Ухвала
від 09.03.2023 по справі 906/648/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"09" березня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/648/21

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

розглянувши клопотання експерта КНДІСЕ про забезпечення умов обстеження від 03.03.2023

за позовом Споживчого товариства "Будівельник на селі"

до Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства

за участю у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Столична перспектива плюс"

про стягнення 2801789,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Споживче товариство "Будівельник на селі" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення з Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства 2801789,00грн у якості відшкодування вартості невід`ємних поліпшень, на яку збільшилась ринкова вартість нерухомого майна: нежитлової будівлі, ресторану "Золота Нива", загальною площею 1053,7 кв. м., до якої відносяться: ганок - пандус № 1, ганок - пандус № 2, овочесховище літ. Б, розташованого за адресою: вул. Богдана Хмельницького, буд. 3-Б смт. Попільня, Житомирська область.

Ухвалою Житомирської області від 21.07.2022, зокрема, призначено комплексну комісійну судову будівельно-технічну та оціночно-будівельну експертизу у справі №906/648/21, проведення якої доручено Житомирському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, та зупинено провадження у справі на час її проведення.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 01.02.2023 задоволено клопотання експертів Житомирського відділення КНДІСЕ про погодження строку проведення експертизи №559/1591/22-25/25 від 18.08.2022 у справі №906/648/21; погоджено строк проведення експертизи у термін понад 90 календарних днів; задоволено клопотання експертів Житомирського відділення КНДІСЕ про надання додаткових матеріалів від 18.08.2022 у справі №906/648/21; зобов`язано Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства здійснити попередню оплату проведення експертизи відповідно до виставленого КНДІСЕ рахунку №1723 від 19.08.2022; провадження у справі № 906/648/21 зупинено на період проведення комісійної судової будівельно-технічної експертизи.

08.03.2023 на адресу суду від експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшло клопотання від 03.03.2023 про забезпечення умов обстеження будівлі ресторану за адресою: смт. Попільня, вул. Б.Хмельницького, 3-Б, яке відбудеться 23.03.2023 орієнтовно з 10:00 на підставі статті 6 Закону України "Про судову експертизу", п.п.2.1, 3.9 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 №53/5.

Оскільки приписи Господарського процесуального кодексу України не визначають порядку вирішення питання розгляду клопотань судових експертів, тому подане експортною установою клопотання судом розглядається без виклику (повідомлення) сторін у справі та судового експерта з огляду на стислий строк подання клопотання та дату призначення експертом огляду об`єкту дослідження (23.03.2023).

Водночас, для розгляду клопотання експертної установи провадження у справі підлягає поновленню.

Вирішуючи питання про надання судовому експерту безперешкодного доступу до об`єкта дослідження та забезпечення належних умов праці суд виходить з наступних мотивів.

Відповідно ч. 6 ст. 69 ГПК України експерт має право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи; 2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; 3) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; 5) для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; 6) користуватися іншими правами, що надані Законом України "Про судову експертизу".

Статтею 6 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що у випадку, якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, який її призначив, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

З метою забезпечення єдиного підходу при проведенні судових експертиз і підвищення якості проведення судових експертиз наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 затверджено Інструкцію про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень (далі - Інструкція).

Згідно з п.п.2.1, 3.9 Інструкції експерту надано право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об`єкта за його місцезнаходженням, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) (замовив(ла) дослідження), повинен(на) забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об`єкта, а також належні умови для його роботи, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб. У разі неявки осіб чи їх законних представників, що викликалися, у визначений час на місце події або огляду об`єкта дослідження (огляд) проводиться без їх участі, про що зазначається у висновку (п.3.9 Інструкції).

В Рекомендаціях R (84) 5 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на удосконалення судової системи, наголошується на тому, що суд повинен, принаймні в ході попереднього засідання, а якщо можливо, і протягом всього розгляду, відігравати активну роль у забезпеченні швидкого судового розгляду, поважаючи при цьому права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість. Зокрема, він повинен володіти повноваженнями proprio motu, щоб вимагати від сторін пред`явлення таких роз`яснень, які можуть бути необхідними; вимагати від сторін особистої явки, піднімати питання права; вимагати показань свідків, принаймні в тих випадках, коли мова йде не тільки про інтереси сторін, що беруть участь у справі, тощо. Такі повноваження повинні здійснюватися в межах предмета розгляду.

Як вбачається з поданого експертною установою клопотання наразі необхідним для проведення комплексної комісійної судової будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи, є доступ до об`єкту дослідження. Враховуючи, що клопотання експертної установи щодо забезпечення експерту безперешкодного обстеження об`єкта дослідження (приміщення ресторану "Золота Нива", розташованого за адресою: вул. Богдана Хмельницького, буд. 3-Б смт. Попільня, Житомирська область) за участю уповноважених представників сторін повністю узгоджується з предметом призначеної у даній справі експертизи, тому суд визнає клопотання обґрунтованим, відтак задовольняє його.

При цьому, суд зазначає, що згідно ч.3 ст.103 ГПК України експерт повинен забезпечити збереження об`єкта експертизи у випадку, якщо експертне дослідження може мати наслідком повне або часткове знищення об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерту слід додатково звернутися до суду за відповідним дозволом на проведення такого дослідження.

Оскільки судом розглянуто клопотання експертної установи, тому провадження у справі підлягає зупиненню до закінчення проведення судової експертизи на підставі п.2 ч.1 ст.228 ГПК України.

Керуючись ст.ст.81, 102, 103, 228, 230, 232-235, 255 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №906/648/21.

2. Клопотання експерта Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про забезпечення умов обстеження нежитлової будівлі ресторану "Золота Нива" за адресою вул. Богдана Хмельницького, буд. 3-Б смт. Попільня, Житомирська область - задовольнити.

3. Зобов`язати Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства Житомирська обл., Попільнянський р-н, селище міського типу Попільня, вул. Богдана Хмельницького, будинок 3; код ЄДРПОУ 01749088) забезпечити судовому експерту Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Березович Жанні належні умови обстеження та безперешкодний доступ до приміщення нежитлової будівлі ресторану "Золота Нива" за адресою вул. Богдана Хмельницького, буд. 3-Б смт. Попільня, Житомирська область для проведення огляду з метою проведення судової експертизи, який відбудеться 23.03.2023 з 10:00 год.

4. Зобов`язати Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства Житомирська обл., Попільнянський р-н, селище міського типу Попільня, вул. Богдана Хмельницького, будинок 3; код ЄДРПОУ 01749088) та Споживче товариство "Будівельник на селі" (Житомирська обл., Попільнянський р-н, селище міського типу Корнин, вул. Червоноармійська, будинок 5; код ЄДРПОУ 36899541) забезпечити присутність уповноважених представників при проведенні огляду нежитлової будівлі ресторану "Золота Нива" за адресою вул. Богдана Хмельницького, буд. 3-Б смт. Попільня, Житомирська область з метою проведення судової експертизи, який відбудеться 23.03.2023 з 10:00 год.

5. Попередити сторони, що за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

6. Провадження у справі №906/648/21 зупинити до проведення судової експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Прядко О.В.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Друк:

1 - в справу

2-3 - сторонам (рек.) + на ел.пошту: 2883919274@mail.gov.ua; kseniya.burgomistrenko2612@gmail.com;

4 - третій особі (рек.).

5 - Житомирському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Театральна, 17/20, оф.512, м. Житомир 10014) + на ел. адресу info@kndise.gov.ua

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109439694
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань

Судовий реєстр по справі —906/648/21

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні