Рішення
від 21.02.2023 по справі 350/83/23
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/83/23

Номер провадження 2-о/350/20/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2023 року Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого - судді Сокирко Л.M.,

присяжних: Туза М.П., Гуліватого Ю.П.,

секретаря судових засідань Ошуст В.М.,

з участю сторін: заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб: ОСОБА_2 ,

представника Служби у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області Раковецької Т.М., розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань № 2 в селищі Рожнятів Калуського району Івано-Франківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про усиновлення дітей, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області,

в с т а н о в и в:

Заявник 13 січня 2023 року звернувся до Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області із заявою про усиновлення дітей, мотивуючи її тим, що 19 грудня 2019 року він уклав шлюб зі ОСОБА_2 , у якої на момент одруження з ним було двоє неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відомості про батька ОСОБА_3 у акті цивільного стану громадян про державну реєстрації народження записані у відповідності до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України; батько ОСОБА_4 - ОСОБА_5 позбавлений батьківських прав.

Він із дружиною та дітьми проживають разом, дітям створено всі необхідні умови для проживання, навчання та відпочинку.

Він бажає усиновити дітей своєї дружини, так як відчуває спорідненість з дітьми, вважає їх своїми, займається їх вихованням, матеріально забезпечує та може створити всі необхідні умови для здорового фізичного, морального та духовного розвитку дітей.

Дружина погоджується з усиновленням дітей, про що надала письмову нотаріально посвідчену згоду, одночасно письмову згоду на своє усиновлення надав і неповнолітній ОСОБА_3 - старший син дружини.

Він, як кандидат в усиновлювачі до кримінальної відповідальності не притягувався, наркотичні речовини не вживає, спиртними напоями не зловживає, стан здоров`я та матеріальне забезпечення дозволяють йому створити дітям належні умови для життя і виховання.

Зі станом здоров`я дітей та правовими наслідками усиновлення він обізнаний.

Просив суд ухвалити рішення, яким оголосити його усиновлювачем неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зобов`язати Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) внести зміни в актові записи про народження дітей, вказавши його батьком дітей та змінити дітям прізвища з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_7 » та по батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 ».

Ухвалою судді від 16 січня 2023 року було відкрито провадження у справі та справу призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 вимоги підтримав та просив їх задовольнити. Заінтересована особа - ОСОБА_2 підтримала заявлені вимоги, не заперечувала проти їх задоволення.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франкіської області Раковецька Т.М., не заперечувала щодо задоволення заяви про усиновлення дітей.

Неповнолітній ОСОБА_3 у судовому засіданні надав згоду на його усиновлення заявником ОСОБА_1 .

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та зібрані в ній письмові докази приходить до висновку, що заява про усиновлення підлягає задоволенню з наступних підстав.

Установленим судом обставинам відповідають сімейні правовідносини, які регулюються Сімейним кодексом України.

Відповідно до статтей 3, 4, 5, 7 Сімейного кодексу України, кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Принцип 6 Конвенції "Про права дитини" від 20.11.1959 року Генеральної Асамблеї ООН проголошує що дитина для повного та гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли є можливість, рости під піклуванням та відповідальністю своїх батьків і у всякому випадку в атмосфері любові й моральної і матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли мають місце виключні обставини, бути розлученою зі своєю матір`ю. На суспільстві і на органах публічної влади повинен лежати обов`язок здійснювати особливе турбування про дітей, немаючих сім`ї та про дітей немаючих достатніх засобів до існування.

Стаття 20 Конвенції «Про права дитини» від 20 листопада 1959 року Генеральної Асамблеї ООН відзначає, що одним із власних якнайкращих інтересів дитини є її усиновлення.

Відповідно до статті 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до статтей 6, 208 частини першої Сімейного кодексу України, усиновленою може бути дитина. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Відповідно до пункту 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», суд вирішуючи заяву по суті зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин першої-третьої статті 218 Сімейного Кодексу України, щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до статті 224 Сімейного Кодексу України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 виявив бажання усиновити дітей своєї дружини ОСОБА_2 : ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

У судовому засіданні судом роз`яснено заявнику правові наслідки усиновлення та останній суду повідомив, що такі наслідки йому зрозумілі.

Відповідно до свідоцтва про народження (серія НОМЕР_1 ) ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його батьками зазначені: мати ОСОБА_13 , батько ОСОБА_14 .

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України номер 00037735172 сформованого 6 грудня 2022 року, відомості про батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Відповідно до свідоцтва про народження (серія НОМЕР_2 ) ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 та її батьками зазначені: мати ОСОБА_15 , батько ОСОБА_5 . Згідно рішення Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області від 4 листопада 2022 року ухваленого по справі № 350/1111/22 провадження № 2/350/424/2022 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 позбавлено батьківських прав щодо його дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішення суду набрало законної сили 5 грудня 2022 року.

Відповідно до матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 є громадянином України, перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_16 з 19 грудня 2019 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення її неповнолітніх дітей: ОСОБА_17 та ОСОБА_18 її чоловіком ОСОБА_1 , завірену приватним нотаріусом Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Присяжнюк С.М. 8 грудня 2022 року (зареєстровано в реєстрі за номером 620).

Неповнолітній ОСОБА_3 надав письмову згоду на усиновлення його громадянином ОСОБА_1 в присутності завідувача сектору з питань сімейних форм виховання дітей та запобігання дитячій бездоглядності № 1 Служби у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Раковецької Т.М.

Щодо особи заявника ОСОБА_1 суд встановив, що він офіційно працевлаштований, має стабільний дохід; має постійне місце проживання; за станом здоров`я відповідно до висновку про стан здоров`я особи, складеного Комунальним некомерційним підприємством «Рожнятівська багатопрофільна лікарня» Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області здоровий та може бути опікуном.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України (ВР-000490724) громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець села Ясень, Україна на території України станом на 8 грудня 2022 року до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов дітей зокрема ОСОБА_19 та ОСОБА_4 , складеного 20 грудня 2022 року головним спеціалістом сектору з питань сімейних форм виховання дітей та запобігання дитячій бездоглядності № 1 служби у справах дітей Калуської районної державної адміністрації, сім`я складається із чотирьох осіб: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 та проживає у житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , який відповідає санітарним нормам, діти забезпечені всім необхідним для життя та розвитку.

Мати неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 у судовому засіданні надала вільну та безумовну згоду на усиновлення дітей ОСОБА_17 та ОСОБА_18 та їй було роз`яснено право, передбачене статтею 217 Сімейного кодексу України відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Неповнолітній ОСОБА_3 у судовому засіданні надав згоду на його усиновлення та йому відповідно до статті 218 Сімейного кодексу України повідомлено про правові наслідки усиновлення.

Відповідно до частини третьої статті 218 Сімейного кодексу України, усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення .

Усиновлення ОСОБА_4 здійснюється без її згоди, оскільки вона не досягла такого віку, що може усвідомлювати факт усиновлення.

Як встановлено в судовому засіданні, мотивами усиновлення є намір заявника стати дітям батьком, мати повноцінну сім`ю та надати дітям все необхідне для стабільних та гармонійних умов їх життя та виховання.

Відповідно до статті 211 Сімейного кодексу України, заявник може бути усиновлювачем та перешкод, визначених статтею 212 Сімейного кодексу України, для усиновлення ним дітей, судом не встановлено.

У відповідності до частини першої статті 229 Сімейного кодексу України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Згідно частини 2, 4 статті 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до статті 234 Cімейного Kодексу України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Відповідно до частин першої-третьої, п`ятої-сьомої статті 314 Цивільного процесуального кодексу України за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками. Якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи. У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду. Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Відповідно до частин 1, 3, 4, 5 статті 232 Сімейного Кодексу України, з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

Згідно висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини Служби у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області № 535/01-20/03 від 29 грудня 2022 року, Служба у справах дітей вважає, що громадянин ОСОБА_1 може бути усиновлювачем дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та усиновлення дітей є доцільним і таким, що відповідає інтересам дітей.

На підставі викладеного вище, суд приходить до висновку про задоволення заяви про усиновлення так як заявник бажає усиновити дітей своєї дружини, усиновлення дітей провадиться у інтересах дітей для забезпечення стабільних та гармонійних умов їх життя, при цьому заявник має постійне місце проживання, постійний заробіток (дохід), задовільний стан здоров`я, між заявником та дітьми склалися взаємовідносини, як між батьком та донькою і сином, відсутні перешкоди для усиновлення, передбачені Сімейним кодексом України,

Керуючись статтями 207, 211 Сімейного кодексу України, статтями 4, 10-13, 76, 81, 83, 89, 141, 229, 258, 259, 263 - 265, 273, 310, 313, 314 Цивільного процесуального кодексу України,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення дітей, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця села Ясень Рожнятівського району Івано-Франківської області (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт № НОМЕР_5 виданий 2 грудня 2019 року органом 2623) усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити усиновленій дитині прізвище та по батькові - з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 ».

Зобов`язати Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) внести зміни до актового запису № 13 від 11 червня 2012 року, зробленого Спаською сільською радою Рожнятівського району Івано-Франківської області про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Підсухи Рожнятівського району Івано-Франківської області, вказавши прізвище « ОСОБА_7 », по-батькові « ОСОБА_10 », батьком - громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець села Ясень Рожнятівського району Івано-Франківської області (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт № НОМЕР_5 виданий 2 грудня 2019 року органом 2623,) решту відомостей в даному актовому записі залишити без змін.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця села Ясень Рожнятівського району Івано-Франківської області (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт № НОМЕР_5 виданий 2 грудня 2019 року органом 2623) усиновлювачем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Змінити усиновленій дитині прізвище та по батькові - з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_7 », з « ОСОБА_11 » на « ОСОБА_12 ».

Зобов`язати Калуський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) внести зміни до актового запису № 33 від 9 лютого 2017 року, зробленого Виконавчим комітетом Перегінської селищної ради Рожнятівського району Івано-Франківської області про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки села Закерничне Рожнятівського району Івано-Франківської області, вказавши прізвище « ОСОБА_7 », по-батькові « ОСОБА_12 », батьком - громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець села Ясень Рожнятівського району Івано-Франківської області (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт № НОМЕР_5 виданий 2 грудня 2019 року органом 2623) решту відомостей в даному актовому записі залишити без змін.

Роз`яснити учасникам судового процесу, що усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту. Ршення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено - 2 березня 2023 року.

Суддя Сокирко Л.М.

Присяжні: Туз М.П.

Гуліватий Ю.П.

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу109354511
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дітей, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Калуської районної державної адміністрації Івано-Франківської області

Судовий реєстр по справі —350/83/23

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні