Ухвала
від 07.03.2023 по справі 910/1433/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про виклик учасників справи у судове засідання

м. Київ

07.03.2023Справа №910/1433/23

За позовомФермерського господарства "Чернігівське"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Тесслагруп"простягнення 33 380,96 грн.,Суддя Бойко Р.В.

Ухвалу постановлено в порядку письмового провадження.

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "Чернігівське" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесслагруп" про стягнення 33 380,96 грн.

В обґрунтування позовних вимог Фермерське господарство "Чернігівське" вказує, що ним 18.02.2022 згідно Договору постачання №12909-1 від 18.02.2022 було поставлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Тесслагруп" товар загальною вартістю 149 346,33 грн., в той час останнім частково сплачено за поставлений товар - у розмірі 119 000,00 грн., у зв`язку у чим у відповідача виник борг перед позивачем у розмірі 30 346,33 грн.

Крім того, Фермерське господарство "Чернігівське" стверджує про наявність правових підстав для стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесслагруп" пені у розмірі 3 034,63 грн., нарахованої за порушення відповідачем грошових зобов`язань за Договором постачання №12909-1 від 18.02.2022 у період з 23.02.2022 по 23.08.2022.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.01.2023 відкрито провадження у справі №910/1433/23; вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання); визначено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

23.02.2023 засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесслагруп" надійшов відзив на позов, в якому відповідач зазначає, що він має право не сплачувати 20% загальної вартості товару до моменту реєстрації постачальником податкової накладної на усю суму поставки в Єдиному реєстрі податкових накладних.

06.03.2023 засобами поштового зв`язку від Фермерського господарства "Чернігівське" надійшла відповідь на відзив, в якій позивач зазначає, що ним 18.02.2022 було сформовано та направлено на реєстрацію податкову накладну №2 від 18.02.2022, в той час як реєстрація такої накладної відноситься виключно до повноважень податкового органу, яким зареєстровано вказану податкову накладну 23.06.2022.

Разом із відзивом на позов від Фермерського господарства "Чернігівське" надійшло клопотання про перехід до загального позовного провадження, яке мотивоване тим, що дана справа є складною, потребує повного та всебічного з`ясування обставин справи, правильного вирішення спору та надання сторонам можливості подати необхідні пояснення та докази.

Розглянувши в порядку письмового провадження клопотання позивача про перехід до загального позовного провадження, суд дійшов висновку про наявність підстав для відмови у його задоволенні з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Під час вирішення питання про відкриття провадження судом було надано оцінку складності справи, за наслідками якої визнано, що справа №910/1433/23 є незначної складності та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Вказаною нормою передбачено не обов`язок суду, а право перейти до розгляду справи в порядку загального позовного провадження, яке пов`язане з встановленням обставин після відкриття провадження, які свідчитимуть про наявність підстав для розгляду справи в порядку загального позовного провадження (наприклад, складність справи, потреба у проведення судової експертизи, виклик свідків тощо).

Натомість, наведені відповідачем доводи необхідності здійснення розгляду справи в порядку загального позовного провадження є, на думку суду, не переконливими та не свідчать про складність справи.

Суд зазначає, що повно та всебічно встановити обставини справи та дослідити наявні в матеріалах справи докази, як в спрощеному, так і в загальному позовному провадженні є обов`язком суду, тобто можливість реалізації таких процесуальних прав, як подання доказів, пояснень тощо не залежить від форми провадження.

Частиною 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на зміст заяв по суті спору, з метою забезпечення сторонам необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства та надання можливості учасникам господарського процесу подати докази на підтвердження своїх правових позицій вбачає за необхідне призначити у даній справі судове засідання з викликом сторін.

При цьому, з урахуванням запровадженого в країні воєнного стану та враховуючи віддаленість місцезнаходження Фермерського господарства "Чернігівське" (Запорізька область) від місцезнаходження Господарського суду міста Києва (у м. Києві), суд звертає увагу позивача, що його представник може взяти участь у засіданнях по справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

Для цього відсутня необхідність у фізичному прибутті позивача у Господарський суд міста Києва, а лише необхідно мати попередньо зареєстрований обліковий запис на відповідному сервісі та в дату та час призначеного засідання перебувати перед технічним пристроєм, який має доступ до мережі Інтернет та надасть можливість використовувати цей сервіс.

У разі якщо позивач вирішать взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС, він має завчасно повідомити суд (зокрема, засобами електронної пошти на електронну адресу: inbox@ki.arbitr.gov.ua) свій обліковий запис (логін) та/або електронні адреси, які використані користувачем для реєстрації, у підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

При цьому, суд звертає увагу позивача, що оскільки судом самостійно запропоновано представнику Фермерського господарства "Чернігівське" взяти участь у засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС, то у разі надходження відповідного звернення останнє буде рахуватись як задоволене судом та не потребуватиме прийняття з цього приводу окремого процесуального рішення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 12, 234, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Фермерському господарству "Чернігівське" у задоволенні клопотання про перехід до загального позовного провадження.

2. Призначити у справі №910/1433/23 судове засідання на 23.03.23 о 15:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №23 (корпус Б).

3. Викликати у судове засідання представників сторін. У відповідності до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України надати документи, що підтверджують повноваження представників учасників справи.

4. Запропонувати позивачу взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Р.В. Бойко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109422315
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/1433/23

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 16.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Рішення від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 31.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні