Ухвала
від 07.03.2023 по справі 367/1555/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/1555/23

Провадження №2/367/3466/2023

УХВАЛА

Іменем України

про відмову у відкритті провадження

07 березня 2023 року місто Ірпінь

Суддя Ірпінського міського суду Київської області Одарюк М.П., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Юні-груп» до ОСББ «Лісова 20а» про зобов`язання не чинити перешкод та відшкодувати матеріальні збитки,

встановив:

06 березня 2023 року позивач звернувся до Ірпінського міського суду Київської області з вказаним позовом та просить зобов`язати ВП №2 порушити кримінальну справу стосовно самоуправства та по факту недоторканості житла, зобов`язати ОСББ не чинити перешкод в постачанні електрики, води і доступу до електрообладнання в електрощитовій в будинку №20а, смт. Коцюбинське, а також компенсувати прямі матеріальні збитки, які понесено Товариством з обмеженою відповідальністю «Юні-груп» від неправомірних дій ОСББ, та сплачений судовий збір і репутаційні збитки.

Вказана позовна заява була зареєстрована канцелярією суду для розгляду її в порядку цивільного судочинства.

Вирішуючи питання про відкриття провадження, суддя дійшов наступного.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року (далі Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Отже, поняття «суду, встановленого законом» зводиться не лише до правової основи самого існування «суду», але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність, тобто охоплює всю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів.

Відповідно до частини 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) у чинній редакції юридичні особи та фізичні особи підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

За приписами пункту 3 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Згідно зі статтею 385 Цивільного кодексу України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку, визначено Законом України від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон).

Статтею 1 цього Закону встановлено, що ОСББ - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до статті 4 Закону об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Отже, вищезазначений Закон визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Беручи до уваги викладене, суддя приходить до висновку, що вказана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, виходячи з суб`єктного складу учасників, а також з урахуванням предмета спору, характеру спірних правовідносин та змісту заявлених позовних вимог. Розгляд даного спору віднесено до підвідомчості господарських судів.

Стосовно вимоги позивача про зобов`язання ВП №2 порушити кримінальну справу, суддя вважає за необхідне роз`яснити позивачу, що розгляд даного питання проводиться в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи зазначене, суддя вважає, що провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юні-груп» до ОСББ «Лісова 20а» про зобов`язання не чинити перешкод та відшкодувати матеріальні збитки не може бути відкрите, оскільки така заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Керуючись статтею 19, пунктом 1 частини 1 статті 186, статтею 353 ЦПК України, статтею 20 ГПК України, Законом України «Про судовий збір», суддя

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті провадження у цивільній справі №367/1555/23 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Юні-груп» до ОСББ «Лісова 20а» про зобов`язання не чинити перешкод та відшкодувати матеріальні збитки.

Повідомити позивачу, що розгляд даних позовних вимог віднесено до юрисдикції Господарського суду Київської області.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Юні-груп» (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 34357516) з державного бюджету сплачений за звернення до суду з позовною заявою судовий збір в розмірі 7050 гривень 00 копійок згідно квитанції №0.0.2880243947.1 від 27 лютого 2023 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного судупротягом п`ятнадцяти днів з дня їїпроголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя М.П. Одарюк

СудІрпінський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109409419
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —367/1555/23

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні