Ухвала
від 06.03.2023 по справі 127/27613/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/27613/22

Провадження 2/127/3553/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького міського суду Вінницької області Борисюк І. Е., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання адвоката Долженчук Надії Миколаївни, діючої в інтересах ОСОБА_1 , про участь у засіданні в режимі відеоконференції, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького міського суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Департаменту Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України про звільнення майна з-під арешту та припинення його розшуку.

03.03.2023 на електронну адресу суду надійшло клопотання адвоката позивачки про участь у підготовчому засіданні, призначеному на 14.03.2023 о 10 год. 00 хв. в режимі відеоконференції в приміщенні Приморського районного суду м. Одеси.

Під час вивчення клопотання судом встановлено його невідповідність вимогам цивільно-процесуального законодавства України.

Зі змісту положень ст. 212 ЦПК України вбачається, що учасники справи можуть звернутися до суду із клопотанням про взяття участі у засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 187 ЦПК України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Судом встановлено, що клопотання адвоката позивачки надійшло на електронну пошту Вінницького міського суду Вінницької області без скріплення електронним цифровим підписом.

Відповідно до ч. 1, ч. 4 і ч. 8 ст. 14 ЦПК України у судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно із ч. 5, ч. 6 та ч. 8 ст. 43 ЦПК України, документи (втому числіпроцесуальні документи,письмові таелектронні доказитощо)можуть подаватисядо суду,а процесуальнідії вчинятисяучасниками справив електроннійформі звикористанням Єдиноїсудової інформаційно-телекомунікаційноїсистеми,за виняткомвипадків,передбачених цимКодексом. Процесуальнідокументи велектронній формімають подаватисяучасниками справидо судуз використаннямЄдиної судовоїінформаційно-телекомунікаційноїсистеми шляхомзаповнення формпроцесуальних документіввідповідно доПоложення проЄдину судовуінформаційно-телекомунікаційнусистему.Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника). Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Використання електронного підпису врегульоване Законом України «Про електронні довірчі послуги». Так, ч. 2 ст. 17 вказаного закону, встановлено, що електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, в яких здійснюється обробка таких електронних даних та володільцями інформації в яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Подані в електронній формі процесуальні заяви вважаються належним чином підписані у разі їх скріпленням електронним цифровим підписом.

На вищевикладене також звернув увагу Верховний Суд в постанові від 03.05.2022 по справі № 205/5252/19.

Крім того, чинне процесуальне законодавство не забороняє учаснику справи звернутися з процесуальними документами до суду шляхом направлення їх на офіційну електронну адресу суду. Однак, з обов`язковим скріпленням їх власним електронним цифровим підписом учасника справи. На що також звернув увагу Верховний Суд в постанові від 30.03.2021 по справі № 530/544/16.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

З клопотання адвоката позивачки вбачається відсутність його скріплення ОСОБА_2 власним електронним цифровим підписом.

Вищевказане позбавляє можливості встановити факт того, чи є дане клопотання волевиявленням саме адвоката Долженчук Н.М., не дозволяє однозначно ідентифікувати особу, яка склала такий документ, та не може свідчити про відповідальність такої особи за його зміст.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що клопотання адвоката Долженчук Надії Миколаївни, діючої в інтересах ОСОБА_1 , про участь у засіданні в режимі відеоконференції не відповідає вимогам ч. 2 ст. 183 ЦПК України.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог ч. 1 або ч. 2 ст. 183 ЦПК України, повертає її заявнику без розгляду.

Керуючись ст.ст. 183, 258-261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання адвоката Долженчук Надії Миколаївни, діючої в інтересах ОСОБА_1 про участь у підготовчому засіданні, призначеному на 14.03.2023о 10год.00хв врежимі відеоконференціїв приміщенніПриморського районногосуду м.Одеси повернути заявнику без розгляду.

Копію клопотання адвоката Долженчук Надії Миколаївни, діючої в інтересах ОСОБА_1 про участь у підготовчому засіданні, призначеному на 14.03.2023о 10год.00хв врежимі відеоконференціїв приміщенніПриморського районногосуду м.Одеси залишити в суді.

Повернення клопотання не перешкоджає повторному зверненню із таким клопотанням до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для його повернення.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу109360996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —127/27613/22

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Борисюк І. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні