштами.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Індустріального району м. Дніпра, група невстановлених осіб, за попередньою змовою групою, із використанням електронно-обчислювальної техніки та мережі Інтернет, використовуючи шахрайські схеми, зокрема повідомляючи про те, що родич потерпілого перебуває в полоні, незаконно заволодівали грошовими коштами потерпілих.

Проведеними слідчими (розшуковими) діями встановлено групу осіб, які мають відношення до шахрайських дій, вчинених шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, а саме до організації так званого «офісу», який розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Барикадна, 15а (6 поверх будівлі з позначкою корпус-3) до якого входить приблизно 40 працівників, які виконуючи функції операторів і під різними приводами шляхом обману заволодівають грошовими коштами населення. Також встановлено, що саме співробітники вищевказаного так званого «офісу» мають відношення до розслідуваних шахрайських дій відносно потерпілих по даному кримінальному провадженню.

Тому прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження «шахрайського офісу», який розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Барикадна, 15а (6 поверх будівлі з позначкою корпус-3), що на праві власності належить ТОВ «Еталон-Сервіс», код ЄДРПОУ 33005079, з метою відшукання: магнітних та електронних носів інформації, комп`ютерної техніки, що використовуються при реалізації шахрайських схем; мобільних телефонів, що використовуються фігурантами вчинення злочинів при здійснені обміну інформацією з клієнтами; банківських карток; грошових коштів, отриманих від незаконної реалізації шахрайських дій; чорнових записів на яких містяться відомості про вчинення аналогічних злочинів.

Розглянувши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з положеннями ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадянської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У п. 42 рішення Європейського суду з прав людини від 13.01.2011 року у справі "Михалкова та інші проти України" розтлумачено, що за статтею 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод держава зобов`язана "гарантувати кожному, хто потребує під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у Конвенції", що також опосередковано вимагає наявності будь-якої форми ефективного розслідування. Розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора є законним, обґрунтованим і таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки прокурором доведені обставини, передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України, а проведення обшуку за місцем знаходження «шахрайського офісу», розташованого на шостому поверсі будівлі з вивіскою «Корпус-3», за адресою: м. Дніпро, вул. Барикадна, 15а, що на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Еталон-Сервіс», код ЄДРПОУ 33005079, необхідне з метою виявлення та вилучення: магнітних та електронних носів інформації, комп`ютерної техніки, що використовуються при реалізації шахрайських схем; мобільних телефонів, що використовуються фігурантами вчинення злочинів при здійснені обміну інформацією з клієнтами; банківських карток; грошових коштів, отриманих від незаконної реалізації шахрайських дій; чорнових записів на яких містяться відомості про вчинення аналогічних злочинів.

Керуючись ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 30 Конституції України, ст. ст. 110, 107, 131-132, 233-235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 12022041660000596 від 03 жовтня 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України - задовольнити.

Надати прокурору Лівобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів та слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 12022041660000596, дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження «шахрайського офісу», розташованого на шостому поверсі будівлі з вивіскою «Корпус-3», за адресою: м. Дніпро, вул. Барикадна, 15а, що на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Еталон-Сервіс», код ЄДРПОУ 33005079, з метою виявлення та вилучення: магнітних та електронних носів інформації, комп`ютерної техніки, що використовуються при реалізації шахрайських схем; мобільних телефонів, що використовуються фігурантами вчинення злочинів при здійснені обміну інформацією з клієнтами; банківських карток; грошових коштів, отриманих від незаконної реалізації шахрайських дій; чорнових записів на яких містяться відомості про вчинення аналогічних злочинів.

Строк дії ухвали встановити до «26» березня 2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу109324763
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/9955/22

Ухвала від 16.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 16.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 16.05.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні