Ухвала
від 09.03.2023 по справі 349/114/23
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/114/23

Провадження № 1-кп/349/78/23

У Х В А Л А

іменем України

09 березня 2023 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

учасники судового провадження:

прокурор ОСОБА_3 ,

обвинувачений ОСОБА_4

розглянув у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, яке було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023096210000002 щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Підкамінь Рогатинського району Івано-Франківської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, одруженого, який не працює, є пенсіонером, раніше несудимий, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 вчинив умисні дії, які виразились у безгосподарському використанні земель, що спричинило виведення земель з сільськогосподарського обороту, відповідальність за що передбачена ч.1 ст.254 КК України.

Фактичні обставини кримінального правопорушення наспупні.

Влітку 2008 року ОСОБА_4 вирішив облаштувати штучну водойму - ставок на земельній ділянці, кадастровий номер 2624487201:01:001:0011, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, площею 0,1005 га, яка належить йому на праві приватної власності та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Реалізуючи свій протиправний умисел, не маючи затвердженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, та без ініціювання питання зміни її цільового призначення перед контролюючими органами державної влади, ОСОБА_4 , діючи умисно, в порушення вимог ст.20,125,126,168 Земельного кодексу України, без отримання від спеціально уповноважених органів влади відповідних дозволів на зняття та перенесення грунтового покриву земельної ділянки для створення штучної водойми, використовуючи спецтехніку та послуги невстановлених досудовим розслідуванням осіб, незаконно облаштував на даній земельній ділянці сільськогосподарського призначення штучну водойму - ставок, площею 0,0544 га .

Внаслідок таких протиправних дій було порушено цілісність поверхневого шару грунту, а утворені заглиблення на вказаній частині земельної ділянки підтоплено підземними та стічними водами, що не дає можливості для відтворення природних властивостей землі і використання з метою сільськогосподарського виробництва, тобто призвело до виведення частин зазначеної земельної ділянки із сільськогосподарського обороту.

Під час судового провадження обвинувачений ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, просив закрити кримінальне провадження.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечував щодо задоволення клопотання обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності, оскільки воно не суперечить вимогам ст. 49 КК України.

Вислухавши думку учасників судового провадження, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Частиною третьою статті 288 КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Пунктом 1 частини 2статті 284 КПКУкраїни передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Строк давності - це передбачений ст.49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою для звільнення особи, яка вчинила кримінальне правопорушення від кримінальної відповідальності.

За змістом зазначеної норми звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є обов`язковим і застосовується за таких чотирьох умов: 1) вчинення особою злочину; 2) з дня вчинення злочину до набрання вироком законної сили минули визначені ч. 1 ст. 49 КК України строки давності; 3) особа не ухилялася від досудового слідства або суду; 4) особа до закінчення зазначених у ч. 1 ст. 49 КК України строків не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених ч.1 ст. 49 КК України, за наявності згоди підозрюваного, обвинуваченого, засудженого на звільнення на підставі спливу строків давності. Суд невідкладно повинен розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час судового розгляду провадження, що надійшло до суду з обвинувальним актом, одна зі сторін цього провадження звернеться до суду з таким клопотанням. Також суд має з`ясувати думку сторін щодо закриття кримінального провадження за такою підставою, у разі згоди обвинуваченого (засудженого) розглянути питання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності.

Зазначений висновок про застосування вищевказаної норми кримінального права міститься у постанові Верховного Суду від 19 листопада 2019 року, справа № 345/2618/16-к.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, і до набрання вироком законної сили минуло три роки.

За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України передбачене покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Згідно ч.1,2ст.12КК Україникримінальні правопорушенняподіляються накримінальні проступкиі злочини. Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

Отже, вказане кримінальне правопорушення відноситься до кримінального проступку.

З довідки ДІАП МВС України УІАП в Івано-Франківській області №86/108/49/01-2023 від 03 січня 2023 року вбачається, що обвинувачений ОСОБА_4 раніше несудимий.

Згідно обвинувальногоакта кримінальний проступокбуло вчиненовлітку 2008року. Зврахуванням вимог п.2ч.1ст.49КК України здня йоговчинення до постановленнясудового рішення минулобільше трьох років.

Стороною обвинувачення не надано суду доказів, що підозрюваний ОСОБА_4 ухилявся від досудового розслідування, а також судом не встановлено, щоб обвинувачений ухилявся від суду під час судового провадження.

На підставі наведеного, суд прийшов до висновку, що є всі підстави, передбачені п.2 ч.1 ст.49 КК України щодо звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.254 КК України та закриттякримінального провадження на підставі п. 1 ч. 2ст. 284 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Керуючись ст.284 -288, 371-372, 376, 395КПК України,

постановив:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України - задовольнити.

На підставі п.2 ч.1ст.49КК України у зв`язку із закінченням строків давності звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.254 КК України, а кримінальне провадження - закрити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу109456293
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Безгосподарське використання земель

Судовий реєстр по справі —349/114/23

Ухвала від 09.03.2023

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні