Ухвала
від 09.03.2023 по справі 641/6945/21
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

іменем України

9 березня 2023 року

м. Київ

Справа № 641/6945/21

Провадження № 51-926 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_5 про направлення кримінального провадження № 641/6945/21за обвинуваченням ОСОБА_6 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,

в с т а н о в и в:

До Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання про направлення кримінального провадження № 641/6945/21 за обвинуваченням ОСОБА_6 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Прокурор зазначає, що у зв`язку з воєнною агресією Російської Федерації проти України та активними бойовими діями, які відбувалися на території м. Харкова та Харківської області з 24 лютого 2022 року, розпорядженням Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» № 4/0/9-22 від 10 березня 2022 року підсудність справ, які перебували на розгляді Червонозаводського та Комінтернівського районних судів м. Харкова передано до Ленінського районного суду м. Полтави.

Наразі у Ленінському районному суді м. Полтави перебуває на розгляді кримінальна справа за обвинувальним актом у кримінальному провадженні № 12021221150000287 від 9 травня 2021 року за ч. 2 ст. 185 КК України щодо ОСОБА_6 , яка надійшла до зазначеного суду з Комінтернівського районного суду м. Харкова.

На цей час у Ленінському районному суді м. Полтави у даному кримінальному провадженні розгляд справи по суті не розпочався з об`єктивних причин. Так, усі учасники судового провадження мешкають у м. Харкові та області і ця обставина, на думку прокурора, є виключною у цьому провадженні. Обвинувачений ОСОБА_6 мешкає в АДРЕСА_1 , а місце знаходження потерпілого у кримінальному провадженні ТОВ «Стиль Д» є м. Дніпро (бульвар Слави, 7К). Свідки сторони обвинувачення ОСОБА_7 проживає у Харківському районі Харківської області,

а ОСОБА_8 - у Основ`янському районі м. Харкова.

Явка учасників судового провадження у судове засідання фактично унеможливлена через віддаленість суду. Крім того, прокурор просить врахувати, що у даному кримінальному провадженні проведено експертні дослідження, і забезпечити участь експертів у судових засіданнях для надання пояснень щодо проведених досліджень на теперішній час ускладнено, оскільки Харківський регіон є прифронтовим, експерти залучені в тому числі і на території деокупованих районів області, для фіксування воєнних злочинів, що є вкрай важливим та пріоритетним. До того ж, наразі відбуваються аварійні чи планові відключення електроенергії, а тому проведення відеоконференцій також ускладняються. Звертає увагу прокурор й на сповіщення населення про сигнали повітряної тривоги та необхідність пройти в укриття, що також в свою чергу передбачає технічну перерву у судовому засіданні або перенесення на іншу дату. Разом з цим, є проблема у забезпеченні стороною обвинувачення речових доказів у судове засідання до Ленінського районного суду м. Полтави, зокрема, через відсутність для цих потреб матеріально-технічних засобів, а їх переміщення в умовах воєнного стану також несе певну загрозу їх знищенням чи пошкодженням.

Враховуючи наведені обставини, з метою забезпечення оперативності та ефективності судового розгляду справи у розумний строк, забезпечення явки всіх учасників кримінального провадження до суду й об`єктивної можливості проведення судових засідань, а також дотримання конституційних прав громадян, з урахуванням значної віддаленості Ленінського районного суду м. Полтави, прокурор просить на підставі абз. 6 ч. 1 ст. 34 КПК України передати кримінальне провадження до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова за місцем проживання обвинуваченого ОСОБА_6 .

Учасникам судового провадження було повідомлено про час та місце розгляду клопотання прокурора. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду клопотання не надійшло.

Заслухавши доповідь судді, перевіривши інформацію, надану Ленінським районним судом м. Полтави, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення.

А у ч. 1 ст. 34 КПК України передбачено перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду.

Так, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; 2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Окрім зазначених вище обставин, які є підставами для обов`язкового направлення кримінального провадження з одного суду до іншого, у ч. 1 ст. 34 КПК України визначені дискреційні підстави для зміни підсудності. А саме, до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Зазначені прокурором дані щодо місця проживання (перебування) учасників судового провадження підтверджуються інформацією, наданою Ленінським районним судом м. Полтави та копією обвинувального акта з реєстром матеріалів досудового розслідування. Розгляд справи призначено на 25 квітня 2023 року.

Оскільки обвинувачений ОСОБА_6 мешкає в Індустріальному районі м. Харкова, що підпадає під територіальну юрисдикцію Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, а свідки проживають у межах м. Харкова та області, тобто на значній відстані від Ленінського районного суду м. Полтави, до якого направлено кримінальне провадження, колегія суддів вважає, що наведені прокурором обставини відповідно до положень ч. 1 ст. 34 КПК України є винятковими підставами для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого для забезпечення мети оперативності та ефективності кримінального провадження.

На підставі наведеного, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора та направити матеріали кримінального провадження № № 641/6945/21 за обвинуваченням ОСОБА_6 до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

Керуючись ст. ст. 31, 32, 34 КПК України, Верховний Суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора Слобідської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_9 задовольнити.

Кримінальне провадження № 641/6945/21 за обвинуваченням ОСОБА_6 з Ленінського районного суду м. Полтави направити до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова для розгляду.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109446193
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/6945/21

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Черняк В. Г.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Черняк В. Г.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Черняк В. Г.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Черняк В. Г.

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Король Володимир Володимирович

Ухвала від 16.02.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Остапук Віктор Іванович

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Полтави

Тимчук Р. І.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні