Ухвала
від 06.03.2023 по справі 925/1446/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

06 березня 2023 року м. Черкаси справа № 925/1446/22

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Сторчак М.В., за участі представників сторін:

від позивача: Іщенко Р.П. - самопредставництво;

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях (м. Київ) до фізичної особи - підприємця Лисенко Світлани Іванівни (м. Кам"янка, Черкаській район, Черкаська область) про стягнення 75 647,01 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 75 647,01 грн. неустойки на підставі договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до державної власності № 1928 від 20.02.2019, укладеного між сторонами у справі.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник відповідача в засідання не з`явився, явка учасників не визнавалася обов`язковою. Відзив на позов суду не подано, спір не врегульовано.

В засідання позивачем подано заяву від 03.03.2023 про залучення до участі у справі Управління виробничо-технічного обслуговування казенного підприємства "Кіровгеологія" в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Обговоривши доводи представника позивача з даного питання суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступного:

У відповідності до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Встановлення обставин взаємовідносин, прав та обов`язків щодо певної особи необхідно здійснювати за умови залучення цієї особи до участі у справі.

При цьому суд також враховує положення п.4) ч. 3 ст. 277 ГПК України про те, що обов`язковою підставою для скасування судового рішення є прийняття судом рішення про права, інтереси та обов`язки осіб, що не були залучені до участі у справі.

З умов укладеного між сторонами Договору оренди від 20.02.2019 року вбачається, що балансоутримувачем майна, яке передано в оренду відповідачці, є Управління виробничо-технічного обслуговування казенного підприємства "Кіровгеологія". За Договором обов`язки щодо складання актів приймання-передавання цього майна покладаються на Орендодавця та Балансоутримувача. Згідно п. 3.6. Договору орендна плата перераховується до державного бюджету та Балансоутримувачу у співвідношенні 70 до 30 процентів щомісячно не пізніше 15 числа місяця пропорційно до цього розподілу.

Судове рішення у справі буде торкатися встановлення обставин взаємовідносин всіх учасників Договору, а тому впливатиме на права та обов`язки Управління виробничо-технічного обслуговування казенного підприємства "Кіровгеологія", як Балансоутримувача майна стосовно сторін спору; за участі вказаної особи слід встановити обставини користування майном з боку відповідача та обсягів сплати відповідачем коштів з орендної плати на користь позивача та "Кіровгелогія".

Враховуючи викладене, до участі у справі слід залучити в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління виробничо-технічного обслуговування казенного підприємства "Кіровгеологія", як Балансоутримувача майна, щодо якого виник спір, а позивача зобов`язати направити третій особі копію позовних матеріалів.

Крім того, позивач подав клопотання від 03.03.23 про розгляд справи за правилами загального позовного провадження і також вказав, що після відкриття провадження у справі було визнано таким, що втратив чинність наказ РВ ФДМУ від 03.12.2021 № 1001-О "Про припинення дії договору оренди", однак й його примірник позивач суду не надав.

Вказав на необхідність продовження розгляду справи за участі третьої особи, який має перевірити належне користування майном з боку відповідачки та виконання нею інших умов Договору для повноти встановлення всіх обставин справи.

Оскільки розгляд справи у спрощеному позовному провадженні проводиться без підготовчого провадження, в межах якого збираються докази і встановлюються обставини справи, які ними підтверджуються, а в справу слід отримати додаткові докази відповідно до обставин взаємовідносин сторін, що змінилися, в справу залучено третю особу, тому суд вважає, що є підстави для переходу до розгляду справи у загальному позовному провадженні для виконання вимог ст. 2 ГПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 ГПК України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно ч. 2 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У відповідності до п.13) ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому провадженні суд встановлює строк для подання третіми особами пояснень по суті спору та відповіді учасників на такі пояснення.

У відповідності до ч. 2 ст. 119 ГПК України суд може продовжити встановлений ним строк на подання документів з процесуальних питань.

З огляду на вищевикладене, наявність у справі обставин, щодо вказують на складність справи, необхідність забезпечення учасникам провадження можливості скористатися своїми правами для подання додаткових доказів та вчинення інших процесуальних дій, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача від 03.03.2023 про розгляд даної справи за правилами загального позовного провадження, починаючи із стадії відкриття провадження у справі.

У відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 183 ГПК України залучення до участі у справі третьої особи є підставою для відкладення підготовчого засідання в межах строку підготовчого провадження.

У відповідності до п.3) ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання зокрема, у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 ГПК України не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Отже, дане засідання у справі слід визначити як підготовче та відкласти його на іншу дату.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 167, 176, 177, 234, 250 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Припинити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відкрити провадження у справі № 925/1446/22 за правилами загального позовного провадження.

Визначити засідання 06 березня 2023 року у справі як підготовче.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Управління виробничо-технічного обслуговування казенного підприємства "Кіровгеологія" (код 33104171, Житомирська область, м. Коростишів, вул. Київська, 149, індекс 12504)

Зобов`язати позивача направити третій особі копію позову і надати суду про це докази.

Відкласти підготовче засідання у справі на 10:00 год. 23 березня 2023. Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою бул. Шевченка, 307 у м. Черкаси.

Встановити та продовжити сторонам і третій особі до наступного засідання строк на подання суду відзиву на позов, відповіді на відзив, пояснень третьої особи зі всіма письмовими та електронними доказами, висновками експертів, заявами свідків, що підтверджують заперечення проти позову, в порядку ст. 165, 178 ГПК України, якими слід завчасно обмінятися між собою.

Витребувати у позивача копію наказу РВ ФДМУ від 22.02.2023 № 0086-О про втрату чинності наказом Регіонального відділення від 03.12.2121 № 1001-О "Про припинення дії договору оренди".

Повідомити сторони та третю особу про дату і час призначення підготовчого засідання.

Явку представників визнати не обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

СуддяН.М. Спаських

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109394987
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 75 647,01 грн

Судовий реєстр по справі —925/1446/22

Судовий наказ від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 31.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 17.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 31.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 04.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні