Рішення
від 07.03.2023 по справі 457/170/23
ТРУСКАВЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 457/170/23

провадження №2/457/85/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

07 березня 2023 року м. Трускавець

Трускавецький міський суд Львівської області

у складі:

головуючого судді Грицьківа В.Т.,

за участю секретаря Ринди О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м.Трускавці, в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Форест-Р" про стягнення коштів в розмірі 18300 грн.,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ "Форест-Р" про стягнення коштів в розмірі 18300 грн. Свої позовні вимоги оґрунтував тим, що 25 травня 2022 року між позивачем у справі та відповідачем ТОВ «Форест-Р» було укладено договір про надання послуг № 162778, згідно умов якого, замовник (позивач) доручив виконавцеві (відповідачеві), а виконавець взяв на себе зобов`язання з надання послуг з підбору, огляду, бронювання та послуг із забезпечення придбання, перевезення, транспортного оброблення та розмитнення автотранспортного засобу. Позивач здійснив оплату за послуги відповідача у розмірі 18300,00 грн, однак відповідач зобов"язань по договору не виконав та не повернув кошти. Тому позивач просить стягнути з відповідача 18300,00 грн.

Згідно ч. 8 ст. 178, ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглянув справу в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами, оскільки відсутні клопотання будь-якої зі сторін про інше та відповідачем не подано відзиву у встановлений судом строк.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 25 травня 2022 року між позивачем у справі та відповідачем ТОВ «Форест-Р» було укладено договір про надання послуг № 162778, копія якого знаходиться в матеріалах справи, згідно умов якого замовник (позивач) доручив виконавцеві (відповідачеві), а виконавець взяв на себе зобов`язання з надання послуг з підбору, огляду, бронювання та послуг із забезпечення придбання, перевезення, транспортного оброблення та розмитнення автотранспортного засобу.

Згідно п.1.5 договору про надання послуг № 162778, позивач сплатив відповідачу 18300 грн., що підтверджується копією квитанції № 0.0.2559874989.1 від 27.05.2022 року, яка знаходиться в матеріалах справи.

Відповідач, взяті на себе зобов`язання з підбору, огляду, бронювання та послуг із забезпечення придбання, перевезення, транспортного оброблення та розмитнення автотранспортного засобу, не виконав.

Від імені ОСОБА_2 його представником була направлена претензія щодо повернення безпідставно набутих коштів на рахунок ОСОБА_3 , копія якої знаходиться в матеріалах справи.

Повторно вимогу про повернення коштів у формі заяви про розірвання договору було направлено відповідачу 30 січня 2023 року, копія якої знаходиться в матеріалах справи.

Згідно ст. 207 ЦК України, правочин вважається укладеним у письмовій формі, якщо його зміст зафіксовано в одному або кількох документах, у тому числі, листах, телеграмах або за допомогою електронного або іншого засобу.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання мають виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Згідно ст. 615 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Отже, правовідносини, які виникли між позивачем та відповідачем, регулюються нормами, що регулюють правовідносини договору про надання послуг.

Згідно статті 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов`язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов`язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 905 ЦК України, строк договору про надання послуг встановлюється за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Згідно ч. 1 ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 651 ЦК України, договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У відповідності до частини 1 статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів», споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов`язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

У визначений договором строк та по день розгляду справи відповідач свої зобов`язання по договору про надання послуг не виконав та кошти не повернув.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, підставними та підлягають задоволенню.

Згідно ст.141 ЦПК України, приймаючи до уваги, що позивач звільнений від сплати судового збору, з відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 1073,60грн.

Керуючись ст.ст.12,13,76,141,259, 263-265,268, 280-282 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Форест-Р» (33016, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Фабрична, буд. 1, кв. 55, код ЄДРПОУ 41525277) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) суму безпідставно отриманих коштів в розмірі 18300 грн 00 коп., яку позивач сплатив на рахунок відповідача НОМЕР_2 за договором про надання послуг № 162778 згідно квитанції Приватбанку від 27 травня 2022 року №0.0.2559874989.1.

Стягнути з Товариства зобмеженою відповідальністю«Форест-Р»на користь держави судовий збір в розмірі 1073,60грн.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, яким повне рішення не було вручено у день його проголошення, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення їм повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя: В. Т. Грицьків

СудТрускавецький міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу109454596
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —457/170/23

Рішення від 07.03.2023

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Трускавецький міський суд Львівської області

Грицьків В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні