Ухвала
від 06.03.2023 по справі 711/1397/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/1397/23

Номер провадження 1-кс/711/441/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2023 року м.Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого з заступником начальника відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12019250000000296. внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженого з заступником начальника відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12019250000000296. внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району - власник Територіальна громада, Вільшанська селищна рада.

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУ Національної поліції в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250000000296 від 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що у 2018-2019 роках Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА було замовлено 23 об`єкта з будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини на загальну суму 141 838 105,91 грн.

28.12.2018 між Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації та ТОВ «Альянс-трансбудсервіс» (ЄДРПОУ 38161784) укладено договір підряду №1 на будівництво «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12а, в с. Вербівка Городищенського району - будівництво» на загальну суму 4 149,999 тис. грн. з ПДВ.

В подальшому між підрядником та виконавцем робіт було укладено ряд додаткових угод до вказаного вище договору за результатами підписання яких сторони, за взаємною згодою сторін визначили, що ціна договору становить 4 012,67040 тис. грн. з терміном виконання робіт до 31.05.2020.

Окрім вищевказаного 09.09.2019 між Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації та ТОВ «Альянс-трансбудсервіс»» (ЄДРПОУ 38161784) укладено договір підряду №2 на будівництво «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12а, в с. Вербівка Городищенського району - будівництво» на загальну суму 1 404,67810 тис. грн. з ПДВ.

В подальшому між підрядником та виконавцем робіт було укладено ряд додаткових угод до договору №2 за результатами підписання яких сторони, за взаємною згодою сторін визначили, що ціна договору становить 1 402,0981 тис. грн. з терміном виконання робіт до 31.05.2020.

24.10.2022 призначено проведення судової будівельно-технічної експертизи виконання якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України, та на розв`язання експертизи поставлені наступні питання:

Чи відповідає розроблена проектно-кошторисна документація по об`єкту: «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12а, в с. Вербівка Городищенського району - будівництво» вимогам нормативних документів, чинних на території України в галузі будівництва, в частині порядку її розроблення, повноти складу, погодження, затвердження, проведення її експертизи, тощо?

Який перелік та обсяги фактично виконаних будівельних робіт з будівництва об`єкту «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12а, в с. Вербівка Городищенського району - будівництво»?

Чи відповідають обсяги, вартість та якість фактично виконаних будівельних робіт по об`єкту «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12а, в с. Вербівка Городищенського району - будівництво» обсягам та вартості, передбаченим проектно-кошторисною документацією, договірною ціною та даними, внесеними в акти приймання виконаних робіт? Якщо не відповідають, то в чому конкретно полягають невідповідності (із зазначенням кожного виду робіт, його порядкового номеру та шифру в кошторисній, договірній документації та в акті виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в), вартості кожного виду робіт, переліку робіт, які виконані замість проектних та інш.)?

Які роботи, передбачені проектно-кошторисною документацією, залишились невиконаними? На яку суму? Яке обладнання, передбачене проектно-кошторисною документацією, не встановлене? На яку суму?

В ході проведення вказаної експертизи від судового експерта Черкаського НДЕКЦ МВС України надійшло клопотання, в якому останній в числі іншого просить забезпечити прибуття, безперешкодний доступ та належні умови праці судового експерта для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження за його місцезнаходженням.

Крім того, встановлено, що відповідно до рішення Вільшанської селищної ради №33 від 19.10.2020 змінено адресу об`єкта будівництва Амбулаторія загальної практики сімейної медицини, що знаходиться за адресою вул. Братів Соловйових, 12а, с. Вербівка Городищенський район на вул. Братів Соловйових, 12б, с. Вербівка Городищенський район.

Враховуючи вищевикладене,виникла необхідністьу проведенніогляду всіхприміщень Амбулаторіїзагальної практикисімейної медицинипо вул.Братів Соловйових,12б,в с.Вербівка Городищенськогорайону -власник Територіальнагромада,Вільшанська селищнарада,згідно Інформаціїз Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Без проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району, неможливо отримати необхідні для проведення досудового розслідування фото та відео матеріали, зробити відповідні заміри для відображення подій, відсутність яких в свою чергу, ускладнює проведення подальшого досудового розслідування.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримала клопотання та просила задовольнити у повному обсязі на підставі обґрунтування, наведеного у ньому та з урахуванням доказів, доданих до клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

В судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019250000000296, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України, що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

24.10.2022 у кримінальному провадженні призначено проведення судової будівельно-технічної експертизи, виконання якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України.

В ході проведення вказаної експертизи від судового експерта Черкаського НДЕКЦ МВС України надійшло клопотання, в якому останній в числі іншого просить забезпечити прибуття, безперешкодний доступ та належні умови праці судового експерта для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження за його місцезнаходженням.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що на даний час з метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, проведення призначеної у кримінальному провадженні судової будівельно-технічноїекспертизивиникла необхідність у проведенні огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району - власник Територіальна громада, Вільшанська селищна рада.

Без проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району, неможливо отримати необхідні для проведення досудового розслідування фото та відео матеріали, зробити відповідні заміри для відображення подій, відсутність яких в свою чергу, ускладнює проведення подальшого досудового розслідування.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що згідноІнформаціїз Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, власником приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 126, в с. Вербівка Городищенського району є Територіальна громада, Вільшанська селищна рада.

Відповідно до положень ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Положеннями статті 91 КПК України визначено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню зокрема: 1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); 3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з вимогами ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках - на потерпілого.

У відповідності до ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Положення ч.ч. 1, 2 ст.223 КПК України визначають, що слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно з вимогами ч.ч. 1, 2 ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Норми ст.30 Конституції України гарантують кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст.237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних.

Згідно з вимогами ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до положень ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Отже, враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району, є виправданим та необхідним заходом для досягнення дієвості даного кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи осіб, відносно яких подано клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 91, 92, 93, 223, 233, 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого з заступником начальника відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12019250000000296, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про надання дозволу на проведення огляду - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Братів Соловйових, 12б, в с. Вербівка Городищенського району - власник Територіальна громада, Вільшанська селищна рада, з метою проведення натурного обстеження необхідного для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Строк дії цієї ухвали один місяць з моменту її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Виготовити дві копії ухвали, які вручити слідчому чи прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —711/1397/23

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Константин В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні