Ухвала
від 06.03.2023 по справі 308/17327/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/17327/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2023 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді ШепеткоІ.О.,

за участі секретаря судових засідань ТимкоМ.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу заправилами спрощеногопозовного провадженняза позовом ОСОБА_1 до акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго» в особі філії в місті Ужгород акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго» про стягнення суми страхового відшкодування, -

в с т а н о в и в:

У провадженні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області знаходиться вищезазначена цивільна справа.

17.02.2023 надійшла заява представника позивача адвоката Радь Івана Івановича про закриття провадження у справі у зв`язку з тим, що відповідачем здійснено виплату суми страхового відшкодування у погодженому сторонами розмірі в сумі 130000 грн. у зв`язку з чим між сторонами відсутній предмет спору, а відтак наявні підстави для закриття провадження у справі на підставі п.2 ч.1 ст.255 ЦПК України. Також у вказаній заяві представник позивача просить повернути сплачений судовий збір.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи були належним чином повідомлені. Представник позивача через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи без його участі та участі позивача. Подане клопотання підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з положеннями ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Так, предметом даного позову була невиплачена відповідачем на користь позивача сума страхового відшкодування в розмірі 130000 грн. Відповідно до заяви представника позивача на даний момент такий предмет позову відсутній. За таких обставин провадження у справі підлягає до закриття.

Окрім того, в заяві про залишення позову без розгляду представник позивача просить повернути сплачений судовий збір.

Так, відповідно до квитанції ID №1646-6775-7538-0002 від 06.01.2023, позивач при зверненні до суду з цієї позовною заявою сплатив судовий збір в сумі 2049 грн. 22 коп.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Підставою для закриття провадження у цій справі стала обставина, що відповідач визнав і сплатив існуючу заборгованість перед позивачем, у зв`язку з чим став відсутнім предмет позову. За таких обставин судовий збір слід повернути позивачу у повному розмірі.

Згідно з ч. 2 ст. 256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку про закриття провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго» в особі філії в місті Ужгород акціонерного товариства «Страхова компанія «Інго» про стягнення суми страхового відшкодування.

На підставі та керуючись ст. ст.12, 255, 256, 352-355 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 доакціонерного товариства«Страхова компанія«Інго» вособі філіїв містіУжгород акціонерноготовариства «Страховакомпанія «Інго»про стягненнясуми страховоговідшкодування- закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_2 ) повернути сплачений при зверненні до суду з цим позовом судовий збір (квитанції ID №1646-6775-7538-0002 від 06.01.2023)в сумі 2049,22 грн. (дві тисячі сорок дев`ять гривень двадцять дві копійки).

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів у порядку ст. 354 ЦПК України.

Суддя І.О.Шепетко

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109397801
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення суми страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —308/17327/22

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні