Рішення
від 06.03.2023 по справі 158/518/23
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/518/23

Провадження № 2-о/0158/14/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2023 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Корецької В.В.

за участю секретаря - Процик Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ківерці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління пенсійного фонду України Волинської області, про належність правовстановлюючих документів, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про належність правовстановлюючих документів, у порядку окремого провадження.

Заявлені вимоги мотивує тим, що у архівних довідках КУ «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №476/02-05, №477/02-05 вона вказана як « ОСОБА_1 », тобто зазначено не повний запис її даних, що не дає їй можливості підтвердити трудовий стаж для призначення пенсії за віком.

З огляду на це, просить встановити факт належності їй архівних довідок КУ «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №476/02-05, №477/02-05 виданих на ім`я « ОСОБА_1 ».

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Головного управління пенсійного фонду України у Волинській області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, щодо вирішення справи поклався на розсуд суду.

Враховуючи, що у судове засідання не з`явилися всі особи, які беруть участь у справі, то фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги у їх сукупності та взаємозв`язку, об`єктивно оцінивши усі наявні докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяв по суті, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як вбачається із п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до листа Верховного Суду України «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012 року коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 Цивільно-процесуального кодексу України (далі ЦПК України) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданим 06.12.1996 року Ківерцівським РВ УМВС України у Волинській області стверджується, що заявник народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 і значиться як « ОСОБА_1 ».

Однак, як вбачається із архівних довідок виданих КУ «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №476/02-05, №477/02-05 заявник вказана як « ОСОБА_1 », тобто без зазначення її даних по батькові /а.с.5-6/.

Таким чином, досліджуючи у судовому засіданні копію паспорта громадянина України, копію трудової книжки виданої на ім`я « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_2 , судом встановлено, що при видачі заявнику правовстановлюючих документів, а саме архівних довідок виданих КУ «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №476/02-05, №477/02-05 було допущено помилки, які підлягають виправленню в судовому порядку шляхом встановлення факту належності зазначених правовстановлюючих документів.

Враховуючи вищевикладене, та те, що представлені заявником докази на підтвердження факту належності правовстановлюючих документів в контексті положень ст. ст. 76-80 ЦПК України є належними, допустимими, достовірними та достатніми, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є підставною та підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 265, 268, 315-319 ЦПК України, п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління пенсійного фонду України Волинської області, про належність правовстановлюючих документів - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 :

- архівної довідки комунальної установи «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №476/02-05 про кількість відпрацьованих днів за 1985-2003 роки у колгоспі «Прогрес» с. Завітне, Ківерцівського району, що видана на ім`я « ОСОБА_1 »;

- архівної довідки комунальної установи «Об`єднаний трудовий архів територіальних громад, сіл і селищ і міста Ківерцівського району Волинської області» від 21.08.2018 року №477/02-05 про облік людиноднів за 1984 рік у колгоспі «Слава» с. Борохів Ківерцівського району, що видана на ім`я « ОСОБА_1 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На виконання п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України суд зазначає повне найменування сторін та інших учасників справи:

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Головне управління пенсійного фонду України Волинської області, адреса: м. Луцьк, вул. Кравчука, 22В, Волинської області.

Суддя Ківерцівського районного суду В.В. Корецька

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу109365516
СудочинствоЦивільне
Сутьналежність правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —158/518/23

Рішення від 06.03.2023

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Корецька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні