Рішення
від 06.02.2023 по справі 761/22511/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №761/22511/22 2-о/760/64/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2023 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі

головуючої судді - Усатової І.А.,

при секретарі судового засідання - Омелько Г.Т.,

за участю:

представника заявника - Росохи С.В.,

представника заінтересованої особи ПАТ АБ "Укргазбанк" - Футорян С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за заявою Міністерства юстиції України, заінтересовані особи: ПАТ АБ "Укргазбанк", Політична партія «НАШІ», про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, суд, -

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2022 року заявник звернувся до суду із заявою про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

В обґрунтування даної заяви зазначено, що рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14.06.2022 у справі № П/857/4/22 задоволено позов Міністерства юстиції до політичної партії «Держава», третя особа - Служба безпеки України, про заборону діяльності партії. Заборонено діяльність політичної партії «Держава». Передано майно, кошти та інші активи політичної партії «Держава», її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави (доступно за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/104818413). Рішення набрало законної сили 13.07.2022.

Так, згідно з пунктом 2 Порядку переходу у власність держави майна, коштів та інших активів забороненої судом політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.2022 № 896 (далі - Порядок), після набрання законної сили рішенням суду про заборону політичної партії, у резолютивній частині якого зазначено про передачу майна політичної партії у власність держави, Мін`юст вживає заходів до розшуку майна політичної партії.

Відповідно до абзаців другого, третього пункту 2 Порядку, державні органи, зокрема АРМА, а також органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності зобов`язані протягом п`яти робочих днів надати інформацію щодо майна політичної партії.

Інформація щодо майна політичної партії, яка містить банківську таємницю, зокрема щодо рахунків політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень та залишку коштів на них, розкривається банками за запитом Мін`юсту на підставі рішення суду в порядку, передбаченому статтею 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

В абзаці першому пункту 3 Порядку зазначено, що за результатами заходів із розшуку майна політичної партії Мін`юст складає та затверджує перелік майна політичної партії, переданого у власність держави.

Пунктом 6 Порядку передбачено, що у разі коли перелік майна містить відомості про кошти на рахунках у банках забороненої судом політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень, Мін`юст як стягувач протягом трьох робочих днів з дня затвердження переліку майна ініціює перед банками, у яких відкрито відповідні рахунки, платіжну операцію та надсилає їм платіжну інструкцію (вимогу) для забезпечення перерахування коштів політичної партії до державного бюджету.

Таким чином, з метою отримання інформації щодо наявності всіх відкритих рахунків (у тому числі поза межами України) політичної партії «НАШІ» (код ЄДРПОУ: 39660969), її обласних осередків та інших структурних утворень, Мін`юст звернувся до Державної податкової служби листом від 19.08.2022 № 70311/19.1.2/11-22.

За інформацією, отриманою від Державної податкової служби України листом від 19.08.2022 № 6925/5/99-00-12-01-02-05, Мін`юсту стало відомо про відкриті рахунки політичної партії «НАШІ» та Одеської регіональної організації політичної партії «НАШІ» в АБ «УКРГАЗБАНК».

З метою розшуку майна, зокрема, коштів на рахунках, формування і затвердження переліку майна заборонених судом політичних партій, Міністерство юстиції звернулось із запитом до АБ «УКРГАЗБАНК» від 08.09.2022 № 77176/19.1.2/-22 щодо надання інформації про номери рахунків та залишки коштів на них в національній та іноземній валюті, які належать політичній партії «НАШІ» (ЄДРПОУ: 39660969), її обласним, міським, районним організаціям, первинним осередкам та іншим структурним утворенням.

Водночас на запит Мін`юсту, листом заступника директора департаменту банківської безпеки АБ «УКРГАЗБАНК» Мелюхова В.. від 15.09.2022 № 148/20801/2022 (вх. 109629-10-22 від 22.09.2022), у наданні інформації було відмовлено. Підставою відмови вказано: Законом України «Про банки і банківську діяльність» не передбачено розкриття інформації, що становить банківську таємницю, за запитом Мін`юсту, а рішенням Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14.06.2022 у справі №П/857/9/22 не зазначено про розкриття інформації, що становить банківську таємницю.

Відтак, заявник просить суд: зобов`язати Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК» (код ЄДРПОУ: 23697280, м.Київ, вул.Б.Хмельницького, 16-22) надати Міністерству юстиції (код ЄДРПОУ: 00015622, вул. Городецького, 13, м. Київ, 01001) інформацію про номери рахунків та залишок коштів на них, належних політичної партії «НАШІ» (код ЄДРПОУ: 39660969, адреса: м.Харків, вул.Садовий поїзд, 9) та її обласним, міським, районним організаціям, первинним осередкам та іншим структурним утворенням, зокрема, і рахунків Одеської регіональної організації Політичної партії «НАШІ» (ЄДРПОУ: 42545760, адреса: м.Одеса, вул.Щоголєва,14).

Ухвалою судді від 25.10.2022 у справі відкрито провадження та призначено до судового розгляду.

Представник Міністерства юстиції України у судовому засіданні просила заяву задовольнити з наведених у ній підстав, долучив до матеріалів справи рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14.06.2022 у справі № П/857/4/22.

Представник ПАТ АБ «УКРГАЗБАНК» у судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечував.

Представник політичної партії «НАШІ» в судове засідання не з`явився, про судове засідання повідомлений належним чином.

За приписами частини 2 ст. 349 ЦПК України, неявка в судове засідання без поважних причин заявника та (або) особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, чи їх представників або представника банку не перешкоджає розгляду справи, якщо суд не визнав їхню участь обов`язковою.

Суд, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами шляхом дослідження письмових доказів у матеріалах справи, та оцінивши у сукупності, вважаючи за можливе розглянути справу за відсутності заявника та представника банку, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Статтею 1076 ЦК України визначено, що банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам. Іншим особам, у тому числі органам державної влади, їхнім посадовим і службовим особам, такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та в порядку, встановлених законом про банки і банківську діяльність. У разі розголошення банком відомостей, що становлять банківську таємницю, клієнт має право вимагати від банку відшкодування завданих збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Частиною 2 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» визначено, що банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації; 9) інформація про фізичну особу, яка має намір укласти договір про споживчий кредит, отримана під час оцінки її кредитоспроможності.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму ВССУ від 30 вересня 2011 року № 10 «Про судову практику в цивільних справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб» коло суб`єктів, які мають право вимагати безпосередньо від банку розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, визначається законом (стаття 62 «Про банки і банківську діяльність») і може змінюватися тільки на підставі закону.

Порядок та підстави розкриття банківської таємниці визначений ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», якою визначений вичерпний перелік осіб, на запити яких може розкриватися банківська таємниця, та підстави, за наявності яких, така інформація може бути їм надана. Зокрема, відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 якої інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками на письмовий запит або з письмового дозволу відповідної юридичної чи фізичної особи; а також за рішенням суду.

Справи про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб, розглядаються у порядку окремого провадження, що передбачено ст. 293 ЦПК України.

Згідно п. 4 Постанови Пленуму ВССУ від 30 вересня 2011 року № 10 надано роз`яснення, що заяви про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи подаються до суду у випадках, встановлених законом. У зв`язку із цим провадження у такій справі може бути відкрито лише за заявою суб`єктів, перелічених у Законі «Про банки і банківську діяльність», та інших фізичних, юридичних осіб, а також державних органів, їх посадових і службових осіб, якщо вони мають право на отримання такої інформації згідно зі спеціальними законами, що визначають статус та регламентують діяльність відповідних суб`єктів.

При цьому письмова вимога суду щодо надання інформації, яка містить банківську таємницю, має відповідати нормам ч. 2 ст. 62 Закону ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», а саме: бути викладена на бланку державного органу встановленої форми; бути надана за підписом керівника державного органу (чи його заступника), скріпленого гербовою печаткою; містити передбачені цим Законом підстави для отримання цієї інформації; містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

Керуючись наведеними вище нормами та Правилами зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затвердженими постановою правління Національного банку України від 14 липня 2006 року №267, обслуговуючий банк зобов`язаний виконати письмові вимоги суду загальної юрисдикції, а також ухвалені ними рішення (постанови) про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством України. (Постанова Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року №267 «Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці» зареєстрована в Міністерстві юстиції України 03 серпня 2006 року за №935/12809 і набрала чинності з 14 серпня 2006 року).

Таким чином, згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», суд вправі надіслати належним чином оформлену вимогу і обслуговуючий банк зобов`язаний виконати рішення суду та письмово надати заявнику інформацію, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

З огляду на встановлені обставини та мету отримання охоронюваної законом інформації, що міститься у банківській установі, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви про розкриття такої інформації.

У відповідності до частини 3 статті 350 та пункту 6 частини 1 статті 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 3, 8, 21, 55, 67 Конституції України, ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», ст. ст. 20, 73, 78 Податкового кодексу України, ст.ст. 1-19, 23, 76-81, 95, 263-265, 268, 272, 293, 294, 349, 350, 354, 430 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву Міністерства юстиції України, заінтересовані особи: ПАТ АБ "Укргазбанк", Політична партія «Наші», про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю - задовольнити.

Зобов`язати ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «УКРГАЗБАНК» (ЄДРПОУ: 23697280, адреса: м.Київ. вул. Б.Хмельницького, 16-22) надати Міністерству юстиції України (ЄДРПОУ: 00015622, адреса: м.Київ. вул.Городецького, 13) інформацію про номери рахунків та залишок кошів на них, належних Політичній партії «НАШІ» (ЄДРПОУ: 39660969, адреса: м.Харків, вул.Садовий поїзд, 9) та її обласним, міським, районним організаціям, первинним осередкам та іншим структурним утворенням, зокрема, і рахунків Одеської регіональної організації Політичної партії «НАШІ» (ЄДРПОУ: 42545760, адреса: м.Одеса, вул.Щоголєва,14).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Усатова І.А.

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109426397
СудочинствоЦивільне
Сутьрозкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, суд

Судовий реєстр по справі —761/22511/22

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Рішення від 06.02.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Рішення від 06.02.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 25.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Романишена І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні