Рішення
від 02.03.2023 по справі 608/284/23
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" березня 2023 р. Справа № 608/284/23

Номер провадження2/608/235/2023

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Запорожець Л. М.

при секретарі судового засідання Фаштиковській М. І.,

позивача ОСОБА_1 ,

його представника адвоката Волинця С. А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Чорткова справу цивільного судочинства за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , третя особа: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна про визнання права власності на спадкове нерухоме майно.

В позовній заяві вказав, що є спадкоємцем майна за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , яке складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ТР, виданого Товстеньківською сільською радою Чортківського району Тернопільської області згідно рішення сесії від 30.08.1997 №33за кадастровим номером 6125587700:01:001:0032, площею 3,58 га. Тому звернувся до приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Усик Г.Я. для оформлення спадщини, подавши необхідні документи. Однак, приватний нотаріус своїм листом №32/01-16 від 16.01.2023 роз`яснила про необхідність звернення до суду для вирішення даного питання, оскільки з пред`явленого заповіту вбачається необхідність його тлумачення. Тому він змушений звернутися до суду з даним позовом.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Волинець С. А. позовні вимоги підтримують, просять задоволити.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, на адресу суду поступила заява про розгляд справи у її відсутності, позов визнає, не заперечує проти його задоволення.

Від приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Усик Г.Я. на адресу суду поступила заява про розгляд справи без її участі, при ухваленні рішення покладається на розсуд суду.

Суд, вислухавши позивача ОСОБА_1 , його представника адвоката Волинця С. А., враховуючи заяву заінтересованої особи, дослідивши письмові докази, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких мотивів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України ухвалення в підготовчому судовому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 206 вищезазначеного Кодексу в разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Визнання відповідачем позову в даній справі не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 цього ж Кодексу обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Позивач ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Васильківці Гусятинського району Тернопільської області, що стверджується паспортом громадянина України серія НОМЕР_1 від 23.06.2009, виданим Чортківським РВ УМВС України в Тернопільській області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що випливає зі свідоцтва про смерть (виданим повторно) серія НОМЕР_2 від 25.11.2022 року, актовий запис № 12.

Відповідно до заповіту ОСОБА_4 , посвідченого 28.10.1996 року Товстеньківською сільською радою Чортківського району Тернопільської області вбачається, що належний їй на праві особистої власності, право на земельну частку (пай) в с. Товстеньке Чортківського району Тернопільської області, яка буде належати їй на день смерті заповіла ОСОБА_1 .

Як слідує з листа приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Усик Г. Я. № 32/01-16 згідно інформації зі Спадкового реєстру спадкову справу до майна померлої ОСОБА_3 не заведено. Відповідно до інформації про інші заповіти від імені спадкодавця немає.

Згідно з виписки з погосподарської книги №8 (особовий рахунок № НОМЕР_3 ) за 1955-1957 роки по селу Товстеньке Чортківського району Тернопільської області колгоспний двір становлять: ОСОБА_5 голова, 1886 р.н.,. ОСОБА_6 - зять, 1902 р.н., ОСОБА_3 дочка,1913 р.н., ОСОБА_7 онука, 1939 р.н., ОСОБА_8 зять, 1934 р.н.

Як видно з виписки з по господарської книги (особовий рахунок № НОМЕР_4 ) за 1967-1970 роки по селу Товстеньке Чортківського райоу Тернопільської області є зареєстрованою ОСОБА_3 ,1913 року народження, одна.

Приватним нотаріусом Усик Г.Я. зазначено, що згідно довідки Товстеньківського старостинського округу від 28.11.2022 №6-214 спадкодавець на день своєї смерті проживала та була зареєстрована одна.

Згідно зі свідоцтвом серія НОМЕР_5 від 07.04.1965 вбачається реєстрація народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 , батьками якого є ОСОБА_8 і ОСОБА_9 , актовий запис №12.

Відповідно до заяви ОСОБА_2 , складеної 29.11.2022 в органи нотаріату вбачається, що вона відмовляється від отриманні належної їй за законом частки спадкового майна після смерті її бабки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь брата ОСОБА_1 , зареєстровано в реєстрі за №31.

Спадкодавцю належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серія ТР, виданого на підставі рішення сесії Товстеньківської сільської ради від 30.08.1997 р. № 33 площею 3,58 га, в межах згідно з планом на території цієї сільської ради.

Даній земельній ділянці відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку за номером НВ-1800009162023 від 06.01.2023 надано кадастровий номер 6125587700:01:001:0032, площею 3,58 га.

Оскільки спадкодавець, складаючи заповітне розпорядження не ідентифікувала об`єкт нерухомого майна, що стосується земельної ділянки паю, тому в нотаріальному порядку позивачу унеможливлено оформити право на спадкове майно. Відтак, позивач звернувся для захисту прав і законних інтересів у виниклих спадкових відносинах з даним позовом до суду.

Відповідно до ст. 69 Закону України «Про нотаріат» при видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, наявність заповіту, час і місце відкриття спадщини, склад спадкового майна.

Відповідно до п.4.15 глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на майно.

Згідно ст. 9 ЦК України (1963) здатність мати цивільні права і обов`язки (цивільна правоздатність) визнається в однаковій мірі за всіма громадянами. Правоздатність громадянина виникає в момент його народження і припиняється зі смертю.

Згідно ст. 10 ЦК України (1963) громадяни можуть мати майно у особистій власності. Відповідно до ст.11 цього Кодексу здатність громадянина своїми діями набувати цивільних прав і створювати для себе цивільні обов`язки (цивільна дієздатність) виникає в повному обсязі з настанням повноліття.

Згідно ст. 548 ЦК України (1963) прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до змісту ст. ст.391,392 ЦК України (далі за текстом в редакції 2003) у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника вирішується в судовому порядку.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 ЦКУкраїни, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст.125 ЗК України (2001) право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку

Статтею 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до статей 15,16 ЦК України, статті 4 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних прав, свобод чи інтересів у спосіб, передбачений законом або договором. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 ЦК).

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, задоволивши позов.

Керуючись 15,16,25,30,182,328,213,346,391,392,1220,1218,12561268 ЦК України, ст.ст. 4,5,13,76,139,175-177,184,187,200,206,258,259,263,265,268 ЦПК України, ст.ст. 55,124 Конституції України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), право власності на спадкове майно, що складається із земельної ділянки площею 3,58 га, у межах згідно з планом, за кадастровим номером 6125587700:01:001:0032, сформованим згідно Державного акту на право приватної власності на землю серія ТР від 10 березня 1998 року, виданим на підставі рішення сесії Товстеньківської сільської ради Чортківського району Тернопільської області від 30 серпня 1997 року № 33, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Товстеньківської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599, що розташоване за адресою: поштовий індекс 46000, м. Тернопіль, бульвар Шевченка, 39, повернути із спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), з Державного бюджету 50 відсотків сплаченого судового збору при подачі позову до суду в сумі 1073, 60 гривень згідно квитанції №64559361 ПАТ АБ «Укргазбанк» від 26 січня 2023 року, що 536, 80 гривень.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя/підпис/

Копія вірна:

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/284/23.

Рішення набрало законної сили " "


року.

Суддя: Л. М. Запорожець

Копію рішення видано " "


року.

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109336959
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —608/284/23

Рішення від 02.03.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні