Рішення
від 28.02.2023 по справі 464/5623/22
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/5623/22

пр.№ 2/464/415/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.02.2023 м.Львів

Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого-судді Мички Б.Р.

при секретарі Ірочко М.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Житлово-експлуатаційної контори Дирекції по будівництву ЗАТ "ІРОКС" про зобов`язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в :

позивач звернувся до суду з позовом, у якому просив зобов`язати відповідача здійснити перерахунок нарахованих та сплачених коштів за послуги з постачання електроенергії. На обґрунтування своїх вимог зазначив, що є власником квартири АДРЕСА_1 , послуги з електропостачання до зазначеної квартири надає відповідач. Так, 22 червня 2016 року між Житлово-експлуатаційною конторою дирекції по будівництву ЗАТ «ІРОКС» та позивачем укладено договір про надання послуг з електропостачання та водопостачання. Згідно з п.1.3.1. договору, послуги з надання електроенергії надаються за квартирним лічильником, тариф до 100/0.57, після 100/0.99, після 600/1.56 коп. за 1 кВт. До серпня 2022 року відповідач виставляв тариф за електроенергії. 1,68 грн. з ПДВ. В повідомленні №68 від 12 вересня 2022 року за оплату житлово-комунальних послуг за серпень 2022 року встановлено тариф за електроенергію 5,7 грн. з ПДВ, проте, згідно з повідомленням на оплату житлово-комунальних послуг за вересень, тариф за електроенергію було підвищено до 6,24 грн. з ПДВ. Отже, позивач зазначає, що відповідачем було необґрунтовано завищено тарифи за спожиту електроенергію. Вважає, що у такий спосіб відповідачем порушено його права як споживача житлово-комунальних послуг із постачання електроенергії.

Ухвалою судді від 22 грудня 2022 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Визначено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Копію ухвали надіслано учасникам справи, а відповідачу також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів (за місцем реєстрації).

Представник відповідача подав відзив на позовну заяву, у якому просить відмовити у задоволенні позову. Зазначає, що Житлово-експлуатаційна контора дирекції по будівництву ЗАТ «ІРОКС» не є постачальником електроенергії або учасником ринку електроенергії. 22 червня 2016 року між відповідачем та позивачем було дійсно укладено договір про надання послуг з електропостачання та водопостачання, проте зобов`язання за цим договором полягають не в безпосередньому постачанні електричної енергії, а в наданні послуг, пов`язаних з таким електропостачанням. Зокрема, відповідач збирає показники лічильників електроенергії, передає ці показники Автогаражному кооперативу №15 Галицького району м. Львова, а той, в свою чергу, повідомляє ці показники ТОВ «Львівенергозбут» (постачальнику електроенергії), який виставляє рахунок за спожиту електроенергію Автогаражному кооперативу №15 Галицького району м. Львова. У вказаному рахунку міститься загальна кількість кіловат на годину, спожитих всіма споживачами електроенергії в будинку АДРЕСА_2 . При цьому, жодної оплати або комісії за свої послуги відповідач із споживачів електричної енергії не отримує. Окрім цього, зазначає, що не може бути відповідачем у справі, оскільки є не юридичною особою, а філією, тобто відокремленим підрозділом юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Вважає, що провадження у справі слід закрити, так як справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

У зв`язку із здійсненням розгляду справи за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до відмови в задоволенні з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ст.47 ЦПК України, здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Також, як зазначено в ст.48 ЦПК України, позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Визначення юридичної особи згадане в ст.80 ЦК України - це організація, створена і зареєстрована у встановленомузакономпорядку.

Філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. (ч. 1-3 ст. 95 ЦК України).

Відповідно до п.1.1. Положення про житлово-експлуатаційну контору дирекції по будівництву ЗАТ «ІРОКС», яке затверджене загальними зборами акціонерів, Протокол №4 від 02 листопада 2004 року - Житлово-експлуатаційна контора дирекції по будівництву ЗАТ «ІРОКС» є структурним підрозділом закритого АТ «ІРОКС». Вказане підтверджується і випискою із ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім цього, згідно з п. 96 ч.1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії», учасник ринку електричної енергії (далі - учасник ринку) - виробник, електропостачальник, трейдер, оператор системи передачі, оператор системи розподілу, оператор ринку, гарантований покупець, оператор установки зберігання енергії та споживач, які провадять свою діяльність на ринку електричної енергії у порядку, передбаченому цим Законом. Тож відповідно до п.30 ч.1 ст.1 ЗУ «Про ринок електричної енергії», електропостачальник - суб`єкт господарювання, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу.

Ст. 4 відповідного Закону України містить вичерпний перелік видів договорів, які укладаються для забезпечення функціонування ринку електричної енергії і цей перелік не містить такого виду договору, як про надання послуг з електропостачання і водопостачання.

Також, на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг міститься Реєстр енергопостачальників, у якому відповідач відсутній.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтування позову обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи (Висновки Великої Палати Верховного Суду у постанові від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц).

Пред`явлення позову до неналежного відповідача не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі, оскільки заміна неналежного відповідача здійснюється в порядку, визначеному ЦПК України. За результатами розгляду справи суд відмовляє в позові до неналежного відповідача та приймає рішення по суті заявлених вимог щодо належного відповідача (п. 40 постанови Великої Палати Верховного Суду від 17 квітня 2018 року у справі № 523/9076/16-ц).

На ту обставину, що відповідач не має статусу юридичної особи, а отже процесуальної дієздатності, і, відповідно, не може бути стороною у цьому спорі, представник Житлово-експлуатаційної контори дирекції по будівництву ЗАТ «ІРОКС» звертав увагу у поданому ним письмовому відзиві на позовну заяву, однак позивач не скористався своїм правом подати клопотання про заміну відповідача (ч. 1-3 ст. 51 ЦПК України).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необхідність відмови в задоволені вказаних позовних вимог, оскільки постачання електроенергії та виставлення рахунку за спожиту електроенергію не покладено на відповідача, тобто ці вимоги пред`явлені позивачем до неналежного відповідача, що не позбавляє останнього права звернутись до суду з іншим позовом до належного відповідача.

Керуючись ст.ст.2,12,13,81,141,259,263-265,273,279,354 ЦПК України, суд

вирішив:

В позові ОСОБА_1 до Житлово-експлуатаційної контори Дирекції по будівництву ЗАТ "ІРОКС" про зобов`язання до вчинення дій відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ст.354 ЦПК України). Апеляційна скарга подається з урахуванням Перехідних положень ЦПК України.

За умовами ст.273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 .

Відповідач: Житлово-експлуатаційна контора Дирекції по будівництву ЗАТ "ІРОКС", код ЄДРПОУ 25557146, місцезнаходження: м. Львів, вул. Буйка, 17а.

Повний текст судового рішення складено 28.02.2023.

Головуючий Б.Р. Мичка

СудСихівський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу109369006
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —464/5623/22

Рішення від 28.02.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні