Ухвала
від 27.01.2023 по справі 760/642/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/642/23

1-кс/760/514/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2023 року

Слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду в м. Києві скаргу приватного підприємства «Чемер» на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

В провадження слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшла скарга приватного підприємства «Чемер» на бездіяльність слідчого, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Представник заявника зазначає, що 05.01.2023 р. подав до Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України.

Вказана заява була зареєстрована 05.01.2021 року за вх..№ 309, у подальшому присвоєно номер ЕО №1507 та розписано на ВП №1 Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві.

Однак, в порушення вимог ст.214 КПК України, станом на день звернення зі скаргою до суду, відомості до Єдиного реєстру до судових розслідувань викладені в заяві від 05.01.2023 р. про вчинення кримінальних правопорушень, які мають бути внесені протягом 24 годин після отримання уповноваженою особою Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві не були внесені.

Тому, заявник просить визнати незаконною бездіяльність слідчих чи інших службових осіб Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви в інтересах ПП «Чемер»; зобов`язати слідчого чи іншу службову особу Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві внести до ЄРДР відомості, про кримінальне правопорушення, що містяться у заяві адвоката ОСОБА_3 поданої в інтересах ПП «Чемер» 05.01.2023 та зареєстрованої за вх. №309, якій у подальшому присвоєно номер ЕО №1507 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України та негайно розпочати досудове розслідування зазначених у заяві обставин.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Через канцелярію суду від представника заявника надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про розгляд скарги був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 306 КПК України, неявка учасників у судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Згідно з ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України від 30.06.2020 року № 298 "Про Єдиний реєстр досудових розслідувань" передбачено внесення відомостей про повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення до Реєстру у термін, визначений ч. 1 ст. 214 КПК України.

Як вбачається з матеріалів скарги, 05.01.2023 р. представник заявника подав до Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України.

Відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були внесені.

Разом з тим, як встановлено в судовому засіданні, уповноваженою особою Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві, в порушення вищенаведених вимог закону, відомості про вчинення кримінальних правопорушень, згідно заяви представника ПП «Чемер» від 05.01.2023 р. про вчинення кримінального правопорушення, не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, дії уповноваженої службової особи Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві суперечать нормам ч. 1 ст. 214 КПК України і згідно з правилами ст. 303 КПК України, така бездіяльність може бути оскаржена під час досудового розслідування.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що скарга є обґрунтованою, слідчий суддя вбачає підстави для її задоволення та вважає за необхідне зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, зазначені у заяві від 05.01.2023 р., поданої адвокатом ОСОБА_3 в інтересах ПП «Чемер» до Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві (вх. №309 від 05.01.2023 р., якій у подальшому присвоєно номер ЕО №1507) про що письмово повідомити заявника.

Керуючись ст.ст.214,303,304,307,309,369-372,376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу приватного підприємства «Чемер» на бездіяльність слідчого Солом`янського УП ГУ НП у місті Києві, стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Солом`янського УП ГУ НП в м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, у відповідності до вимог ст. 214 КПК України, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, зазначене у заяві від 05.01.2023 р. (вх.309), поданої адвокатом ОСОБА_3 в інтересах ПП «Чемер» (код ЄДРПОУ 32155267) та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109438096
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —760/642/23

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні