Ухвала
від 03.03.2023 по справі 344/3374/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/3374/23

Провадження № 1-кс/344/1491/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2023 року місто Івано-Франківськ

Слідчий суддяІвано-Франківськогоміського судуІвано-Франківськоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотаннястаршого слідчогов ОВСслідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Івано-Франківськійобласті підполковникаполіції ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромвідділу Івано-Франківськоїобласної прокуратури ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів врамках кримінальногопровадження №12018000000000727від 29листопада 2018року заознаками кримінальнихправопорушень,передбачених ч.4ст.189,ч.ч.1,4ст.190,ч.2ст.209,ч.2ст.222,ч.ч.1,2,4ст.358,ч.2ст.364-1,ч.2ст.366,ч.2ст.388 Кримінального кодексу України,-

В С Т А Н О В И Л А :

Старший слідчий за погодженням з прокурором звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в обґрунтування якого посилається на те, що кримінальне провадження №12018000000000727 від 29 листопада 2018 року розслідується за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст.189, ч. ч. 1, 4 ст.190, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 222, ч. ч. 1, 2, 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст.366, ч. 2 ст. 388 Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування, в тому числі досліджуються обставини шахрайського заволодіння службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » спільно з працівниками банківських установ - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » майном Іпотекодавців: Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ОСОБА_12 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ОСОБА_13 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі її директорів ОСОБА_14 та ОСОБА_15 , достовірно знаючи порядок отримання кредитів в банківських установах, розуміючи, що для отримання кредитів необхідно передати банку в іпотеку нерухоме майно, використовуючи давні дружні стосунки ОСОБА_7 , ОСОБА_9 ОСОБА_5 , ОСОБА_13 , спонукали останніх виступити майновими поручителями по кредитних зобов`язаннях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перед банками - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », приховавши від останніх суттєві обставини (наявність інших непогашених кредитів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », наявність заборони на укладення кредитів, передачу в іпотеку майна інших юридичних осіб) та переконавши власників майна в неризиковості та безпечності укладених договорів Іпотеки, їх формальному характері та швидкому виконанні кредитних зобов`язань, відсутності будь-яких ризиків втрати майна.

В аналогічний спосіб, шляхом проведення відповідних розмов, було переконано ОСОБА_11 , якому на праві приватної власності належав комплекс СТО (адміністративний будинок, автосалон, кафе, шашлична) та земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 1684,5 кв. м, у безпечності та вигідності пропозиції щодо укладення Іпотечного договору для забезпечення виконання кредитних зобов`язань ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перед ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », оскільки компанія « ІНФОРМАЦІЯ_1 », як переконували її службові особи ОСОБА_15 та ОСОБА_14 , мала мільярдні обороти. Будучи введеними у такий спосіб в оману, ОСОБА_11 підписав 17 вересня 2014 року у приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 . Іпотечний договір, посвідчений згідно реєстрового № 815.

Таким чином, приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 посвідчено Іпотечний договір, що укладений 17 вересня 2014 року між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , та громадянином ОСОБА_11 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , за реєстровим номером 815. Предметом зазначеного Іпотечного договору виступив комплекс СТО (адміністративний будинок, автосалон, кафе, шашлична) та земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 1684,5 кв. м., власником яких є ОСОБА_11 .

Поряд з наведеним, з 23 жовтня 2015 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » припинила виконання кредитних зобов`язань і ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » має право вимоги за рахунок іпотечного майна, належного зазначеним іпотекодавцям, в тому числі ОСОБА_11 , оскільки все інше майно, що залучено службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », згідно інших договорів Іпотеки, було неіснуючим, а документи про їх реальну наявність підробленими, право ж власності формально було оформлено на підставних осіб.

Так, зокрема приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 26 грудня 2014 року було посвідчено іпотечний договір за реєстровим №1110, укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » в особі директора ОСОБА_17 та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі представника ОСОБА_18 , яким забезпечено вимоги банку перед ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Об`єктами іпотеки виступили приміщення торгівлі та громадського харчування, загальною площею 3217,3кв.м, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 ; торгово-складські приміщення, загальною площею 1297,2 кв. м, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 на земельній ділянці з кадастровим номером 2610100000:04:002:0094.

Окрім того, приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 26 грудня 2014 року було посвідчено іпотечний договір за реєстровим №1114, укладений між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » в особі директора ОСОБА_19 та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі уповноваженого представника ОСОБА_18 , яким забезпечено вимоги банку перед ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Об`єктами іпотеки виступили торгово-офісні та нежитлові торгові приміщення за адресою: АДРЕСА_3 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що об`єкти нерухомого майна за вказаними адресами є неіснуючими, дані по них відсутні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а згідно із даними Публічної кадастрової карти, така земельна ділянка відсутня та незареєстрована.

З огляду на викладені обставин, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів нотаріальних справ по Іпотечних договорах: від 17 вересня 2014 року за реєстровим номером 815; від 26 грудня 2014 року за реєстровим № 1110; від 26 грудня 2014 року за реєстровим №1114, що знаходяться у володінні приватного нотаріуса Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 , яка здійснює діяльність за адресою: АДРЕСА_4 .

Відомості, які містяться у документах нотаріальної справи, можуть бути використані як докази, а іншим способом, крім проведення тимчасового доступу та вилучення (виїмки) оригіналів та копій документів, здобути вказані докази неможливо. Так само без вилучення оригіналів та копій документів іншим способом неможливо довести зазначені вище обставини. Вказані докази самостійно та в сукупності з іншими речами та документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, про які йде мова в описовій частині даного клопотання.

Іншим способом здобути необхідні відомості, ніж отримати тимчасовий доступ до документів шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Учасники процесу в судове засідання не з`явилися.

Слідчий та прокурор до суду не прибули, проте у клопотанні просять розгляд клопотання проводити без їх участі.

Враховуючи вимоги частини другої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя вважає можливим розглядати клопотання у відсутності осіб, у володінні яких знаходяться документи, тимчасовий дозвіл на доступ до яких просить слідчий за погодженням з прокурором, оскільки це є необхідним з метою запобігання загрози знищення або зміни документів.

На підставі частини четвертої статті 107 Кримінального процесуального кодексу України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали, якими обґрунтовують клопотання, слідчий суддя виходить з наступного.

Відповідно до вимог статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Забороняється вилучення (виїмка) матеріальних носіїв інформації, пов`язаних із веденням Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами системи депозитарного обліку цінних паперів, облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі - облікова система часток) і внесенням змін до них. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 160 Кримінального процесуального кодексу України, передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

У статті 8-1 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що держава гарантує і забезпечує рівні умови доступу громадянам до зайняття нотаріальною діяльністю та рівні можливості нотаріусам в організації та здійсненні ними нотаріальної діяльності. Будь-яке втручання в діяльність нотаріуса, зокрема з метою перешкоджання виконанню ним своїх обов`язків або спонукання до вчинення ним неправомірних дій, у тому числі вимагання від нього, його помічника, інших працівників, які знаходяться у трудових відносинах з нотаріусом, відомостей, що становлять нотаріальну таємницю, забороняється і тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства. Обшук, виїмка, огляд робочого місця (контори) провадяться на підставі та в порядку, встановленому законом. Вилучення (виїмка) реєстрів нотаріальних дій та документів, що передані нотаріусу на зберігання в порядку, передбаченому цим Законом, а також печатки нотаріуса не допускається. Такі реєстри нотаріальних дій, документи чи печатка нотаріуса можуть бути надані суду за мотивованою постановою суду тільки для огляду і повинні бути повернуті судом негайно після огляду.

За змістом частини п`ятої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно частини шостої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Стороною кримінального провадження, яка звернулась із даним клопотанням, поза розумним сумнівом, доведено про необхідність отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які становлять таємницю вчинення нотаріальних дій, так як відомості зазначені у цих документах, мають істотне значення для встановлення обставин вчинення кримінального провадження, а тому слідчий суддя вважає вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, і приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-160, 162-164, 166 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

У Х В А Л И Л А:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до матеріалів нотаріальних справ:

- по Іпотечному договору, що укладений 17 вересня 2014 року між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та громадянином ОСОБА_11 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) за реєстровим номером 815 зі змінами та доповненнями;

- по Іпотечному договору, що укладений 26 грудня 2014 року між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » в особі директора ОСОБА_17 та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі представника ОСОБА_18 за реєстровим № 1110 зі змінами та доповненнями;

- по Іпотечному договору, що укладений 26 грудня 2014 року між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » в особі директора ОСОБА_19 та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особі уповноваженого представника ОСОБА_18 за реєстровим № 1114 зі змінами та доповненнями, що посвідчені приватним нотаріусом Івано-Франківського міського нотаріального округу ОСОБА_16 та знаходяться у її володінні за адресою: АДРЕСА_4 , з можливістю ознайомитися з ними та вилучити належним чином посвідченні копії.

Роз`яснити положення частини першої статті 166 Кримінального процесуального кодексу України, згідно якої у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє 1 (один) місяць з дня постановлення та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109354219
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —344/3374/23

Ухвала від 03.03.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні