Ухвала
від 23.02.2023 по справі 127/515/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/515/23

Провадження №1-кс/127/151/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ ВРУП ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ ВРУП ГУНП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого відділу Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області на досудовому розслідуванні перебувають матеріали кримінального провадження №42022022110000179, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.06.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зловживаючи повноваженнями заподіяв шкоду вказаному товариству.

Під час здійснення досудового розслідування було встановлено, що в період часу з 31.05.2018 року ( Наказ Л6042-к від 30.05.2018р.) по 30.09.2021 року (Наказ №337/к від 30.09.2021 року), на посаді директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » працював ОСОБА_4 .

Відповідно до Статуту товариства до повноважень директора, серед іншого, відноситься:

8.12. Директор Товариства:

8.12.6. Директор Товариства представляє його інтереси у відносинах зі всіма вітчизняними та іноземними юридичними особами та громадянами, розпоряджається майном Товариства, крім у випадків віднесених до компетенції Загальних зборів Учасників, укладає договори, в тому числі і трудові, видає доручення, відкриває в банках поточні та інші рахунки, користується правом розпорядження коштами, видає накази сі. дає. вказівки, обов`язкові для всіх робітників Товариства.

8.12.7. Директор Товариства повинен діяти добросовісно і розумно в інтересах Товариства.

8.12.8. Директор Товариства несе відповідальність перед Товариством за збитки, заподіяні Товариству його винними діями або бездіяльністю.

8.13. Посадовим особами Товариства є директор Товариства та Головний бухгалтер.

10.2. Якщо Директор діє незаконно, перевищує межу своїх повноважень, не дотримується чинного законодавства, Статуту, рішень Загальних зборів Учасників або діє халатно, він несе відповідальність за збитки, що виникли в результаті цього у Товариства, окремих Учасників.

6.3. Товариство для здійснення основних статутних завдань: організовує матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності, шляхом придбання ресурсів безпосередньо у виробників, в оптовій торгівлі.

Враховуючи вище викладене, за вимогами Статуту Директор Товариства зобов`язаний діяти добросовісно і розумно в інтересах Товариства, організовувати матеріально-технічне забезпечення діяльності Товариства, придбання ресурсів безпосередньо у виробників або оптовій торгівлі та несе відповідальність за збитки, заподіяні його винними діями або бездіяльністю Крім того, відповідно до Посадової інструкції| Директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », Директор Товариства, серед іншого:

2.6. керує вивченням кон`юктури ринку та передового досвіду (вітчизняного та Зарубіжного) з метою всебічного підвищення технічного рівня і якості послуг, економічної ефективності, раціонального використання резервів та економічного витрачання всіх видів ресурсів товариства.

2.24. здійснює контроль за цінами на матеріали і послуги.

2.31. здійснює контроль за грошовими надходженнями (вітчизняного та Зарубіжного) з метою всебічного підвищення технічного рівня і якості послуг, економічної ефективності, раціонального використання резервів та економічного витрачання всіх видів ресурсів товариства.

2.24. здійснює контроль за цінами на матеріали і послуги.

2.31. здійснює контроль за грошовими надходженням розпорядженнями.

3.11. несе відповідальність за наслідки прийнятих рішень, а також фінансово-господарські результати його діяльності.

5.13. повинен знати ринкові методи господарювання та управління товариством.

Тобто, враховуючи Посадову інструкцію вбачається, що Директор повинен знати ринкові методи господарювання, вживати заходів з метою економного витрачання всіх видів ресурсів товариства, контролювати ціни на матеріали та несе відповідальність за наслідки прийнятих рішень.

Так, однією із послуг, що надаються ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », є виявлення збудника коронавірусної хвороби 2019 (COVID-2019), шляхом полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією (ПРЛ), для чого необхідно придбання відповідних реагентів.

Разом з тим, колишній директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 усвідомлено організував придбання вказаних реагентів за завищеними цінами через ТОВ ( « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 , м.Одеса), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 , м. Київ), внаслідок чого ціна закупки збільшилася від 4600 грн. до 11500-12 250 грн. та від 2 825 грн. до 6500-6600 грн. відповідно, що біль ніж у двічі перевищувало дійсну вартістьцін, по яким здійснювався продаж реагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » оптовим покупцям, серед яких було і дане товариство.

Відповідно до Висновку експертів за результатами комплексного товарознавчого та економічного дослідження від 28.12.2021 №12/12.1/2021 вказані дії ОСОБА_4 на посаді директора призвело до збитків на суму 7 408 875,00 гривень.

На даний момент виникла необхідність в здійсненні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_3 ).

Тож, з метою повного, всебічного та неупередженого проведення розслідування по даному кримінальному провадженню, встановленні осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, а також виявлення можливих спільників, виникла необхідність отримати відомості, які надали б змогу отримати доказову інформацію та дозволили б, шляхом їх дослідження, підтвердити чи спростувати факти вчиненого злочину, тому слідчий просить клопотання про тимчасовий доступ задоволити.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений завчасно та належним чином, тому відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження підчас розглядупитань слідчимсуддею,крім вирішенняпитання пропроведення негласнихслідчих (розшукових)дій,та всуді підчас судовогопровадження єобов`язковим.У разінеприбуття всудове засіданнявсіх осіб,які берутьучасть усудовому провадженні,чи вразі,якщо відповіднодо положеньцього Кодексусудове провадженняздійснюється судомза відсутностіосіб,фіксування задопомогою технічнихзасобів кримінальногопровадження всуді нездійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Частиною 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містять в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так як іншим способом неможливо отримати документи та речі зазначені у клопотанні, тому слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161,162,163,164, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ та можливість вилучення документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_3 ), а саме укладених договорів з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_2 , м. Київ) щодо купівлі-продажу реагентів для виявлення РНК корона вірусів, рахунків, видаткових накладних, специфікацій на поставлений товар та інших документів, що стосуються співпраці вищезазначених товариств.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109463862
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/515/23

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні