Постанова
від 03.08.2010 по справі 3-2947/2010
ВОРОШИЛОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ДОНЕЦЬКА

Справа № 3-2947

2010 рік

ПОСТАНОВА

Іменем України

03 серпня 2010 року Ворошилов ський районний суд м. Донецьк а в складі:

головуючого судді - Орєх ова О.І.,

при секретарі - Щукіній О.В .,

за участю прокурора - Семе нової О.С.

розглянувши матеріали, як і надійшли із Головного відд ілу по боротьбі з корупцією т а організованою злочинністю Управління СБ України в Доне цькій області про притягненн я до адміністративної відпов ідальності:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженки м. Донецьк, грома дянки України, з вищою осві тою, заміжньої, працюючої д ержавним податковим інспект ором відділу погашення прост рочених податкових зобов' я зань ДПІ у Петровському райо ні м. Донецька, яка мешкає за а дресою: м. Донецьк, вул. Ляшенк о, б. 9 кв. 25

за п. «Г» ч. 3 ст. 5 Закону Україн и «Про боротьбу з корупцією» , -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшли матеріа ли із Головного відділу по бо ротьбі з корупцією та органі зованою злочинністю Управлі ння СБ України в Донецькій об ласті про притягнення до адм іністративної відповідальн ості ОСОБА_1 за те, що вона, будучи посадовою особою пор ушали п. «Г» ч. 2 ст. 5 Закону Укра їни «Про боротьбу з корупціє ю» - «Надання незаконних пере ваг фізичним та юридичним ос обам під час підготовки та пр ийняття нормативно-правових актів чи рішень».

Державний податковий інс пектор відділу погашення п рострочених податкових зоб ов' язань ДПІ у Петровському районі м. Донецька ОСОБА_1 . згідно п. 1.2 «Посадової інст рукції», затвердженої 18.08.2008 рок у заступником начальника дер жавної податкової інспекції у Петровському районі м. Доне цька Рижиковим А.І., в свої й службовій діяльності повин на керуватись Конституцією України, Законами України , іншими нормативно-правовим и документами. Згідно п. 3.15 «Пос адової інструкції» «проведе ння заходів щодо погашення п одаткового боргу (реєстрація податкової застави у Держав ному реєстрі обтяжень рухомо го майна, опис активів бор жника, підготовка необхідн их документів та здійснення заходів для реалізації актив ів боржника, які перебувають у податковій заставі)», а тако ж п. 3.16 «проведення заходів щод о скорочення податкового бор гу» повинна підготовлювати м атеріали для укладення миров ої угоди, підготовку рішень д ля списання безнадійних пода ткових боргів.

Так, згідно наказу № 274 від 04.06.2010 року «Про призначення додаткових податкових керую чих по підприємствам боржник ам» затвердженого начальник ом ДПІ Петровському районі м . Донецька Жеребко В.І., при значено державного податков ого інспектора відділу прос трочених податкових зобов'яз ань ДПІ у Петровському район і м. Донецька ОСОБА_1, подат ковим керуючим підприємств, які мають податковий борг. Та к, 28.05.2010 року у ПВКП „Циркон" ЄДРП ОУ 25094893 згідно податкового бор гу за погодженими податков ими зобов'язаннями виникл а податкова заборгованіс ть за основними платежами 318 1,28грн.

02 червня 2010 року згідно п. 6.2.3 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» № 2181 від 21 грудня 2000 року по датковим керуючим ОСОБА_1 було підготовлено та направ лено за № 11402/10/24 першу податкову вимогу до ПВКП «Циркон».

Згідно діючого законодавс тва у відповідності до п. 8.3 ст. 8 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» № 2181 від 21 грудня 2000 року - податковий орган зобов'язани й безоплатно зареєструвати п одаткову заставу у відповідн ому державному реєстрі заста в за умови строку дії такої по даткової застави більш як де сять календарних днів. Також , згідно ст.ст. 7, 39, 43 Закону Украї ни «Про забезпечення вимог к редиторів та реєстрацію обтя жень» № 1255 - IV від 18 листопада 2003 ро ку - у правочині, на підставі я кого або у зв' язку з яким вин икає обтяження, повинен визн ачатись опис предмета обтяже ння. У разі відсутності предм ета обтяження чи якщо існуюч ий опис не дозволяє ідентифі кувати предмет обтяження, та ке обтяження є недійсним.

Згідно п. 8.6.4. Закону України «Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21 г рудня 2000 року - у разі здійсненн я операцій без отримання поп ередньої згоди податкового о ргану, посадова особа такого платника податків чи фізичн а особа, яка прийняла зазначе ні рішення несуть відповіда льність, встановлену законод авством України за ухилення від оподаткування.

Згідно розширеного витягу з Державного реєстру обтя жень рухомого майна Донець кого філіалу державного підп риємства «Інформаційний цен тр» Міністерства юстиції Укр аїни за вказаними параметрам и вилучено за завершенням п'я тирічного терміну один запис від 29.11.2004 року здійснений Дн іпропетровським філіалом державного підприємства «І нформаційний центр» Міністе рства юстиції України,

Станом на 07 липня 2010 року реєс трацію податкової застави у відповідному державному реє стрі застав не зроблено, акту опису предмета обтяження не складено. У разі не реєстраці ї податкової застави у відпо відному органі суб'єкт підпр иємницької діяльності може з дійснювати фінансово - госпо дарських операцій з купівлі чи продажу, інших видів відчу ження або оренди (лізингу) нер ухомого та рухомого майна, ма йнових чи немайнових прав, за винятком майна, майнових т а немайнових прав, що викор истовуються у підприємниць кій діяльності платника пода тків (інших видах діяльності , які за умовами оподаткуванн я прирівнюються до підприємн ицької), а саме готової продук ції, товарів і товарних запас ів, робіт та послуг за кошти за цінами, що не є меншими за зви чайними, використання СПД об 'єктів нерухомого чи рухомог о майна, майнових чи немайнов их прав, а також коштів для зді йснення прямих чи портфельни х інвестицій, а також цінних п аперів, що засвідчують відно сини боргу, надання гарантій , поручительств, уступлення в имоги та переведення боргу, в иплату дивідендів, розміщенн я депозитів або надання кред итів.

Вказане приводить до того, щ о ПВКП «Циркон» маючи податк овий борг може розряджатися власним майном без отримання відповідного дозволу органу податкової служби та реаліз увати майно, яке знаходиться у його власності при цьому от римати прибуток та не здійсн ити погашення податкової заб оргованості перед бюджетом.

ОСОБА_1, у силу своїх функц іональних обов'язків, за час с воєї роботи в займаній посад і неодноразово реєструвала п одаткову заставу СПД у яких в иникав борг у відповідному д ержавному реєстрі застав, пр о це свідчить реєстрація ТОВ «Техно Донбасс» ЄДРПОУ 34627141 та інших суб' єктів підприємни цької діяльності.

Таким чином, діючи умисно, в інтересах третіх осіб, тобто , усвідомлюючи, що порушує спе ціальне обмеження, спрямован е на попередження корупції і бажаючи діяти саме таким чин ом, тобто неправомірно. ОСО БА_1 своїми діями навмисно п орушила Закони України «Про порядок погашення зобов'язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами», «Про забезпеч ення вимог кредиторів та реє страцію обтяжень» та скоїла діяння, передбачені п. «Г» ч. 3 с т. 5 Закону України «Про борот ьбу з корупцією» - «надання незаконних переваг фізични м і юридичним особам під час підготовки і прийняття норм ативно - правових актів або рі шень».

В судове засідання ОСОБА _1 не з' явилася, будучи нале жним чином повідомлена про ч ас та місце слухання справи.

Прокурор, Семенова О.С., в судовому засіданні визнала адміністративний протокол в ід 14.07.2010 року відносно державно го податкового інспектора ві дділу погашення прострочени х податкових зобов' язань ДП І у Петровському районі м. Дон ецька ОСОБА_1 та наполягал а про притягнення її до адмін істративної відповідальнос ті, оскільки нею було скоєне п равопорушення, передбачене п . «Г» ч. 3 ст. 5 Закону України «Пр о боротьбу з корупцією».

Суд, вислухавши пояснення п рокурора, дослідивши матеріа ли справи, вважає, що в діях О СОБА_1 вбачається склад пра вопорушення, передбачений п. «Г» ч. 3 ст. 5 Закону України «Пр о боротьбу з корупцією, з наст упних підстав:

Правова природа будь-якого корупційного правопорушенн я визначається виходячі зі з місту поняття корупції, наве деного в ч. 1 ст. 1 Закону України «Про корупцію», а саме: корупц ійними визнаються лише ті не правомірні діяння, вчинені о собою, уповноваженою на вико нання функцій держави, які сп рямовані на задоволення кори слового або іншого особистог о інтересу такої особи чи інт ересу третіх осіб.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України «Про боротьб у з корупцією», ОСОБА_1 є де ржавним службовцем і суб'єкт ом корупційних діянь та інши х правопорушень, пов'язаних з корупцією.

З матеріалів справи вбачає ться, що згідно наказу № 274 ві д 04.06.2010 року «Про призначення додаткових податкових керу ючих по підприємствам боржни кам» затвердженого начальни ком ДПІ Петровському районі м. Донецька Жеребко В.І., пр изначено державного податко вого інспектора відділу про строчених податкових зобов'я зань ДПІ у Петровському райо ні м. Донецька ОСОБА_1, пода тковим керуючим підприємств , які мають податковий борг (а. с. 11).

28.05.2010 року у ПВКП „Циркон" ЄДРП ОУ 25094893 згідно податкового бор гу за погодженими податков ими зобов'язаннями виникл а податкова заборгованіс ть за основними платежами 318 1,28 грн. (а.с. 19).

02 червня 2010 року податковим к еруючим ОСОБА_1 було та на правлено за № 11402/10/24 першу подат кову вимогу до ПВКП «Циркон» (а.с. 20).

Згідно діючого законодавс тва у відповідності до п. 8.3 ст. 8 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» № 2181 від 21 грудня 2000 року - податковий орган зобов'язани й безоплатно зареєструвати п одаткову заставу у відповідн ому державному реєстрі заста в за умови строку дії такої по даткової застави більш як де сять календарних днів. Також , згідно ст.ст. 7, 39, 43 Закону Украї ни «Про забезпечення вимог к редиторів та реєстрацію обтя жень» № 1255 - IV від 18 листопада 2003 ро ку - у правочині, на підставі я кого або у зв' язку з яким вин икає обтяження, повинен визн ачатись опис предмета обтяже ння. У разі відсутності предм ета обтяження чи якщо існуюч ий опис не дозволяє ідентифі кувати предмет обтяження, та ке обтяження є недійсним.

Згідно п. 8.6.4. Закону України «Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 від 21 г рудня 2000 року - у разі здійсненн я операцій без отримання поп ередньої згоди податкового о ргану, посадова особа такого платника податків чи фізичн а особа, яка прийняла зазначе ні рішення несуть відповіда льність, встановлену законод авством України за ухилення від оподаткування.

Згідно розширеного витягу з Державного реєстру обтя жень рухомого майна Донець кого філіалу державного підп риємства «Інформаційний цен тр» Міністерства юстиції Укр аїни за вказаними параметрам и вилучено за завершенням п'я тирічного терміну один запис від 29.11.2004 року здійснений Дн іпропетровським філіалом державного підприємства «І нформаційний центр» Міністе рства юстиції України,

Станом на 07 липня 2010 року реєс трацію податкової застави у відповідному державному реє стрі застав не зроблено, акту опису предмета обтяження не складено. У разі не реєстраці ї податкової застави у відпо відному органі суб'єкт підпр иємницької діяльності може з дійснювати фінансово - госпо дарських операцій з купівлі чи продажу, інших видів відчу ження або оренди (лізингу) нер ухомого та рухомого майна, ма йнових чи немайнових прав, за винятком майна, майнових т а немайнових прав, що викор истовуються у підприємниць кій діяльності платника пода тків (інших видах діяльності , які за умовами оподаткуванн я прирівнюються до підприємн ицької), а саме готової продук ції, товарів і товарних запас ів, робіт та послуг за кошти за цінами, що не є меншими за зви чайними, використання СПД об 'єктів нерухомого чи рухомог о майна, майнових чи немайнов их прав, а також коштів для зді йснення прямих чи портфельни х інвестицій, а також цінних п аперів, що засвідчують відно сини боргу, надання гарантій , поручительств, уступлення в имоги та переведення боргу, в иплату дивідендів, розміщенн я депозитів або надання кред итів.

ОСОБА_1, у силу своїх функц іональних обов'язків, за час с воєї роботи в займаній посад і неодноразово реєструвала п одаткову заставу СПД у яких в иникав борг у відповідному д ержавному реєстрі застав, пр о це свідчить реєстрація ТОВ «Техно Донбасс» ЄДРПОУ 34627141 та інших суб' єктів підприємни цької діяльності (а.с. 23).

Таким чином, суд вважає, що ОСОБА_1 будучі посадовою ос обою, а саме державним податк овим інспектором відділу пог ашення прострочених податко вих зобов' язань ДПІ у Петро вському районі м. Донецька , по рушила спеціальні обмеження , направлені на попередження корупції , передбачені п. «Г» ч. 3 ст. 5 Закону України «Про бор отьбу з корупцією», відповід альність за яке передбачена ст. 8 зазначеного Закону.

При накладенні стягнення, в раховуючи характер скоєного правопорушення, особу право порушника, вважаю необхідним призначити йому покарання у виді штрафу на користь держа ви.

Керуючись п. «Г» ч. 3 ст. 5, ст. 8 За кону України «Про боротьбу з корупцією», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 притягнути до адміністративної відповіда льності у вигляді штрафу на к ористь держави у розмірі 225 ( дв істі двадцять п' ять ) гривен ь.

Суддя Ворошиловського ра йонного

суду м. Донецька О.І. Орєхов

Дата ухвалення рішення03.08.2010
Оприлюднено20.09.2010
Номер документу10938999
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —3-2947/2010

Постанова від 28.12.2010

Адмінправопорушення

Київський районний суд м. Полтави

Антонов А. В.

Постанова від 18.11.2010

Адмінправопорушення

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Постанова від 28.12.2010

Адмінправопорушення

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Клімова С.В.

Постанова від 29.10.2010

Адмінправопорушення

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Яцун Олександр Сергійович

Постанова від 18.11.2010

Адмінправопорушення

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова Оксана Володимирівна

Постанова від 23.11.2010

Адмінправопорушення

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Роман Петрович

Постанова від 02.11.2010

Адмінправопорушення

Харцизький міський суд Донецької області

Лутай Андрій Міколайович

Постанова від 02.11.2010

Адмінправопорушення

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Рябота Віктор Іванович

Постанова від 26.08.2010

Адмінправопорушення

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Кутурланова Олена Віталіївна

Постанова від 08.09.2010

Адмінправопорушення

Євпаторійський міський суд Автономної Республіки Крим

Кабаль Ігор Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні