Ухвала
від 08.03.2023 по справі 724/812/21
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/812/21 Провадження № 1-кс/724/89/23

У Х В А Л А

08 березня 2023 року слідчий суддя Хотинського районного суду Чернівецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане в рамках кримінального провадження № 12019260160000295 від «11» жовтня 2019 року внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане в рамках кримінального провадження № 12019260160000295 від «11» жовтня 2019 року внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 11.09.2019 спеціалістом ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі ст. 20-2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Положення про ДЕІ Карпатського округу затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_2 від 27.11.2018 №258, наказу ДЕІ Карпатського округу від 20.08.2019 №222 «Щодо посилення заходів державного нагляду (контролю) з попередження та виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства та боротьби з браконьєрством», було проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, в ході якого було виявлено факт загибелі риби на Дністровському водосховищі (територія НПП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») в адміністративних межах с. Анадоли Дністровського району Чернівецької області.

На місці загибелі працівниками ІНФОРМАЦІЯ_4 , вище та нижче місця загибелі, відібрано проби води, за результатами яких виявлено суттєві перевищення забруднюючих речовин.

За результатами вимірювань показників складу та властивостей вод від 16 вересня 2019 року встановлено, що у воді наявні суттєві перевищення забруднюючих речовин.

Згідно розрахунку шкоди проведеного на підставі Постанови Кабінету Міністрів України №541 від 24 липня 2013 року «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» встановлено, що сума шкоди заподіяної державі внаслідок знищення водних біоресурсів складає 513239,00 грн.

Відповідно до висновку експерта ІНФОРМАЦІЯ_5 №1475/21-22 від 29.09.2022 за результатами проведення судової інженерно-екологічної експертизи встановлено наступне:

- перевищення забруднюючих речовин у р.Дністер виявлених 11.09.2019 працівниками ІНФОРМАЦІЯ_4 призвело до надзвичайної ситуації.

- скиди забруднюючих речовин з інженерних споруд з водовідведення, які використовує та обслуговує ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » призвели до забруднення річки Дністер на Дністровському водосховищі (територія НПП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») в адміністративних межах с. Анадоли, Дністровського району, в результаті чого відбулося забруднення водних об`єктів та виявлено загибель водних біоресурсів і дана ситуація призвела до створення небезпеки для довкілля.

- сума спричиненої екологічної шкоди становить 513239,00 грн.

Таким чином скид вод до русла безіменного струмка, забруднення якого призвело до загибелі водних біоресурсів, здійснює завод з виробництва фруктових соків, що належить ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактичне розташування заводу з виробництва фруктових соків АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 7325010100:01:017:0025.

Зважаючи на вищевикладене, на даний час у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі з можливістю вилучення, оригіналів документів, щодо режиму скиду стічних вод ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », їх очистки, використання об`ємів хімічних та біологічних речовин, а також відбору зразків для встановлення фізико-хімічних показників гранично допустимих скидів, які мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використанні в подальшому, як речові докази.

Таким чином отримання тимчасового доступу до документів та речей якими володіє ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактичне розташування заводу з виробництва фруктових соків АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 7325010100:01:017:0025 має важливе значення для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні.

Слідчий СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітан поліції ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву в якій клопотання підтримав, просив його задовольнити та розглянути без його участі.

Розгляд клопотання здійснюється на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику представник ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділенням ВП № 2 (м. Хотин) ДРВП ГУНП в Чернівецькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019260160000295 від «11» жовтня 2019 року внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до вимог ст. 165 КПК України, особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно матеріалами клопотання слідчим доведено, наявність достатніх підстав вважати, що документи, які перебувають у володінні ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню, та те, що на даний час у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі з можливістю вилучення, оригіналів документів, щодо режиму скиду стічних вод ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », їх очистки, використання об`ємів хімічних та біологічних речовин, а також відбору зразків для встановлення фізико-хімічних показників гранично допустимих скидів, які можуть бути використанні в подальшому, як речові докази.

Таким чином, вважаю, що дане клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 41, 163-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції № 2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане в рамках кримінального провадження № 12019260160000295 від «11» жовтня 2019 року внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 242 КК України - задовольнити.

Зобов`язати керівництво ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , фактичне розташування заводу з виробництва фруктових соків АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 7325010100:01:017:0025 надати старшому слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітану поліції ОСОБА_3 , а також слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області капітану поліції ОСОБА_4 , а також слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_5 та слідчому СВ ВП №2 (м. Хотин) Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , із залученням спеціалістів ДЕІ Карпатського округу, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів із можливістю вилучення оригіналів вказаних документів, а саме:

- оригіналів документів, щодо режиму скиду стічних вод ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

- оригіналів документів, щодо очистки стічних вод ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

- оригіналів документів, щодо використання об`ємів хімічних та біологічних речовин ТзОВ «СО`ОК».

- зразків стічних вод ТзОВ «СО`ОК» для встановлення фізико-хімічних показників гранично допустимих скидів.

- оригіналів документації, щодо працівників, які працювали в період 2019-2022 років , які відповідальні за виробництво та технагляд та безпосередньо виконували роботу з режиму скиду та очистки стічних вод, використання хімічних та біологічних речовин ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

- документації, щодо розташування адмінбудівель та інженерних споруд з водовідведення ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_7 ЄФТЕНЬЄВ

Дата ухвалення рішення08.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109426066
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —724/812/21

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Чернівецький апеляційний суд

Давній В. П.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 18.04.2022

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 18.10.2021

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 05.07.2021

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні