Ухвала
від 28.02.2023 по справі 760/3756/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/3756/23

1-кс/760/1882/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Київської міської прокуратури ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Київської міської прокуратури ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні №42022102080000103 від 11.10.2022 за ознакам кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.5 ст.361 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку обшуку приміщення, в якому розташовано точку роздрібної торгівлі ТОВ «Бір-Маркет» (код 40818636), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11, і яке на праві власності належить ТОВ «Торгова-промислова компанія «Тренажер» (код 22872605), з метою відшукання та вилучення речей, а саме: грошових коштів, банківських карток та документів щодо оформлення банківських рахунків, документів, нотаток, записників, чорнових записів, печаток, бухгалтерських журналів та інших бухгалтерських документів, комп`ютерів, ноутбуків, серверів, флеш-накопичувачів, оптичних (магнітних) чи паперових носіїв інформації, жорстких дисків та іншої комп`ютерної техніки, яка може містити копії електронних документів, реєстраторів розрахункових операції (РРО), мобільних телефонів та інших засобів зв`язку, сім-карток, які мають доказове значення у кримінальному провадженні для встановлення причетних осіб та можуть містити ознаки вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених в клопотанні.

Заслухавши прокурора, вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів клопотання вбачається, що підрозділом детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у м. Києві та Київській області під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022102080000103 від 11.10.2022 за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Бір-Маркет» та несанкціонованого втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, вчиненого під час дії воєнного стану, за ст. ст. 212 ч.3, 361 ч.5 КК України.

Службові особи ТОВ «Бір-Маркет» (код 40818636, м. Київ, бренд «BeerMarket»), залучивши ІТ-фахівців обслуговуючої компанії «ТОВ «ТЦ Укрсервіс» (код 39215217, м. Дніпро), внесли зміни до алгоритму роботи програмного забезпечення реєстраторів розрахункових операцій (РРО), які надали можливість не відображати у повній мірі дані щодо готівкових транзакцій в інформаційних системах ДПС України та видавати при цьому товарний чек на реалізовану продукцію.

Таким чином, службові особи ТОВ «Бір-Маркет» шляхом приховування реальних обсягів отриманих готівкових коштів за реалізовану продукцію та, відповідно, заниження об`єкту оподаткування, діючи у порушення вимог п.п. 1,2 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», ст. ст.134, 185 Податкового кодексу України, упродовж 2020-2022 років умисно ухилились від сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість в особливо великих розмірах.

Крім того, співробітники ТОВ «ТЦ Укрсервіс» під час дії воєнного стану внесли зміни до алгоритму роботи РРО, які дозволили не відображати дані щодо готівкових транзакцій ТОВ «Массмарт» і ТОВ «Бір-Маркет» в інформаційних системах ДПС України.

Таким чином, при купівлі товарів у мережі магазинів розливного пива «BeerMarket» за готівкові кошти відомості щодо продажу товарів останніми не передаються до систем органів ДПС України з РРО, встановлених за місцем здійснення господарської діяльності.

В ході проведення спеціального слідчого експерименту отримано 6 розрахункових документів з мережі магазинів розливного пива «BeerMarket», а саме: чек №19988 від 25.10.2022 з магазину «BeerMarket» за адресою: м. Київ, вул. Тулузи, 3-Б; чек №34801 від 25.10.2022 з магазину «BeerMarket» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11; чек №10479 від 25.10.2022 з магазину «BeerMarket» за адресою:м. Київ, вул. Депутатська, 4/6; чек №22775 від 25.10.2022 з магазину « BeerMarket » за адресою: м. Київ, просп. Леся Курбаса, 2/13 ; чек №25251 від 25.10.2022 з магазину « BeerMarket » за адресою: м. Київ, вул. Гната Юри, 16; чек №11970 від 25.10.2022 з магазину « BeerMarket » за адресою: м. Київ, просп. Леся Курбаса, 12-А.

Відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб`єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі), повинні подавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв`язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам`яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам`яті модемів, які до них приєднані.

При цьому, отримані в ході проведення спеціального слідчого експерименти розрахункові документи встановленої форми з РРО, які встановлено у магазинах «BeerMarket» за вказаними адресами, фактично не відображено в інформаційних системах ДПС України та, як наслідок, роздрібний продаж товарів, який здійснюється ТОВ «Бір-Маркет» за готівковий розрахунок не обліковується податками, а також приховується дійсний обсяг обороту грошових коштів ТОВ «Бір-Маркет».

За результатами виконання ГУ СБУ у м. Києві та Київській області наданого у порядку ст. ст. 36, 41 КПК України доручення прокурора про проведення слідчих (розшукових) дій встановлено точки роздрібної торгівлі мережі «BeerMarket», де розташовані РРО, в яких внесені зміни щодо алгоритму роботи програмного забезпечення, які дозволяють не відображати дані про готівкові транзакції в інформаційних системах ДПС України, а у тому числі: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11.

У зв`язку з наведеним, виникла необхідність у проведені обшуку офісного приміщення за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11.

Згідно відомостей Комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» приміщення за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11, в якому розташована точка роздрібної торгівлі ТОВ «Бір-Маркет», на праві власності належить ТОВ «Торгова-промислова компанія «Тренажер» (код 22872605).

Є достатні підстави вважати, що в офісному приміщенні за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11, в якому розташована точка роздрібної торгівлі ТОВ «Бір-Маркет», можуть знаходитись: бухгалтерські журнали, реєстратори розрахункових операції (РРО), які мають доказове значення у провадженні та містять ознаки вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ст. 234 ч.2 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Відповідно до ст. 234 ч.3 п.7 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням. У даний час встановлено родові ознаки речей, які планується відшукати.

У відповідності до ст. 233 ч.3 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

За встановлених обставин, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, оскільки обставини вчинення кримінального правопорушення свідчать про те, що ТОВ «Бір-Маркет» і ТОВ «ТЦ Укрсервіс» використовують неофіційну чорнову бухгалтерію, необліковану готівку, РРО, що містить ознаки втручання у програмне забезпечення, тощо.

Вчинення кримінального правопорушення шляхом приховування від контролюючих органів об`єкту оподаткування за результатами фінансово-господарської діяльності ТОВ «Бір-Маркет» свідчить про неможливість вилучення наведених речей і документів у добровільному порядку (шляхом їх витребування у порядку ст. 93 КПК України чи шляхом проведення тимчасового доступу до речей і документів).

Разом з тим, у своєму клопотанні прокурор просить надати можливість вилучити під час обшуку грошові кошти, банківські картки та документи щодо оформлення банківських рахунків, документи, нотатки, записники, чорнові записи, печатки, інші бухгалтерські документи, паперові носії інформації, сім-картки. Однак слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на таке вилучення у зв`язку з його необґрунтованістю, а тому в цій частині клопотання задоволенню не підлягає.

Також, у своєму клопотанні прокурор просить надати можливість вилучити під час обшуку комп`ютери, ноутбуки, сервери, флеш-накопичувачі, оптичні (магнітні) носії інформації, жорсткі диски та інша комп`ютерну техніку, мобільні телефони. Однак відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 168 КПК України, у разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 168 КПК України, забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Виходячи з цього слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на копіювання інформації з комп`ютерів, ноутбуків, серверів, флеш-накопичувачів, оптичних (магнітних) носіїв інформації, жорстких дисків, мобільних телефонів, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні №42022102080000103 - заступнику начальника відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Київської міської прокуратури ОСОБА_4 ; прокурорам відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Київської міської прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 ; прокурору Печерської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_14 ; прокурору Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_15 ; прокурорам Святошинської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а також за дорученням прокурора детективу Підрозділу детективів Територіального управління бюро економічної безпеки України ОСОБА_23 дозвіл на проведення обшуку» приміщення за адресою: м. Київ, вул. Академіка Доброхотова, 11, в якому розташована точка роздрібної торгівлі ТОВ «Бір-Маркет» (код 40818636) і яке на праві власності належить ТОВ «Торгова-промислова компанія «Тренажер» (код 22872605), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме:

-бухгалтерських журналів, реєстраторів розрахункових операції (РРО);

-копіювання інформації з комп`ютерів, ноутбуків, серверів, флеш-накопичувачів, оптичних (магнітних) носіїв інформації, жорстких дисків, мобільних телефонів, із електронними відомостями про вчинення кримінального правопорушення, за участі спеціаліста, а у разі неможливості копіювання - на вилучення даної техніки.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, погоджене з прокурором надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу109426399
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні №42022102080000103 від 11.10.2022 за ознакам кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212, ч.5 ст.361 КК України

Судовий реєстр по справі —760/3756/23

Ухвала від 28.02.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні