Вирок
від 07.03.2023 по справі 456/591/23
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/591/23

Провадження № 1-кп/456/204/2023

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2023 року місто Стрий

Стрийський міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

з участю : секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Стрию справу на підставі обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023141130000059 від 26.01.2023, № 12023141130000090 від 08.02.2023 щодо обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Риків Сколівського району Львівської області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, непрацюючого, інваліда III групи, раніше не судимого, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до рішення ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області № 11 від 03.03.2022 вирішено, що філія «УГВ Сервіс» AT «Укргазвидобування» в термін до 04.03.2022 повинна забезпечити ДУК «Правий сектор» дизельним паливом в об`ємі 400 л для виконання завдань на території бойових дій.

Дізнавшись про вищевказане рішення ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області та терміни його виконання, у ОСОБА_4 виник злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою. Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння чужим майном, 04.03.2022 ОСОБА_4 близько 14:00 прибув на територію філії «УГВ - Сервіс» АТ «Укргазвидобування», що знаходиться за адресою: вулиця Жидачівська, 58, село Угерсько Стрийського району Львівської області, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, шляхом обману та зловживаючи довірою, що виразилося у повідомленні працівникам філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування» неправдивих відомостей про належність до ДУК «Правий сектор», хоча насправді жодного відношення до останнього не мав, ОСОБА_4 отримав від працівників філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування» дизельне паливо загальною кількістю 336 кг (об`ємом 400 л), яке на підставі рішення Ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області № 11 від 03.03.2022 виділене для добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

Після чого ОСОБА_4 , продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння чужим майном, засвідчив особистим рукописним підписом у офіційному документі «Акт приймання - передачі товару від 04.03.2022 про передачу ДУК «Правий сектор» 336 кг дизельного палива», а саме: у графі «Отримав: ПІБ:__», чим вніс у офіційний документ недостовірні дані, тим самим надавши цьому документу ознак легітимності, та таким чином заволодів вищевказаним пальним, яким у подальшому розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 завдав філії «УГВ - Сервіс» АТ «Укргазвидобування» матеріальну шкоду на загальну суму 4445,73 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 заволодів чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України.

Крім цього, ОСОБА_4 04.03.2022 в період з 14:25 до 14:45, перебуваючи на території філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування», що знаходиться за адресою: вулиця Жидачівська, 58, село Угерсько Стрийського району Львівської області, не маючи жодних повноважень від Стрийського осередку Львівського обласного штабу «Правий сектор» на отримання товаро-матеріальних цінностей, керуючись прямим умислом та корисливим мотивом, спрямованим на заволодіння чужим майном, діючи умисно, усвідомлюючи свої протиправні дії та передбачаючи їх наслідки, розуміючи, що він не є уповноваженим на підписання будь-яких документів від ДУК «Правий сектор», вніс завідомо неправдиві відомості шляхом засвідчення особистим рукописним підписом в офіційному документі «Акт приймання - передачі товару від 04.03.2022 про передачу ДУК «Правий сектор» 336 кг дизельного палива», а саме: у графі «Отримав: ПІБ: ___ », чим вніс у офіційний документ недостовірні дані, тим самим надавши цьому документу ознак легітимності, чим вчинив його підроблення.

Таким чином, ОСОБА_4 підробив офіційний документ, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином- підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 358 КК України.

Крім цього, відповідно до рішення ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області № 14 від 07.03.2022 вирішено, що Стрийський міський комбінат комунальних підприємств повинен забезпечити ДУК «Правий сектор» бензином в об`ємі 100 л з метою забезпечення життєдіяльності та функціонування в умовах воєнного стану, а також відповідно до рішення виконавчого комітету Стрийської міської ради № 94 від 24.03.2022 вирішено надати дозвіл Стрийському міському комбінату комунальних підприємств на передання 100 л бензину ДУК «Правий сектор» відповідно до рішення Ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області від 07.03.2022 № 14.

Дізнавшись про вищевказані рішення ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області та виконавчого комітету Стрийської міської ради у ОСОБА_4 повторно виник злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння чужим майном, 05.04.2022, точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4 прибув на територію Стрийського міського комбінату комунальних підприємств, що знаходиться за адресою: вулиця Нижанківського, 50, місто Стрий Львівської області, де діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, повторно, шляхом обману та зловживаючи довірою, що виразилося у зверненні із заявою від 05.04.2022 до начальника Стрийського МКПП ОСОБА_5 про відпуск 100 л бензину ДУК «Правий сектор» відповідно до рішення ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області № 14 від 07.03.2022, тим самим повідомив працівникам Стрийського МКПП неправдиві відомості про належність до ДУК «Правий сектор», хоча насправді жодного відношення до останнього не мав, та надалі ОСОБА_4 отримав від працівників Стрийського МКПП бензин марки А-92 загальним об`ємом 100 л, який на підставі рішення Ради оборони Стрийської громади Стрийського району Львівської області № 14 від 07.03.2022 та рішення виконавчого комітету Стрийської міської ради № 94 від 24.03.2022 «Про надання дозволу Стрийському МКПП на списання палива, закупленого за бюджетні кошти на сили оборони України», виділений для добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

Після чого ОСОБА_4 , продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння чужим майном, засвідчив особистим рукописним підписом у офіційному документі «Акт прийому-передачі товару від 05.04.2022» про видачу старшому Стрийського штабу ДУК «Правий сектор» ОСОБА_6 100 л бензину марки А-92, а саме: у графі «Старший Стрийського штабу ДУК «Правий сектор» Р.Заєць», чим вніс у офіційний документ недостовірні дані, тим самим надавши цьому документу ознак легітимності, та таким чином заволодів вищевказаним пальним, яким у подальшому розпорядився на власний розсуд.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 завдав Стрийському міському комбінату комунальних підприємств (код ЄДРПОУ 05759310) матеріальну шкоду на загальну суму 2947,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 заволодів чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство) повторно, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України.

Окрім цього, ОСОБА_4 05.04.2022, точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, перебуваючи на території Стрийського міського комбінату комунальних підприємств, що знаходиться за адресою: вулиця Нижанківського, 50, місто Стрий Львівської області, не маючи жодних повноважень від Стрийського осередку Львівського обласного штабу «Правий сектор» на отримання товаро-матеріальних цінностей, керуючись прямим умислом та корисливим мотивом, спрямованим на заволодіння чужим майном, діючи умисно, усвідомлюючи свої протиправні дії та передбачаючи їх наслідки, розуміючи, що він не є уповноваженим на підписання будь-яких документів від ДУК «Правий сектор», повторно вніс завідомо неправдиві відомості шляхом засвідчення особистим рукописним підписом в офіційному документі «Акт прийому-передачі товару від 05.04.2022» про видачу старшому Стрийського штабу ДУК «Правий сектор» Р.Заєць 100 л бензину марки А-92, а саме: у графі «Старший Стрийського штабу ДУК «Правий сектор» Р.Заєць», чим вніс у офіційний документ недостовірні дані, тим самим надавши цьому документу ознак легітимності, чим вчинив його підроблення.

Таким чином, ОСОБА_4 підробив офіційний документ, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, повторно, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 358 КК України.

Допитаний обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в пред`явленому обвинуваченні визнав у повному обсязі, щиро розкаявся та надав показання, які за своїм змістом відповідають викладеним вище обставинам вчинення кримінальних правопорушень, зокрема, про те, що 04.03.2022 в філії «УГВ-Сервіс» АТ «Укргазвидобування», що в с. Угерсько Стрийського району Львівської області, від імені добровольчого українського корпусу «Правий сектор», хоча насправді жодного відношення до останнього не мав, отримав 336 кг дизельного палива, внісши завідомо неправдиві відомості шляхом засвідчення особистим рукописним підписом в офіційному документі «Акт приймання-передачі товару від 04.03.2022 про передачу ДУК «Правий сектор» 336 кг дизельного палива», розуміючи, що він не є уповноваженим на підписання будь-яких документів від ДУК «Правий сектор». Крім цього, 05.04.2022 в Стрийському міському комбінаті комунальних підприємств, що в м. Стрию Львівської області по вул. Нижанківського, від імені добровольчого українського корпусу «Правий сектор», хоча насправді жодного відношення до останнього не мав, отримав 100 л бензину марки А-92, внісши завідомо неправдиві відомості шляхом засвідчення особистим рукописним підписом в офіційному документі «Акт прийому-передачі товару від 05.04.2022» про видачу старшому Стрийського штабу ДУК «Правий сектор» Р.Заєць 100 л бензину марки А-92, розуміючи, що він не є уповноваженим на підписання будь-яких документів від ДУК «Правий сектор». Завдану ним матеріальну шкоду відшкодував у повному обсязі. Щиро розкаюється у вчиненому. Просить його суворо не карати.

Представник потерпілого Стрийського міського комбінату комунальних підприємств у судове засідання не прибув, подав клопотання про розгляд кримінального провадження за його відсутності, повідомив, що завдані підприємству збитки обвинуваченим відшкодовані в повному обсязі, будь-які претензії до нього в підприємства відсутні.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні заявив клопотання, в якому просив не досліджувати докази щодо тих обставин, які не оспорюються, оскільки обвинувачений винуватість у вчинених кримінальних правопорушеннях визнав повністю.

Отримавши показання ОСОБА_4 , що відповідають фактичним обставинам кримінального провадження, враховуючи те, що обвинувачений та інші учасники судового провадження не оспорюють фактичні обставини справи і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції, суд, роз`яснивши обвинуваченому ОСОБА_4 та іншим учасникам судового провадження, що вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, провів судове слідство у справі щодо всіх фактичних обставин із застосуванням правил ч. 3 ст. 349 КПК України, оскільки учасники судового провадження не заперечували проти цього, визнавши недоцільним дослідження в цій частині інших доказів по справі.

Суд вважає доведеною винуватість обвинуваченого ОСОБА_4 у заволодінні чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство); у заволодінні чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), вчиненому повторно; у підробленні офіційного документу, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків; у підробленні офіційного документу, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, вчиненому повторно, тому кваліфікація дій обвинуваченого за ч. 1 ст. 190,ч.2ст.190,ч.1ст.358,ч.3ст.358КК України є вірною.

При призначенні покарання обвинуваченому по даній справі суд суворо дотримується принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, маючи на увазі, що метою покарання засудженого є його виправлення, виховання та соціальна реабілітація, запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, а з врахуванням того, що позбавлення волі є одним із найсуворіших покарань, тому таке покарання слід призначати до реального відбування тільки тоді, коли у суду є достатнє переконання, що звільнення особи від відбування такого, не сприятиме виправленню засудженого.

Відповідно до загальних засад призначення покарання, визначених у ст. 65 КК України, суд призначає покарання у межах, установлених у санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 53 цього Кодексу; відповідно до положень Загальної частини цього Кодексу; враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

В той же час згідно зі ст.50КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами. Для досягнення законодавчо визначеної мети покарання суди мають керуватися принципами призначення покарання, до яких належить, у тому числі принцип індивідуалізації та принцип справедливості покарання. Це означає не тільки те, що передбачений законом склад злочину та рамки покарання повинні відповідати один одному, а й те, що покарання має перебувати у справедливому співвідношенні із тяжкістю та обставинами скоєного і особою винного.

Така позиція відповідає практиці Європейського суду з прав людини, яка відповідно до ст.17Закону України«Про виконаннярішень тазастосування практикиЄвропейського судуз правлюдини» при розгляді справ застосовується як джерело, зокрема, у справі «Скоппола проти Італії» від 17 вересня 2009 року (заява № 10249/03), де зазначено, що складовим елементом принципу верховенства права є очікування від суду застосування до кожного злочинця такого покарання, яке законодавець вважає пропорційним.

Згідно з п. 1 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику призначення судами кримінального покарання» № 7 від 24.10.2015, призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів, а згідно з п. 3, визначаючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, суди повинні виходити із особливостей конкретного злочину і його обставин.

Дотримуючись принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, зважаючи на те, що головною метою покарання є виховання та соціальна реабілітація винного, та призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд враховує характер та тяжкість вчинених ним кримінальних правопорушень, фактичні обставини справи, тяжкість заподіяних кримінальними правопорушеннями наслідків, спосіб вчинення кримінальних правопорушень та їх мотиви, поведінку обвинуваченого, який усвідомив протиправність своїх дій, щиро розкаявся, суспільну небезпеку вчинених ним кримінальних правопорушень, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, одружений, не працює, є інвалідом III групи, позитивно характеризується за місцем проживання, на обліку в лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, обставини, що пом`якшують покарання, якими, на думку суду, є щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень, добровільне відшкодування завданого збитку, відсутність обставин, які обтяжують покарання.

Під час судового розгляду детально проаналізовано поведінку обвинуваченого після вчинення кримінальних правопорушень, його щире каяття, наслідки суспільно-небезпечного діяння, відсутність будь-яких намірів уникнути кримінальної відповідальності та, беручи до уваги всі вказані обставини кримінального провадження в їх сукупності, суд дійшов переконання, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливе без ізоляції його від суспільства, а тому необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень буде покарання в межах санкції інкримінованих йому статей КК України із застосуванням ст. 75 КК України, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням з покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Цивільний позов не заявлено.

Питання щодо речових доказів слід вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати на залучення експерта для проведення судових почеркознавчих експертиз, які складають 5663,40 грн, суд вважає за необхідне стягнути з обвинуваченого ОСОБА_4 на користь держави згідно з ч. 2 ст. 124 КПК України, оскільки їх розмір підтверджений довідками експертної установи.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 не обирався.

Керуючись ст. 368, 370, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнативинним увчиненні кримінальнихправопорушень,передбачених ч.1ст.190,ч.2ст. 190, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України, і призначити покарання:

за ч. 1 ст. 190 КК України 1 (один) рік 1 (один) місяць обмеження волі;

за ч. 2 ст. 190 КК України 1 (один) рік 3 (три) місяці обмеження волі;

за ч. 1 ст. 358 КК України 1 (один) рік обмеження волі;

за ч. 3 ст. 358 КК України 1 (один) рік 2 (два) місяці обмеження волі.

На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді 1 (одного) року 3 (трьох) місяців обмеження волі.

Відповідно до ст.75КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік, якщо він протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього судом обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст.76КК України покласти на ОСОБА_4 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи.

Стягнути з ОСОБА_4 процесуальні витрати в розмірі 5663,40 грн (п`ять тисяча шістсот шістдесят три грн 40 коп.) на користь держави.

Речові докази: заяву ОСОБА_4 на ім`я слідчого СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_7 від 02.01.2023, заяву ОСОБА_4 на ім`я слідчого СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_7 від 05.01.2023, заяву ОСОБА_8 на ім`я слідчого СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_7 від 06.01.2023, заяву ОСОБА_8 на ім`я слідчого СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_7 від 12.01.2023 залишити при матеріалах кримінального провадження; договір купівлі-продажу 4645/2019/1264721, договір дарування житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами в м. Сколе Львівської області від 28.01.2008, довіреність, м. Стрий, Львівська область, від 22.03.2011, договір дарування житлового будинку, м. Стрий Львівської області, від 27.12.2000, поліс обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АМ/1475052, товаро-транспортну накладну № 000621 від 07.10.2022, товаро-транспортну накладну № 000893 від жовтня 2022 року, товаро-транспортну накладну № 000075 від 11.03.2020, накладну № 95 від 12 червня 2018 року, гарантійний талон на машинку для стрижки волосся, квитанцію до прибуткового касового ордера від 21 червня 2021 року повернути ОСОБА_4 ; видаткову накладну № МР00015112 від 10 жовтня 2022 року, акт приймання-передачі теплової енергії за листопад 2022 року, акт приймання-передачі теплової енергії за лютий 2022 року, акт приймання-передачі теплової енергії на початок сезону 2022-2023 років, лист-звернення вих. № 002 від 06.10.2022, лист-звернення вих. № 040 від 25.11.2022, лист-звернення вих. № 038 від 25.11.2022, лист-звернення вих. № 036 від 25.11.2022, лист-звернення вих. № 007 від 06.10.2022, договір № 29-06-21-01-27/3964_LV про надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту від 29 червня 2021 року, паспорт кредиту № 29-06-21-01-27/3964_LV за програмою Кредит Плюс, інформацію, яка надається споживачу до укладення договору про кредит, повернути ОСОБА_9 .

Вирок може бути оскаржений до Львівського апеляційного суду через Стрийський міськрайонний суд Львівської області шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу109387429
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —456/591/23

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Вирок від 07.03.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

Постанова від 03.02.2023

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Гула Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні