Ухвала
від 07.03.2023 по справі 910/2414/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

07.03.2023Справа № 910/2414/23Суддя Івченко А.М., розглянувши

Заяву Головного управління ДПС у місті Києві

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бредберн" (код ЄДРПОУ 41719052)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у місті Києві звернулося до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бредберн" у зв`язку із наявною та непогашеною заборгованістю.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.02.2023 заяву Головного управління ДПС у місті Києві залишено без руху; встановлено Головному управлінню ДПС у місті Києві строк десять днів з дня вручення цієї ухвали на усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство; встановлено Головному управлінню ДПС у місті Києві спосіб усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство шляхом надання: - всіх доказів вжиття заходів забезпечення погашення податкового боргу відповідно до компетенції та в порядку передбаченому спеціальним законодавством, що регулює відносини, які виникають у сфері справляння відповідних податків і зборів; - доказів сплати судового збору у розмірі 26 840,00 грн.

06.03.2023 від заявника надійшла заява про усунення недоліків, в якій надано пояснення проти кожного аргументу суду, що слугував залишенню заяви без руху.

Розглянувши заяву про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, суд дійшов висновку про відмову у її задоволенні та про повернення заяви із доданими до неї документами без розгляду, з огляду на таке.

Як вбачається з ч. 1 та 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства, заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються: докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Судом встановлено, що заявником не було усунуто недоліків заяви, вставлених ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.02.2023, шляхом подання доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, а саме: 26 840,00 грн.

Посилання заявника на п. 27 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" суд вважає безпідставним, оскільки вказаними нормами Закону передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи звільняються від сплати судового збору в частині стягнення сум податкового боргу, заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Крім того, суд звертає увагу заявника, що провадження у справах про банкрутство за правовою природою не є позовним провадженням щодо стягненням заборгованості, а здійснюється у відповідності із принципами та завданням Кодексу України з процедур банкрутств, а саме: встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство судовий збір справляється у розмірі 10-ти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено у 2023 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня для працездатних осіб становить 2 684 грн.

Отже, кредитором за подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство справляється судовий збір у розмірі 26 840,00 грн.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Крім того, суд уважає за необхідне роз`яснити Головному управлінню ДПС у м. Києві, як відокремленому підрозділу ДПС, що згідно частини 8 статті 174 ГПК України повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду у загальному порядку після усунення її недоліків.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства та статтями 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Повернути Головному управлінню ДПС у м. Києві, як відокремлений підрозділ (ідентифікаційний код: 44116011), заяву про відкриття провадження у справі банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Бредберн" (код ЄДРПОУ 41719052) та додані до неї документи.

Ухвала набрала законної сили 07.03.2023 та може бути оскаржена у порядку, передбаченому статтями 253-259 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя А.М.Івченко

Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —910/2414/23

Постанова від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Постанова від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні