Ухвала
від 02.03.2023 по справі 725/7794/22
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/7794/22

Номер провадження 2/725/989/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.03.2023 року м.Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці у складі: головуючого судді Войтуна О.Б., при секретарі Сумарюк М.О., розглянувши увідкритомупідготовчомузасіданні цивільнусправу за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої звернувся адвокат Тарновецький Вадим Ілліч до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача: Служба у справах дітей Мамаївської сільської ради про відібрання дитини та повернення її матері,-

ВСТАНОВИВ:

В проваджені суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої звернувся адвокат Тарновецький Вадим Ілліч до ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача: Служба у справах дітей Мамаївської сільської ради про відібрання дитини та повернення її матері.

Від представника відповідача через канцелярію суду надійшло клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду Верховним Судом касаційної скарги ОСОБА_2 на постанову Чернівецького апеляційного суду від 05.09.2022 року у справі №725/3289/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Мамаївської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визначення місця проживання дітей, оскільки вирішення справи у касаційному порядку може суттєво вплинути на права та обов`язки учасників даної справи, так як може виключити підстави з яких звернулась ОСОБА_1 з позовом про відібрання дитини.

Від представника позивача надійшла заява про проведення судового засідання без їх участі. Проти зупинення провадження заперечували оскільки постанова Чернівецького апеляційного суду набрала законної сили, а тому підстав для зупинення провадження немає.

Представник відповідача надав суду заяву про розгляд даного клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Інші учасники процесу у засідання не з`явились.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд дослідивши подане клопотання про зупинення провадження та частково матеріали цивільної справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Встановлено, що 09.02.2022 року рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці у справі №725/3289/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Мамаївської сільської ради про визначення місця проживання дитини - відмовлено у задоволенні позову.

Постановою Чернівецького апеляційного суду від 05.09.2022 року рішення Першотравневого районного суду м. Чернівці від 09.02.2022 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким визначено місце проживання малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 разом з матір`ю ОСОБА_1 ..

Відповідачем подано касаційну скаргу на зазначену постанову Чернівецького апеляційного суду та ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 20.10.2022 року відкрито касаційне провадження.

В подальшому ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 16.01.2023 року справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Також як було встановлено із копій ухвал Верховного Суду виконання постанови Чернівецького апеляційного суду від 05.09.2022 року у справі №725/3289/21 зупинено не було, а отже станом на даний час Постанова набрала законної сили.

Визначаючи наявність підстав, передбачених п. 6 ч. 1ст. 251 ЦПК України, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у п. 6 ч. 1 цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Таким чином, необхідність в зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто між справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиційне значення для іншої справи.

Враховуючи, що у даній справі наявні об`єктивні підстави для вирішення спору та можливо прийняти рішення у справі до ухвалення рішення в іншій справі, відсутні правові підстави зупинення провадження у справі.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.251,258-260,353,354ЦПКУкраїни,-

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. Б. Войтун

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109347032
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —725/7794/22

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні