Постанова
від 20.02.2023 по справі 18/257
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2023 року м. Харків Справа № 18/257

Колегія суддів Східного апеляційного господарського суду у складі:

головуючий суддя Россолов В.В., суддя Гетьман Р.А. , суддя Хачатрян В.С.

за участю секретаря судового засідання Беккер Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вх. №48 П/1) на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257,

за заявою Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області

до Публічного акціонерного товариства "Бурова компанія "Букрос"

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИЛА:

22.04.2021 до Господарського суду Полтавської області надійшла скарга кредитора - Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на дії (бездіяльність) керуючої санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" (вх. № 4507), у якій просить: -визнати неправомірними дії (бездіяльність) керуючої санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І.; -відсторонити арбітражного керуючого Тищенко О. І. з посади керуючої санацією ПАТ "БК "Букрос";-призначити керуючим санацією у справі № 18/257 про банкрутство ПАТ "Бурова компанія "Букрос" арбітражного керуючого Васильцева Андрія Анатолійовича, який надав відповідну згоду.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257 у задоволенні скарги кредитора - Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на дії (бездіяльність) керуючого санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О. І., з вимогами про відсторонення арбітражного керуючого з посади керуючої санацією та призначення нового керуючого санацією відмовлено.

Відмовляючи в задоволенні скарги місцевий господарський суд виходив з того, що дії керуючої санацією Тищенко О. І. відповідають приписам частини 6 статті 3-1 Закону України "Про банкрутство".

Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області з відповідною ухвалою суду не погодилось, звернулось з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати, прийняти нове рішення, яким задовольнити скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на дії (бездіяльність) керуючого санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О. І., з вимогами про відсторонення арбітражного керуючого з посади керуючої санацією та призначення нового керуючого санацією.

В обгрунтуванні апеляційної скарги вказує про наявність підстав для задоволення скарги з огляду на те, що:

-план санації не розроблений та не розглянутий, процедура санації не виконана,

-на арбітражного керуючого Тищенко О. І. накладено дисциплінарне стягнення у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого більше ніж на 90 днів. При цьому, жодної інформації про це керуючий санацією ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. не надала а ні кредиторам (членам комітету кредиторів, ні голові комітету кредиторів), ні господарському суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство ПАТ БК "Букрос".

-керуюча санацією Тищенко О. І. надала згоду ОСОБА_1 на погашення вимог кредиторів, чим повністю, на думку кредитора, порушила норми Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом".

- невиконання керуючою санацією вимог ухвали Господарського суду Полтавської області від 21.09.2020, якою, зокрема, зобов`язано керуючу санацією протягом двох тижнів з дати винесення цієї ухвали скликати збори кредиторів ПАТ "БК "Букрос"; з серпня 2020 року керуюча санацією Тищенко О. І. не надано жодного звіту про проведену роботу; неподання на вимогу Управління інформації у справі, чим порушує його права як кредитора.

- не надання жодного звіту про проведену роботу у 2022 році.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 27.01.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вх. №48 П/1) на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257, призначено розгляд апеляційної скарги Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (вх. №48 П/1) на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257 на 20.02.2023 о 12:30 годині у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, проспект Незалежності, 13, 1-й поверх, в залі засідань № 131, запропоновано учасникам справи подати відзиви на апеляційну скаргу, які повинні відповідати вимогам ч.2 статті 263 Господарського процесуального кодексу України, а також докази надсилання (надання) копії відзиву та доданих до нього документів апелянтові, роз`яснено учасникам справи, що в умовах дії режиму воєнного стану, з міркувань безпеки та враховуючи приписи ст.3 Конституції України, розгляд апеляційної скарги може бути перенесений на іншу дату, запропоновано учасникам справи заздалегідь визначитися із бажанням та можливістю взяти участь у судовому засіданні, про що письмово повідомити Східний апеляційний господарський суд, явку представників учасників справи визнано необов`язковою, запропоновано учасникам справи для прискорення документообігу в межах цієї справи, надсилати їх з використанням програми "Електронний суд" (за умов відповідної реєстрації) або скеровувати документи з засвідченням електронним цифровим підписом уповноваженої особи на електронну адресу Східного апеляційного господарського суду: inbox@eag.court.gov.ua.

У судове засідання, яке відбулось 20.02.2023,представники сторін не з`явились.

На початку судового засідання колегія суддів встановила надходження від керуючої санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. клопотання про відкладення розгляду справи з підстав погіршення стану здоровя серця.

Згідно ч. 11 ст. 270 ГПК України, суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

Разом з тим, господарський суд з урахуванням обставин конкретної справи може відхилити доводи учасника судового процесу щодо відкладення розгляду справи з причин, пов`язаних з відпусткою, хворобою, службовим відрядженням, участю в іншому судовому засіданні і т. п.

Втім, звертаючись з відповідним клопотаннями керуюча санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. не надала документального підтвердження погіршення стану її здоровя.

Окрім цього, керуюча санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. була присутня у судових засіданнях, які проводились 20.02.2023, зокрема у справі № 18/257 (917/133/22), № 18/257 (917/134/22). В ході проведення судових засідань останньою не заявлялась відповідна обставина.

Оскільки керуючою санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. не надано належних доказів документального підтвердження погіршення стану здоровя, визначені стороною причини неявки не є поважними в порядку ст. ч. 11 ст. 270 ГПК України. У зв`язку з чим колегія суддів відмовляє в задоволенні клопотання керуючої санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. про відкладення розгляду справи.

У відповідності до ч. 12 ст. 270 ГПК України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

За викладених обставин, оскільки явка учасників сторін обов`язковою не визнавалась, матеріалів справи достатньо для розгляду апеляційної скарги по суті, враховуючи, що причини неявки скаржника не є поважними та беручи до уваги те, що відкладення є правом суду, а не обов`язком, з метою недопущення безпідставного затягування розгляду справи, колегія суддів дійшла висновку, що заявлене клопотання про відкладення розгляду справи не підлягає задоволенню та вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами у відсутність осіб, які не з`явились в судове засідання.

Проаналізувавши матеріали справи колегія суддів встановила такі обставини справи.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 31.08.2006р. порушено провадження у справі про банкрутство ВАТ "БК "Букрос" у справі №18/257 та введено процедуру розпорядження майном.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 21.11.2017р. введено процедуру санації Публічного акціонерного товариства "БК "Букрос" строком на дванадцять місяців; керуючим санацією ПАТ "БК "Букрос" призначено арбітражного керуючого Авраменка І.М.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 18.12.2018р. продовжено строк процедури санації на 6 (шість) місяців; усунено арбітражного керуючого Авраменко І.М. від виконання обов`язків керуючого санацією; керуючим санацією призначено арбітражного керуючого Тищенко О.І.

22.04.2021р. кредитором Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області подано до господарського суду Полтавської області скаргу на дії (бездіяльність) керуючого санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос"(вх.№ 4507), в якій просив суд визнати неправомірними дії (бездіяльність) керуючого санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О.І.; відсторонити арбітражного керуючого Тищенко О.І. з посади керуючого санацією ПАТ "БК "Букрос" та призначити керуючим санацією у справі №18/257 про банкрутство ПАТ "БК "Букрос" арбітражного керуючого Васильцова А.А.

Обґрунтовуючи подану скаргу, Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, посилаючись на норми статті 17, частини 6 статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зазначає, що строк процедури санації ПАТ БК "Букрос" закінчився, проте, план санації не розроблений та не розглянутий, процедура санації не виконана, що, на думку кредитора, свідчить про неналежне виконання обов`язків керуючою санацією.

Крім цього, кредитор вказує, що наказом Міністерства юстиції України №1581/5 від 05.05.2020 на арбітражного керуючого Тищенко О. І. накладено дисциплінарне стягнення у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого більше ніж на 90 днів. При цьому, жодної інформації про це керуючий санацією ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. не надала а ні кредиторам (членам комітету кредиторів, ні голові комітету кредиторів), ні господарському суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство ПАТ БК "Букрос".

На переконання кредитора, дії (бездіяльність) арбітражного керуючого Тищенко О. І., які полягають у замовчуванні інформації щодо застосування до неї дисциплінарного стягнення у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва, призвели до того, що боржник залишився без призначеного у встановленому порядку керівника і взагалі без жодного правового захисту, що, на думку кредитора, є грубим порушенням чинного законодавства України Тищенко О. І. і свідчать про умисне неналежне виконання нею своїх обов`язків.

Управління Пенсійного фонду України в Полтавській області є конкурсним та найбільшим кредитором ПАТ "Бурова компанія Букрос", кількість голосів складає 2081.

Як зазначив кредитор, з матеріалів судової справи останньому стало відомо, що керуюча санацією Тищенко О. І. надала згоду ОСОБА_1 на погашення вимог кредиторів, чим повністю, на думку кредитора, порушила норми Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом".

Тищенко О. І. , порушуючи норми законодавства, фактично не маючи статусу учасника провадження свідомо перевищила, надані законом повноваження, і звернулася до Господарського суду Полтавської області з клопотанням про виключення кредиторів з реєстру вимог кредиторів та закриття провадження у справі про банкрутство. При цьому, як стверджує кредитор, Тищенко О. І. на момент звернення до суду не мала документально підтверджених відомостей про погашення вимог кредиторів, не перевірила достовірність цієї інформації у встановленому порядку, не здійснила звірку взаєморозрахунків з кредиторами, внаслідок чого відверто проігнорувала норми діючого законодавства щодо порядку задоволення вимог кредиторів, яке здійснюється акціонером Боржника у справі про банкрутство, що, на думку кредитора, свідчить про упередженість та зацікавленість арбітражного керуючого - керуючої санацією ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. в результаті таких незаконних дій, та є істотним порушенням норм законодавства та підставою для усунення від виконання обов`язків керуючого санацією ПАТ БК "Букрос".

Крім того, кредитор вказує на невиконання керуючою санацією вимог ухвали Господарського суду Полтавської області від 21.09.2020, якою, зокрема, зобов`язано керуючу санацією протягом двох тижнів з дати винесення цієї ухвали скликати збори кредиторів ПАТ "БК "Букрос"; з серпня 2020 року керуюча санацією Тищенко О. І. не надано жодного звіту про проведену роботу; неподання на вимогу Управління інформації у справі, чим порушує його права як кредитора.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 03.08.2021 у задоволенні скарги кредитора - Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на дії (бездіяльність) керуючої санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О. І., з вимогами про відсторонення арбітражного керуючого з посади керуючої санацією та призначення нового керуючого санацією відмовлено.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 16.12.2021 ухвалу Господарського суду Полтавської області від 03.08.2021 у справі №18/257 залишено без змін.

Постановою Верховного суду від 22.02.2022 Постанову Східного апеляційного господарського суду від 16.12.2021 та ухвалу Господарського суду Полтавської області від 03.08.2021 у справі № 18/257 в частині відмови в задоволенні скарги Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області про визнання дій бездіяльності керуючого санацією Публічного акціонерного товариства "Бурова компанія "Букрос" Тищенко О. І. з вимогою відсторонення керуючого санацією Публічного акціонерного товариства "Бурова компанія "Букрос" арбітражного керуючого Тищенко О. І. від виконання повноважень, керуючого санацією Публічного акціонерного товариства "Бурова компанія "Букрос" та призначення керуючим санацією у справі № 18/257 арбітражного керуючого Васильцова А. А. скасовано. Справу № 18/257 у скасованій частині направлено на новий розгляд до Господарського суду Полтавської області.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257 у задоволенні скарги кредитора - Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на дії (бездіяльність) керуючого санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О. І., з вимогами про відсторонення арбітражного керуючого з посади керуючої санацією та призначення нового керуючого санацією відмовлено.

Відмовляючи в задоволенні скарги місцевий господарський суд виходив з того, що дії керуючої санацією Тищенко О. І. відповідають приписам частини 6 статті 3-1 Закону України "Про банкрутство".

Проаналізувавши матеріали справи на предмет дотримання керуючою санацією ПАТ "БК "Букрос" Тищенко О. І. приписів частини 6 статті 3-1 Закону України "Про банкрутство" колегія суддів погоджується з правовою позицією місцевого господарського суду та зазначає про таке.

Як убачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду Полтавської області від 21.11.2017 у справі № 18/257 введено процедуру санації ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА БУРОВА КОМПАНІЯ "БУКРОС" строком на дванадцять місяців, а саме: до 21.11.2018. Керуючим санацією ПАТ БК "БУКРОС" призначено арбітражного керуючого Авраменка І. М.

В пункті 1 статті 17 Закону про банкрутство визначено, що протягом трьох місяців (до 21.02.2018) з дня винесення ухвали про санацію боржника керуючий санацією зобов`язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника.

В той же час зі збігом 10-ти місяців після закінчення строку для написання плану санації та направлення на розгляд кредиторів, 18.12.2018 керуючою санацією ПАТ БК "Букрос" призначена арбітражна керуюча Тищенко О. І.

Отже, на дату призначення, визначений Законом про банкрутство строк для написання та направлення плану санації до кредиторів був порушений.

Проте з моменту призначення керуюча санацією Тищенко О. І. включилася в розробку та складання плану санації за участю інвестора, а саме:

- рішенням комітету кредиторів від 01.02.2019 (протокол №1/2019), до складу якого входив на той час попередній кредитор, правонаступником якого в подальшому є скаржник, прийнято звіт потенційного інвестора ПАТ БК "БУКРОС" ТОВ "АКВІЯ ОЙЛ" про хід підготовки проекту плану санації ПАТ БК "БУКРОС" до відома;

- продовжений строк підготовки потенційним інвестором ПАТ БК "БУКРОС" ТОВ "АКВІЯ ОЙЛ" проекту плану санації ПАТ БК "БУКРОС" до 01.03.2019; зобов`язано керуючу санацією ПАТ БК "БУКРОС" Тищенко О. І. у строк до 01.03.2019 закінчити проведення інвентаризації активів та зобов`язань боржника, результати інвентаризації довести до відома членів комітету кредиторів та потенційного інвестора.

21.03.2019 керуючою санацією направлено повідомлення до членів комітету кредиторів № 02-44/188 про скликання комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" на 29.03.2019. До складу комітету кредиторів на той час входили орган податків та зборів. В межах справи про банкрутство ГУ ДФС у Полтавській області ГУ ДФС у Полтавській області подано клопотання щодо заміни органу податків та зборів на правонаступника.

Господарський суд Полтавської області станом на 29.03.2019 зазначене клопотання не розглянув. З огляду на важливість питань, що винесені на розгляд комітету кредиторів № 2 29.03.2019 та відсутність повноважень у представників Головного Управління ДФУ у Полтавській області, керуючій санацією направлено повідомлення про перенесення засідання комітету кредиторів на іншу дату.

З тих самих підстав не відбулося засідання комітету кредиторів скликане на 24.05.2019.

08.07.2019 до керуючої санацією надійшов лист ТОВ "АКВІЯ ОЙЛ", у якому зазначено, що після вивчення аналізу фінансово-господарського стану підприємства ПАТ БК "БУКРОС", інвентаризацію активів та структур та розмір кредиторської заборгованості потенційний інвестор ТОВ "АКВІЯ ОЙЛ" не вбачає можливим взяти участь в санації підприємства. Інших пропозицій від потенційних інвесторів та/або обґрунтування можливості виконання санаційних заходів станом на звітну дату до керуючої санацією не надходило.

08.07.2019 скликано засідання комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" № 2. Розглянуто питання, зокрема, щодо письмового звіту керуючої санацією про хід процедури санації за період продовженої на 6 місяців процедури санації боржника, а також досліджені документи в обґрунтування наданої пропозиції щодо визнання ПАТ БК "БУКРОС" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Розглянута та погоджена кандидатура арбітражного керуючого щодо призначення ліквідатором у справі про банкрутство ПАТ БК "БУКРОС" (протокол № 2/2019). Матеріали засідання комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" від 08.07.2019 долучені до матеріалів справи про банкрутство № 18/257 господарського суду Полтавської області. Крім того постановили:

- звіт керуючого санацією ПАТ БК "БУКРОС" Тищенко О. І. про хід процедури санації боржника ПАТ БК "БУКРОС" прийняти до відома;

- звернутися до Господарського суду Полтавської області в межах справи про банкрутство ПАТ БК "БУКРОС" № 18/257 з клопотанням про визнання ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА БУРОВА КОМПАНІЯ "БУКРОС" (ПАТ БК "БУКРОС"), ідентифікаційний код юридичної особи 00143136, місцезнаходження: 36034, Полтавська обл., місто Полтава, вулиця Половка, будинок 88/1 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури;

- погодити кандидатуру ліквідатора у справі про банкрутство № 18/257 ПАТ "БК "БУКРОС", арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну, клопотати до Господарського суду Полтавської області про призначення ліквідатором у справі про банкрутство № 18/257 ПАТ БК "БУКРОС" арбітражного керуючого Тищенко О. І. (свідоцтво на право провадження діяльності арбітражного керуючого, розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора № 318 від 28.02.2019).

Відповідні клопотання були подані Головою комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" - ГУ ПФУ у Полтавській області (скаржником) до Господарського суду Полтавської області.

В подальшому комітет кредиторів (протокол комітету кредиторів № 3/2019 від 14.08.2019) постановив:

- відхилити пропозицію ТОВ "ПОДІУМ кампені" щодо проведення оздоровлення (відновлення платоспроможності) ПАТ БК "БУКРОС", датовану 21.06.2019 Компанія "ПОДІУМ" за підписом Романа Богуна;

- відхилити пропозицію Юридичної фірми "Горецький та Партнери" за підписом адвоката Горецька М. В. від 19.06.2019 (вих. № 21/01);

- підтримати рішення комітету кредиторів від 08.07.2019 щодо звернення до Господарського суду Полтавської області в межах справи про банкрутство ПАТ БК "БУКРОС" № 18/257 із клопотанням про визнання ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА БУРОВА КОМПАНІЯ "БУКРОС" (ПАТ БК "БУКРОС"), ідентифікаційний код юридичної особи 00143136, місцезнаходження: 36034, Полтавська обл., місто Полтава, вулиця Половка, будинок 88/1 банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури та погодження кандидатури ліквідатора у справі про банкрутство № 18/257 ПАТ "БК "БУКРОС", арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну.

На черговому засіданні комітету кредиторів № 4/2019 від 24.10.2019 вирішили відкласти засідання комітету кредиторів ПАТ "БК "БУКРОС" до часу усунення обставин та офіційного надання проекту плану санації членам комітету кредиторів, іншим кредиторам у справі та учасникам провадження у справі про банкрутство ПАТ БК "БУКРОС" із посиланнями на наступні обставини: ГУ Пенсійний Фонд України в Полтавській області зазначив, що станом на поточну дату Полтавське об`єднане управління ПФУ Полтавської області як юридична особа ліквідована, правонаступником усіх прав та обов`язків є ГУ ПФУ в Полтавській області. Відповідна заява про заміну сторони правонаступником подана до Господарського суду Полтавської області, проте до цього часу не розглянута.

На засіданні комітету кредиторів № 5/2019 від 06.12.2019 до початку розгляду порядку денного ГУ ПФУ в Полтавській області зазначило, що на поточну дату Управлінням подано заяву до господарського суду щодо заміни кредитора. Проте до цього часу заява не розглянута.

За таких обставин, відклали засідання комітету кредиторів до часу прийняття рішення щодо заміни сторін на правонаступників в межах справи про банкрутство.

Заміни сторін на правонаступників відбулася у вересні 2020 року (ухвала Господарського суду Полтавської області від 21.09.2020).

Отже, в період з 14.08.2019 (дата фактично проведеного засідання комітету кредиторів) до 06.05.2021 (дата перших зборів кредиторів з легітимними представниками) будь - які питання щодо плану санації не розглядалися.

На зборах кредиторів (протокол № 1 від 06.05.2021) ГУ ПФУ в Полтавській області проголосувало за зняття з розгляду, наданого плану санації ПАТ БК "БУКРОС".

На зборах кредиторів (протокол № 2/2021 від 14.06.2021) ГУ ПФУ в Полтавській області проголосувало за відхилення плану санації ПАТ БК "БУКРОС" в редакції інвестора Кулія В. М.

На зборах кредиторів (протокол № 3/2021 від 19.07.2021) ГУ ПФУ в Полтавській області проголосувало за відкладення розгляду зборами кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" планів санації в редакції керуючої санацією Тищенко О. І. без участі інвестора (відновлення платоспроможності за рахунок виробничої діяльності) та в новій редакції інвестора Кулія В. М.

На зборах кредиторів (протокол № 4/2021 від 06.05.2021) ГУ ПФУ в Полтавській області проголосувало за відхилення планів санації, а саме: за відхилення плану санації ПАТ БК "БУКРОС" в редакції керуючої санацією ПАТ БК "БУКРОС" Тищенко О. І. без участі інвестора (відновлення платоспроможності за рахунок коштів отриманих від виробничої діяльності ПАТ БК "БУКРОС") та за відхилення плану санації зі змінами ПАТ БК "БУКРОС" за участю інвестора Кулія В. М. в редакції Кулія В. М.

Отже, керуюча санацією Тищенко О. І. надавала на розгляд кредиторів плани санації.

Проте кредитори або знімали з порядку денного розгляд плану санації, або відхиляли чергову редакцію.

Також, відхилялися будь-які заяви інвесторів, що підтверджується матеріалами засідань комітету кредиторів та зборів кредиторів ПАТ БК "БУКРОС", копії яких містяться в матеріалах справи.

Щодо звітування та відповідності усіх дій керуючої санацією приписам частини шостої статті 3-1 Закону про банкрутство, слід зазначити таке.

З матеріалів справи вбачається, що керуюча санацією Тищенко О. І. вживала заходи, спрямовані на прийняття в господарське відання майна боржника. Також, матеріали справи містять докази на підтвердження проведення інвентаризації майна боржника, а саме:

акт приймання - передачі майна та печатки від 04.01.2019,

пояснення АК Авраменко І. М. до акту приймання - передачі від 04.01.2019,

акт приймання - передачі від 21.02.2019 (документи довгострокового зберігання),

повідомлення про проведення повної інвентаризації активів ПАТ БК "Букрос" вих. № 02-44/47/01 від 30.01.2019,

докази поштових відправлень з описами вкладень,

повідомлення про проведення повної інвентаризації вих. № 02-44/81 від 11.02.2019,

докази поштових відправлень з описами вкладень,

наказ № 01/02/19-інв від 01.02.2019,

інвентаризаційний акт № 1 коштів на банківських рахунках від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 2 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 3 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 4 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 5 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 6 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 7 необоротних активів від 01.02.2019,

інвентаризаційний опис № 8 свердловини на позабалансовому рахунку від 01.02.2019,

інвентаризаційний акт № 9 (довгострокові фінансові інвестиції) від 01.02.2019,

зведена відомість актів інвентаризації ПАТ БК "Букрос" станом на 01.02.2019,

зведена відомість актів інвентаризації ПАТ БК "Букрос" станом на 01.10.2019,

наказ №01.10./19-інв від 01.10.2019,

інвентаризаційний опис № 1 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 2 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 3 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 4 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 5 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 6 необоротних активів від 21.10.2019,

інвентаризаційний опис № 7 основні засоби від 21.10.2019,

інвентаризаційний акт № 8 про результати інвентаризації наявних коштів від 21.10.2019,

інвентаризаційний акт № 9 про результати інвентаризації грошових коштів,

інвентаризаційний акт № 10 про результати наявності фінансових інвестицій від 21.10.2019,

зведена відомість актів інвентаризації ПАТ БК "Букрос" станом на 01.11.2020,

наказ про інвентаризацію № 01/10/20-інв від 28.10.2020,

звіряльна відомість результатів інвентаризації необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 1 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 2 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 3 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 4 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 5 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 6 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 7 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 8 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 9 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 10 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 11 запасів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 12 запасів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 13 запасів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 14 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 15 запасів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 16 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 17 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 18 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 19 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 20 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 21 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 22 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 23 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 24 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 25 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 26 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 27 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 28 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 29 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 30 основні засоби від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 31 необоротних активів від 30.11.2020,

інвентаризаційний акт № 32 про результати інвентаризації наявних коштів від 30.11.2020,

інвентаризаційний акт № 33 про результати інвентаризації грошових коштів,

інвентаризаційний акт № 34 інвентаризації наявності фінансових інвестицій від 30.11.2020,

інвентаризаційний опис № 35 необоротних активів від 30.11.2020,

клопотання до ГСПО вих. №02-44/1291 від 14.06.2021,

лист голови наглядової ради ПАТ БК "Букрос" Кулія В. М. вх. №02-44/865/1 від 28.10.2020,

лист голови наглядової ради ПАТ БК "Букрос" Кулія В. М. вх. №02-44/865/2 від 28.10.2020,

вимога про надання пояснень № 02-44/852 від 14.04.2020 з доказами відправлення,

вимога про надання пояснень № 02-44/974 від 20.07.2020 (повторно) з доказами направлення ЕЦП (скріншот),

пояснення АК Авраменка І. М. вих. № 01-08/07 від 03.08.2020 на вимогу АК Тищенко О. І. з конвертом,

вимога про надання пояснень вих. № 02-44/988 від 17.08.2020 до АК Терещенко О. В. з доказами відправлення,

вимога про надання пояснень вих. № 02-44/1014 від 14.09.2020 (повторно) до АК Терещенко О. В. з доказом направлення ЕЦП (скріншот),

відповідь АК Терещенко О.В. на вих.№02-44/988 від 17.08.2020 (фотокопія),

скарга АК Терещенко О. В. вих. №01-14/247 від 17.09.2014 на адресу міністра МВС України (фотокопія),

заява вих. №175 від 19.09.2014 на адресу Київського РВ УМВС У в Полтавській області за підписом Терещенко О. В. та Валі Марооф (фотокопія),

заява вих. № 01-14/192 від 24.07.2014 УМВС У в Полтавській області АК Терещенко О. В. (фотокопія),

вимога про надання пояснень за результатами інвентаризації вих. № 02-44/1145 від 30.11.2020 до АК Авраменко І. М.,

докази направлення ЕЦП (скріншот),

акт № 2 від 30.11.2020 нестачі матеріальних цінностей станом на 18.12.2018,

вимога про надання пояснень за результатами інвентаризації вих. № 02-44/1146 від 30.11.2020 до Коломієць А. О.,

докази поштового трекінгу та опис вкладення,

акт №1 від 30.11.2020 недостачі матеріальних цінностей станом на 31.12.2013,

заява про вчинення кримінального правопорушення вих. № 02-44/1148 від 30.11.2020,

довідка ГУ НП в Полтавській області вих. № 10826/115/24/05-2020 від 08.12.2020 про прийняття і реєстрацію заяви,

відповідь ГУ НП в Полтавській області вих. № 10866/115/24/05-2020 від 09.12.2020,

витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 06.09.2016,

лист НПУ Головного слідчого управління вих. № 29554/24/1/2-2020 від 10.09.2020 про надання інформації з поштовим конвертом,

відповідь керуючого санацією вих. № 02-44/1089 від 26.10.2020,

Матеріали справи, місять всі звіти керуючої санацією ПАТ Бурова компанія "Букрос" - арбітражного керуючого Тищенко О. І., які надавались кредиторам, комітету кредиторів з документами, які підтверджують їх направлення та протоколи загальних зборів кредиторів про обрання комітету кредиторів ПАТ Бурова компанія "Букрос" та план санації боржника ПАТ "БК "Букрос", а саме:

протокол загальних зборів кредиторів від 29.07.2016 (копія),

лист про долучення до справи документів вих. №02-44/72 від 07.02.2019,

повідомлення від 29.01.2019 № 02-44/47 про скликання комітету кредиторів №1/2019 ПАТ БК "Букрос" з доказами поштових направлень,

протокол № 1/2019 комітету кредиторів від 01.02.2019,

звіт № 1 керуючого санацією ПАТ БК "Букрос" про хід процедури санації від 01.02.2019,

звіт потенційного інвестора ТОВ "Аквія Ойл" від 30.01.2019 № 30/01-8,

звіт про нарахування та виплату оплати послуг керуючого санацією за період з18.12.2018 до 31.01.2019 від 01.02.2019 №02-44/48,

звіт керуючої санацією про здійснення та відшкодування витрат процедури санації за період з 18.12.2018 по 31.01.2019 від 01.02.2019 № 02-44/49 з авансовими звітами,

повідомлення від 13.05.2019 № 02-44/233/01 про скликання комітету кредиторів № 2/2019, ПАТ БК "Букрос" на 24.05.2019 з доказами поштових направлень,

повідомлення від 04.07.2019 № 02-44 про відкладення комітету кредиторів №2/2019 ПАТ БК "Букрос",

повідомлення від 13.05.2019 № 02-44/309 про скликання комітету кредиторів №2/2019 ПАТ БК "Букрос" на 08.07.2019,

протокол № 2/2019 комітету кредиторів від 08.07.2019,

звіт № 2 керуючого санацією ПАТ БК "Букрос" про хід процедури санації від 08.07.2019,

звіт про нарахування та виплату оплати послуг керуючого санацією за період з 01.02.2019 до 08.07.2019 від 08.07.2019 №02-44/310,

звіт керуючого санацією про здійснення та відшкодування витрат процедури санації за період з 01.02.2019 по 08.07.2019 від 08.07.2019 №02-44/311 з авансовими звітами,

заява арбітражного керуючого до комітету кредиторів на участь у справі від 08.07.2019 вих. № 01-21/01,

лист ТОВ "Аквія Ойл" від 07.07.2019 № б/н з довіреністю,

лист від 14.08.2019 № 02-44/401 про долучення до справи матеріалів комітету кредиторів № 3 від 14.08.2019,

повідомлення від 08.08.2019 № 02-44/309 про скликання комітету кредиторів № 3/2019 ПАТ БК "Букрос" з доказами поштових направлень,

протокол № 3/2019 комітету кредиторів від 14.08.2019 з довіреностями представників,

звіт № 3 керуючого санацією ПАТ БК "Букрос" про хід процедури санації від 14.08.2019,

звіт про нарахування та виплату оплати послуг керуючого санацією за період з 09.07.2019 до 13.08.2019 від 14.08.2019 № 02-44/399,

звіт керуючої санацією про здійснення та відшкодування витрат процедури санації за період з 09.07.2019 до 13.08.2019 від 14.08.2019 №02-44/400 з авансовими звітами,

запит від 18.07.2019 № 02-44/328 до ГУ ДФС у Полтавській області про надання копій звернення Компанії "Подіум" з доказами поштових направлень,

відповідь ГУ ДФС у Полтавській області № 6057/16-31-17-02-23 від 08.08.2019 з додатками на 9 арк,

наказ Мін`юсту від 19.06.2013 № 1223/5 "Про затвердження Типової форми плану санації боржника у справі про банкрутство, Типової форми мирової угоди у справі про банкрутство та вимог щодо їх розроблення,

довіреність ПФУ від 08.07.2019 № 127877/13,

довіреність ПФУ від 08.07.2019 № 127879/13,

повернуте УПФУ повідомлення від 08.08.2019 № 02-44/309 про скликання комітету кредиторів № 3/2019 ПАТ БК "Букрос" з трекінгом відстеження поштового відправлення,

заява ГО "Союз інвесторів" та пропозиції про участь в якості інвестора під час санації ПАТ БК "Букрос" та розробці плану санації від 12.08.2019 на 10 арк,

доповнення до заяви ГО "Союз інвесторів" та пропозиції про участь в якості інвестора під час санації ПАТ БК "Букрос" та розробці плану санації від 13.08.2019 на 5 арк.,

заява про участь у санації боржника та пропозиції про участь в якості інвестора ТОВ "ІЕК "М2" під час санації ПАТ БК "Букрос" та розробці плану санації від 12.08.2019 на 10 арк,

заява ГО "Союз інвесторів" та пропозиції про участь в якості інвестора під час санації ПАТ БК "Букрос" та розробці плану санації від 12.08.2019,

лист від 30.10.2019 №02-44/536 про долучення до справи матеріалів комітету кредиторів № 4/2019 від 24.10.2019 з доказами поштового направлення,

повідомлення від 01.10.2019 № 02-44/468 про скликання комітету кредиторів № 4/2019 ПАТ БК "Букрос" з доказами поштових направлень та трекінгами відстежень поштових направлень,

протокол № 4/2019 комітету кредиторів від 24.10.2019 з явочним листом та довіреностями представників,

лист від 13.11.2020 вих. № 02-44/1126 про розгляд плану санації з скріншотом електронного направлення до ДПСУ та ГУ ДПС у Полтавській області,

лист від 12.11.2020 вих. № 02-44/1125 про розгляд плану санації з скріншотом електронного направлення до ФССУ та УВД ФСС У у Полтавській області,

лист від 12.11.2020 вих. № 02-44/1124 про розгляд плану санації з скріншотом електронного направлення до ПФУ та ГУ ПФУ в Полтавській області,

лист від 13.11.2020 вих. № 02-44/1127 про розгляд плану санації з скріншотом електронного направлення до ДЦЗ та Полтавського ОЦЗ,

проект плану санації у справі про банкрутство ПАТ БК "Букрос", третя особа - інвестор Кулій Валерій Микитович,

лист ДПС № 20758/99-00-13-03-07 від 19.11.2020 з конвертом,

лист ГУ ДПС у Полтавській області № 8737/16-31-13-04-15 від 07.12.2020 про розгляд плану санації з конвертом,

лист ДЦЗ № 33/12/5989-20 від 25.11.2020 про розгляд плану санації,

лист Полтавської міськрайонної філії Полтавського ОЦЗ № 16/46/3178-20 від 03.12.2020 про розгляд плану санації з довіреністю та конвертом,

лист Полтавської міськрайонної філії Полтавського ОЦЗ № 16/46/3117-20 від 24.11.2020 про розгляд плану санації з додатками,

лист ПФУ № 2800-040102-8/43164 від 10.12.2020 про розгляд плану санації з конвертом,

лист УВД ФСС У у Полтавській області № 2968-10 від 08.12.2020 про розгляд плану санації з актом розбіжностей,

лист ГУ ДПС у Полтавській області № 8737/16-31-13-04-15 від 07.12.2020 про розгляд плану санації,

лист ПФУ № 2800-040102-8/43164 від 10.12.2020 про розгляд плану санації,

лист до Східного апеляційного господарського суду від 06.11.2020 №02-44/1111 про долучення до справи документів,

лист до кредиторів від Інвестора-санатора Кулія В. М. від 02.11.2020,

клопотання до Господарського суду Полтавської області від 11.05.2021 №02-44/1286 про долучення документів,

повідомлення про скликання зборів кредиторів № 1/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1239 від 12.03.2021, описи поштового вкладення, копії фіскальних чеків та поштові квитанції, докази відправлення цінних листів учасникам зборів кредиторів з доказами поштового відправлення на 22 арк.,

заява АТ "ПОЛТАВА-БАНК" (електронний лист вх. від 01.04.2021 №02-44/1031),

Лист JF Refrigeration Ltd Великобританія (електронний лист вх. від 01.04.2021 №02-44/1033) з додатками щодо бажання стати інвестором ПАТ БК "БУКРОС" на 3 арк.,

лист ГУ ДПС у Полтавській області від 01.04.2021 вих. №11554/6/16-31-13-02-23 (вх. від 10.04.2021 № 02-44/1037), поштовий конверт,

повідомлення про скасування зборів кредиторів та призначення нової дати проведення зборів кредиторів № 1/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1250 від 01.04.2021, докази направлення електронних листів із ЕЦП, а також описи поштового вкладення, копії фіскальних чеків та поштові квитанції "Укрпошта", на підтвердження належного відправлення цінних листів учасникам зборів кредиторів,

супровідний лист ГУ ПФУ в Полтавській області від 06.04.2021 вих. № 1600-0803-8/25636 (вх. від 09.04.2021 № 02-44/1035) за підписом Козченко Н. В. , протокол зборів кредиторів ПАТ БК "БУКРОС" від 02.04.2021, поштовий конверт,

лист керуючої санацією ПАТ БК "БУКРОС" Тищенко О. І. від 14.04.2021 вих. №02-44/1268 на лист ГУ ПФУ в Полтавській області від 06.04.2021 вих. №1600-0803-8/25636, докази направлення електронних листів із ЕЦП,

довіреності представників кредиторів, що були присутні о 14:00 14.04.2021 в приміщенні ГУ ПФУ в Полтавській області: Козченко Н. В. - ГУ ПФУ в Полтавській області, Коваль І. К. - УВД Фонду у Полтавській області Фонд соціального страхування України,

проект плану санації в редакції Кулія В. М.,

супровідний лист ГУ ПФУ в Полтавській області від 20.04.2021 вих. № 1600-0803-8/29825 (вх. від 24.04.2021 №02-44/1054) за підписом Козченко Н. В., протокол № 1/2021 від 14.04.2021 комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС", довіреність представника ГУ ПФУ в Полтавській області Козченко Н. В., поштовий конверт, трекінг поштового відправлення,

повідомлення про скликання зборів кредиторів № 1/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1284 від 26.04.2021, описи поштового вкладення, копії фіскальних чеків, реєстр поштових відправлень та поштові квитанції докази належного відправлення цінних листів учасникам зборів кредиторів, докази відправлення електронних листів,

явочний лист зборів кредиторів № 1/2021 від 06.05.2021,

протокол № 1/2021 від 06.05.2021 зборів кредиторів ПАТ БК "БУКРОС", звіт № 1 керуючого санацією до зборів, звіт № 2 керуючого санацією до зборів, заперечення до протоколу комітету кредиторів від 06.05.2021 у справі №18/257 ГУ ПФУ в Полтавській області,

клопотання до Господарського суду Полтавської області від 11.05.2021 № 02-44 голови комітету кредиторів ПАТ БК "Букрос",

клопотання до Господарського суду Полтавської області від 11.05.2021 №02-44/1289 про долучення документів,

повідомлення про скликання комітету кредиторів № 1/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1285 від 07.05.2021 з доказами електронного відправлення,

протокол № 1/2021 від 11.05.2021 комітету кредиторів ПАТ БК "БУКРОС,

звіт № 1 керуючого санацією про хід процедури санації ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. від 11.05.2021 до комітету кредиторів № 1/2021 від 11.05.2021,

звіт керуючого санацією ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. про здійснення та відшкодування витрат процедури санації за період з 14.08.2019 до 14.12.2020 та з 11.03.2021 до 30.04.2021,

звіт керуючого санацією ПАТ БК "Букрос" Тищенко О. І. ( вих. № 02-44/1288 від 11.05.2021) про нарахування та виплату оплати послуг керуючого санацією за період з 14.08.2019 до 14.12.2020 та з 11.03.2021 до 30.04.2021,

повідомлення про скликання зборів кредиторів № 2/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1307 від 07.06.2021 з додатком - проект плану санації (інвестор Кулій В.М.) від 11.10.2020,

докази поштових відправлень сторонам з описами вкладень,

звіт № 1 до зборів кредиторів № 2/2021 від 14.06.2021 (вих. № 02-44/1314 від 14.06.2021),

протокол зборів кредиторів № 2/2021 від 14.06.2021 ПАТ БК "Букрос",

повідомлення про скликання зборів кредиторів № 3/2021 у справі про банкрутство, вих. № 02-44/1328 від 05.07.2021 з поштовим реєстром та описами вкладень,

направлення кредиторам проекту плану санації ПАТ БК "Букрос" в редакції керуючої санацію Тищенко О. І. з доказами поштових відправлень з описом вкладень,

повідомлення про скасування зборів кредиторів № 3/2021 та встановлення нового порядку денного зборів кредиторів від 11.07.2021 вих. №02-44/1332 з доказами поштових відправлень з описом вкладення та засобами ЕЦП,

клопотання до Господарського суду Полтавської області вих. № 02-44/1348 від 27.07.2021 про долучення до справи матеріалів скликання та неможливості проведення зборів комітету кредиторів № 2/2021 від 22.07.2021,

протокол № 3/2021 зборів кредиторів від 19.07.2021,

клопотання до Господарського суду Полтавської області вих. № 02-44/1346 від 20.07.2021 про долучення до справи матеріалів комітету кредиторів № 2/2021 від 14.06.2021, що не відбувся, з доказом поштового відправлення з описом вкладення,

повідомлення про скликання комітету кредиторів № 2/2021 ПАТ БК "Букрос" вих. № 02-44/1339 від 16.07.2021 з доказами відправлення поштових відправлень та описів вкладень,

Також, матеріали справи містять документи на підтвердження відкритих рахунків в банківських установах ПАТ Бурова компанія "Букрос" та інформацію про залишок коштів на вказаних рахунках, інформацію про рух коштів по всіх рахунках ПАТ Бурова компанія "Букрос" за період з 18.12.2018 до цього часу та виписки зі спеціального рахунку для проведення санації ПАТ "БК "Букрос" за період процедури санації, а саме:

лист ГУ ДПС у Полтавській області № т/11086/16-31-08-06-18 від 24.06.2020,

роздруківки виписок по рахунках в АТ КБ "Приватбанк",

виписка по рахунку АТ "Укрексімбанк" у м. Полтаві,

лист до Полтавського відділення АТ Банк Кредит Дніпро" від 11.06.2020,

відповідь "Банк Кредит Дніпро" № 20-4377 від 02.07.2020,

повідомлення про направлення Господарським судом Полтавської області копій ухвал до АТ "Банк Кредит Дніпро" від 09.07.2020 з конвертом,

лист АТ "Банк Кредит Дніпро" № 20-5412 від 06.08.2020 з конвертом,

заява до АТ "Банк Кредит Дніпро" вих. №02-44/977 від 28.07.2020,

роздруківка з електронної пошти;

лист ПАТ "АК Промінвестбанк" 320-1/14/167 БТ від 19.06.2020,

виписки по р/рахунках "Промінвестбанку" з конвертом,

виписки по рахунках АТ "Ідея Банк",

виписки по рахунку АТ "Мегабанк",

роздруківка з сайту ТОВ КБ "АРМА",

виписки по рахунках АТ "ОТП Банк",

виписка по рахунку АТ "Альфа-Банк",

виписка по рахунку АТ "Правекс банк",

виписка по санаційному рахунку "Полтава-Банк",

клопотання про зняття арешту із санаційного рахунку вих. №02-44/936 від 12.06.2020 з доказом поштового відправлення з описами вкладень,

клопотання до ВПВРУДВС ГТУЮ у Полтавській області вих. № 02-44/932 від 12.06.2020 з скріншотом про направлення,

клопотання до АТ "Полтава-Банк" вих. №02-44/931 від 12.06.2020 зі скріншотом про направлення,

лист ВПВРУДВСГТУЮ в Полтавській області № 02.3/13615 від 23.10.2019,

постанова про арешт коштів боржника № ВП 56813554 від 23.10.2019,

повідомлення про скликання зборів кредиторів №5/2021 (вих. № 02-44/1396 від 20.09.2021).

зведена відомість актів інвентаризації станом на 01.11.2020,

висновок за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності за 2002-2018 роки,

звіт про фінансовий стан та Звіт про сукупний дохід за 2020 рік,

реєстр вимог кредиторів станом на 01.09.2021,

перелік кредиторської заборгованості станом на 01.09.2021, довідка про плановий розрахунок щодо виплати заробітної плати,

проект № 2 від 20.09.2021 плану санації в редакції керуючого санацією ПАТ БК "Букрос",

докази поштових відправлень з описом вкладень.

повідомлення про скасування зборів кредиторів № 5/2021 та комітету кредиторів № 2/1/2021,

повідомлення про скликання зборів кредиторів № 5/2021,

докази поштових відправлень з описом вкладення,

зведена відомість актів інвентаризації станом на 01.11.2020,

фінаналіз, висновки за результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності,

звіт про фінансовий стан та звіт про сукупний дохід за 2020 рік,

реєстр вимог кредиторів станом на 01.11.2021,

перелік кредиторської заборгованості станом на 30.11.2021, довідка про плановий розрахунок виплати заробітної плати,

проект № 2 від 20.09.2021 плану санації в редакції керуючої санацією,

повідомлення про скасування зборів кредиторів № 4/2021 (вих. № 02-44/1498 від 12.11.2021),

докази повідомлення кредиторів електронними засобами зв`язку.

Крім того матеріали справи містять документи щодо вжиття заходів керуючою санацією Тищенко О. І. стосовно розшуку та поверненню майна ПАТ БК "Букрос", а саме: позови, що були подані керуючою санацією до суду за період виконання повноважень, які підтверджують вжиття заходів щодо повернення майна ПАТ БК "БУКРОС".

Додані копії актів нестачі активів та докази звернення до правоохоронних органів з метою вжиття заходів розшуку, відкриття кримінальних справ.

У звітах керуючої санацією перераховані заходи, що вживалися керуючим санацією АК Тищенко О. І. шляхом участі в судових справах щодо захисту, витребування та повернення майна боржника поза межами справи про банкрутство, а саме:

позовна заява про визнання права власності та витребування із чужого незаконного володіння (база по вул. Половки) від 06.12.2021 вих. № 02-44/1488, квитанція про сплату судового збору, клопотання про витребування інформації, докази поштового відправлення копій сторонам та суду,

позовна заява про визнання права власності та витребування із чужого незаконного володіння (квартира м. Полтаві) від 06.12.2021 вих. № 02-44/1488, квитанція про сплату судового збору, клопотання витребування інформації, клопотання забезпечення позову, докази поштового відправлення копій сторонам та суду,

ухвала Господарського суду Полтавської області по справі № 18/257 (917/134/22) від 04.07.2022,

ухвала Господарського суду Полтавської області по справі № 18/257 (917/133/22) від 04.07.2022.

Також, матеріли справи місять докази на підтвердження забезпечення збереження майна боржника (договори охорони, відповідального збереження, тощо), а саме:

договір № 1 про фізичну охорону об`єкта від 19.12.2018,

протокол узгодження договірної ціни від 19.12.2019 (додаток № 3),

перелік майна що передається під охорону від 19.12.2018 (додаток № 2),

дислокація постів № 1 (додаток № 1),

дислокація постів № 2 (додаток № 1),

дислокація постів № 3 (додаток № 1),

акт про встановлення охорони на об`єкті (додаток № 4),

інструкція по охороні об`єкту (додаток № 5).

Отже, з моменту призначення керуючою санацією АК Тищенко О. І. нею вжиті заходи охорони наявного майна боржника (укладений договір та передано майно на зберігання) та подані позови про витребування майна, що перебуває в незаконному володінні, в межах справи про банкрутство. Зведені відомості містяться в звітах керуючої санацією.

Крім того, щорічно проводилася інвентаризація майна ПАТ Бурова компанія "Букрос" (матеріали долучені до матеріалів справи про банкрутство).

Щодо надання звіту керуючого санацією кредиторам та комітету кредиторів слід зазначити, що керуюча санацією АК Тищенко О. І. систематично звітувала як до комітету кредиторові так і до суду, що підтверджується матеріалами справи.

Місцевий господарський суд доцільно звернув увагу, що АК Тищенко О. І. з часу призначення керуючою санацією відновила ведення бухгалтерського обліку боржника та подання всіх передбачених законодавством форм обов`язкової статистичної, податкової та іншої звітності.

Зокрема, АК Тищенко О. І. під час виконання обов`язків керуючої санацією прийняла до відання наявне майно боржника, вжила заходів щодо його збереження, здійснила аналіз фінансово-господарської діяльності боржника за три роки що передували даті відкриття провадження у справі про банкрутство (2002 рік) до дати призначення керуючою санацією АК Тищенко О. І. (2018 рік), проводила щорічно інвентаризацію боржника за 2018 - 2021 роки, виявила нестачу активів та вжила заходів щодо розшуку та поверненню майна шляхом подання відповідних позовів до суду та звернення до правоохоронних органів, відкриття кримінальних справ за встановленими фактами крадіжок.

Зазначені докази містяться в матеріалах справи про банкрутство:

сторінки 1-245 (том 74 справи) звіт керуючої санацією № 1 від 14.05.2019 вих. № 02-44/236 з додатками,

сторінки 1-299 (том 75 справи) аналіз фінансово-господарського стану з додатками,

сторінки 32-82 клопотання про долучення документів до справи від 07.02.2019 вих. № 02-44/72 (матеріали комітету кредиторів, звіти, тощо),

сторінки 1-156 (том 79) звіт керуючої санацією від 08.07.2019 вих. № 02-44/236,

том 80 сторінки 1-273 Фінаналіз,

том 96 клопотання про долучення документів до справи від 10.06.2020 вих. № 02-44/928 сторінки 152-162,

том 96 звіт № 2 керуючої санацією від 09.06.2020 вих. № 02-44/927 сторінки 163-175,

том 114 клопотання керуючої санацією про долучення документів до справи від 11.05.2021 вих. № 02-44 сторінка 166,

том 114 сторінки 167-182 звіт керуючої санацією від 11.05.2021 вих. № 02-44/1290 з додатками,

том 114 клопотання акціонера, обраного рішенням комітету кредиторів інвестора, Голови Наглядової Ради акціонерного товариства Кулія В. М. № 34 від 07.05.2021 та № 32 від 07.05.2021 про долучення плану санації сторінки 183-215,

том 115 клопотання керуючої санацією про долучення до справи документів від 11.05.2021 вих. № 02-44/1286 у тому числі диск із відеозаписом від 06.05.2021 сторінки 1-146,

том 120, том 121 та том 122 клопотання керуючої санацією про долучення до справи документів від 14.06.2021 вих. № 02-44/1291 з додатками,

том 123 сторінки 2-65 клопотання керуючої санацією про долучення до справи документів від 20.07.2021 вих. № 02-44/1346,

том 123 сторінки 67-118 клопотання керуючої санацією про долучення до справи матеріалів зборів кредиторів № 3/2021 від 19.07.2021 від 20.07.2021 вих. № 02-44/1348,

том 123 сторінки 119-123 клопотання керуючої санацією від 22.07.2021 вих. № 02-44/1348 про долучення до справи матеріалів комітету кредиторів № 2/2021 від 22.07.2021,

том 123 звіт керуючої санацією від 02.08.2021 вих. № 02-44/1357 сторінки 129-142, а також інші докази, що містяться в матеріалах справи та які були наявні станом на дату 03.08.2021 (час розгляду господарським судом Полтавської області скарги ПФУ в Полтавській області від 22.04.2021) том 114 сторінки 51-54.

З огляду на викладене суд першої інстанції правомірно зазначив, що на час розгляду скарги на дії (бездіяльність) керуючої санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" (вх. № 4507 від 22.04.2021) та постановляння ухвали (03.08.2021) матеріали справи містили план санації, докази на підтвердження належного звітування (як до суду так і до кредиторів) керуючою санацією Тищенко О. І. за період виконання своїх повноважень, а також відповідність усіх дій керуючого санацією приписам частини 6 статті 3-1 Закону про банкрутство.

У звязку з цим аргументи апелянта, що план санації не розроблений та не розглянутий, процедура санації не виконана, невиконання керуючою санацією вимог ухвали Господарського суду Полтавської області від 21.09.2020, не відповідають матеріалам справи.

З приводу аргументів апелянта про невиконання зазначених дій керуючою санацією ПАТ "Бурова компанія "Букрос" саме у 2022 році слід зазначити, що відповідні доводи виходять за межі підстав та предмету поданої заяви, а відтак за приписами господарського процесуального законодавства не підлягають розгляду.

Стосовно тверджень апелянта про порушення керуючим санацією арбітражним керуючим Тищенко О.І. приписів частини 3 статті 29 Кодексу України з процедур банкрутства внаслідок неповідомлення ані кредиторам ані господарському суду першої інстанції обставин щодо накладення на неї дисциплінарного стягнення у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого більше ніж на 90 днів на підставі наказу Міністерства юстиції України №1581/5 від 05.05.2020р., судова колегія зазначає.

Як під час розгляду справи місцевим господарським судом так і під час апеляційного перегляду даної справи кредитор наголошував, що дії (бездіяльність) арбітражного керуючого Тищенко О.І., які полягають у замовчуванні інформації щодо застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва, про яке арбітражний керуючий неодмінно мав повідомні кредиторів та суд, призвели до того, що боржник залишився без призначеного у встановленому порядку керівника і взагалі без жодного правового захисту, що є грубим порушенням діючої законодавства України з боку арбітражного керуючого та свідчать про умисне неналежне виконання ним своїх обов`язків.

Однак суд апеляційної інстанції вважає вказані доводи безпідставними, з огляду на те, що провадження у даній справі регулюється положеннями Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013 року, який не містять положень щодо зупинення повноважень керуючого санацією боржника за будь-яких обставин, в тому числі, за умови тимчасового зупинення діяльності арбітражного керуючого, що виконує відповідні повноваження.

Отже, за наведених обставин, посилання апелянта на порушення керуючим санацією арбітражним керуючим Тищенко О.І. приписів частини 3 статті 29 Кодексу України з процедур банкрутства є такими, що ґрунтуються на довільному тлумаченні норм законодавства, яке підлягає застосуванню до спірних правовідносин в межах даної справи.

Окрім цього, варто зазначити, що наказ Міністерства юстиції України №1581/5 від 05.05.2020р. про накладення на арбітражного керуючого Тищенко Оксану Іванівну дисциплінарного стягнення у вигляді тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого строком на 3 місяці було скасовано на підставі рішення Харківського окружного адміністративного суду від 30.07.2020 по справі №520/5796/2020 залишеного без змін постановами Другого апеляційного адміністративного суду від 23.02.2021р. та Верховного Суду від 20.04.2021р.

Відповідний запис до Єдиного реєстру арбітражних керуючих внесений 06.05.2020р. (дата припинення дії дисциплінарного стягнення 05.08.2020р. та поновлення дії свідоцтва на право здійснення діяльності арбітражного керуючого починаючи з 06.08.2020р.).

Зазначене стосується також аргументів апелянта про обгрунтованість поданої заяви з підстав надання керуючою санацією Тищенко О. І. згоди ОСОБА_1 на погашення вимог кредиторів. Вказаним, на думку кредитора, порушено норми Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом".

Колегія суддів зазначає, що відповідні дії є правовою позицією особи, яким вже надано оцінку з боку суду. При цьому, висновок суду про наявність певних недоліків або неналежне обгрунтування керуючою санацією Тищенко О. І. процедурних дій, не свідчить про наявність умислу або некомпетентність даної особи в розумінні приписів частини 6 статті 3-1 Закону України "Про банкрутство".

У зв`язку з цим колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги в зв`язку з її юридичною та фактичною необґрунтованістю та відсутністю фактів, які свідчать про те, що оскаржуване рішення прийнято з порушенням судом норм права. Доводи апеляційної скарги не спростовують наведені висновки колегії суддів, у зв`язку з чим апеляційна скарга Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області не підлягає задоволенню з підстав викладених вище, а оскаржувана ухвала Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257 має бути залишена без змін.

Оскільки колегія суддів дійшла висновку про відмову в задоволенні апеляційної скарги, судові витрати понесені заявником апеляційної скарги, у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції, відшкодуванню не підлягають в силу приписів статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 13, 74, 76-79, 126, 129, 269, п.1 ч.1 ст.275, 276, 282, 284 Господарського процесуального кодексу України колегія суддів Східного апеляційного господарського суду,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області залишити без задоволення.

Ухвалу Господарського суду Полтавської області від 09.11.2022 у справі № 18/257 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Повний текст постанови складено 02.03.2023.

Головуючий суддя В.В. Россолов

Суддя Р.А. Гетьман

Суддя В.С. Хачатрян

Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу109384253
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/257

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 24.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Постанова від 23.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні