Ухвала
від 09.03.2023 по справі 574/573/21
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/573/21

Провадження 2/574/11/2023

У Х В А Л А

09 березня 2023 року м. Буринь

Буринський районний суд Сумської області

в складі: головуючого судді Гука Т.Р.,

з участю секретаря судового засідання Кошелєвої Н.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Ломаки Ю.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Буринського районного суду Сумської області в режимі конференції клопотання представника позивача адвоката Глущенка О.С. про призначення судової почеркознавчої експертизи у справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Буринь Інвест"</a>, третя особа на стороні відповідача виконавчий комітет Сумської міської ради про припинення права оренди земельної ділянки та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельної ділянки,

в с т а н о в и в:

В провадженні Буринського районного суду Сумської області перебуває справа за позовом ОСОБА_2 до ТОВ "Агропромислова компанія "Буринь Інвест", третя особа на стороні відповідача виконавчий комітет Сумської міської ради про припинення права оренди земельної ділянки та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Ухвалою Буринського районного суду Сумської області від 02.06.2022 року за клопотанням представника позивача адвоката Глущенка О.С. було призначено судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, та на вирішення якої було поставлено питання: 1) Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 у додатковій угоді від 01.01.2016року додоговору орендиземельної ділянки,кадастровий номер5920984600:08:003:0154від 05.05.2012року,укладеній між ОСОБА_2 таТовариством зобмеженою відповідальністю"Агропромисловакомпанія "БуриньІнвест",у розділі"Реквізитисторін,та підписисторін" ОСОБА_2 ,чи іншоюособою? 2) Чи виконано рукописний текст " ОСОБА_2 " у додатковій угоді від 01.01.2016 року до договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер 5920984600:08:003:0154 від 05.05.2012 року, укладеній між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Буринь Інвест", у розділі "Реквізити сторін, та підписи сторін" ОСОБА_2 , чи іншою особою?

08.02.2023 року до Буринського районного суду Сумської області із Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України надійшло повідомлення про неможливість проведення судової експертизи в зв`язку з ненаданням на клопотання експерта додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, а саме експериментальних, вільних та умовно-вільних зразків почерку та підпису ОСОБА_2 ..

В судовому засіданні від представника позивача адвоката Глущенка О.С. повторно надійшло усне клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, проведення якої він просить доручити тій же установі та на вирішення експертизи поставити ті ж самі питання. Також, представник просив надати для проведення експертизи, надані експериментальні зразки її підпису та почерку, а також документи в яких містяться вільні та умовно-вільні зразки почерку та підпису ОСОБА_2 , а саме: договір з ПАТ КБ «ПриватБанк» від 23.12.2013 року, заяву на видачу готівки №471584 від 06.08.2012 року, договір оренди землі №95 від 03.04.2006 року, акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 03.04.2006 року, вітальна листівка з днем народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , інструкція до сім картки, записка №1, записка №2, записка №3, залишок конверту, інструкція до картки АТ «Ощадбанк», банківська картка, зошит синього кольору з записами лікувальних рецептів, аркуш паперу з написаним віршем.

Представник відповідача - адвокат Ломака Ю.М. заперечував проти призначення почеркознавчої експертизи, покликаючись на те, що таке клопотання про призначення експертизи вже було вирішено судом, однак вона не була проведена саме з вини позивача та її представника, а повторний розгляд такого самого клопотання законом не передбачено. Крім того, з наданих позивачем документів із зразками підпису неможливо встановити автентичність підпису саме позивачу, а також період їх підписання.

Заслухавши доводи представника позивача та думку представника відповідача, суд приходить до наступних висновків.

Згідно із ст.197 ЦПК України, суд у підготовчому засіданні, зокрема, вирішує заяви і клопотання учасників справи.

Відповідно до положень ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за наявності таких умов: для з`ясування обставин справи, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері інші, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; а також, коли сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

Як вбачається із позовної заяви свої позовні вимоги про припинення права оренди земельної ділянки та скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельної ділянки, скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельної ділянки, позивачка ОСОБА_2 обґрунтовує тим,що додатковаугода від 01.01.2016 року до договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер 5920984600:08:003:0154 від 05.05.2012 року нею не підписувалась.

З врахуванням наведеного, оскільки для з`ясування обставин справи, якими позивач обґрунтовує заявлені позовні вимоги, необхідні спеціальні знання, суд приходить до висновку про наявність підстав для призначення судової почеркознавчої експертизи.

Також, суд вважає, що попередня експертиза, призначена судом, не була проведена в зв`язку з тим, що з об`єктивних причин судом не було розглянуто у встановлений експертом строк його про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, а тому повторне клопотання представника позивача про призначення експертизи є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Порядок проведення судових експертиз визначається Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. №53/5 зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 03 листопада 1998 р. за №705/3145 (із подальшими змінами).

Відповідно до вимог п.1.3 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень для проведення досліджень орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Вільними зразками є рукописні тексти, рукописні записи (літерні та цифрові), підписи, достовірно виконані певною особою до відкриття кримінального провадження, провадження в справах про адміністративні правопорушення, цивільних, адміністративних чи господарських справах і не пов`язані з їх обставинами; умовно-вільними є зразки почерку та (або) підпису, виконані певною особою до відкриття провадження у справі, але пов`язані з обставинами цієї справи або виконані після відкриття провадження у справі та є як пов`язаними зі справою, так і не пов`язаними з її обставинами; експериментальні зразки почерку та (або) підпису, що виконані за завданням органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у зв`язку з призначенням такої експертизи.

Враховуючи викладене,наданіпозивачем документи,у якихмістятьсязразки підписівтапочерку можуть бути надані експерту в якості вільних таумовно-вільнихзразків почеркута підпису останньої.

Доводи представника відповідача про неналежність наданих позивачем документів із зразками її підпису та почерку, не перешкоджають призначенню експертизи, оскільки згідно п.1.13. Інструкції достатність та якість наданих для проведення експертизи зразків почерку та підпису особи визначаються експертом у кожній конкретній експертній ситуації, а тому у разі недостатності наданих експерту вільних та умовно-вільних зразків почерку та підпису, або їх невідповідності вимогам Інструкції останній не позбавлений права звернутись до суду з клопотання про надання додаткових зразків.

Відповідно до положень п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України провадження по справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.

Керуючись ст.ст.103, 104, 108, 197, 252 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання представника позивача адвоката Глущенка О.С. про призначення судової почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 у додатковій угоді від 01.01.2016 року до договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер 5920984600:08:003:0154 від 05.05.2012 року, укладеній між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Буринь Інвест", у розділі "Реквізити сторін, та підписи сторін" ОСОБА_2 , чи іншою особою?

2) Чи виконано рукописний текст " ОСОБА_2 " у додатковій угоді від 01.01.2016 року до договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер 5920984600:08:003:0154 від 05.05.2012 року, укладеній між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Агропромислова компанія "Буринь Інвест", у розділі "Реквізити сторін, та підписи сторін" ОСОБА_2 , чи іншою особою?

Проведення експертизи доручити експертам НДЕКЦ УМВС України в Черкаській області, що знаходиться за адресою: 18009, м. Черкаси, вул. Пастерівська, 104, попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Експертам на дослідження надати матеріали цивільної справи №574/573/21, в яких знаходиться оригінал додаткової угоди від 01.01.2016рокудодоговору орендиземельноїділянкивід 05.05.2012року(т.1а.с.194), експериментальні зразки почерку та підпису ОСОБА_2 , а також наступні документи: договір з ПАТ КБ «ПриватБанк» від 23.12.2013 року, заяву на видачу готівки №471584 від 06.08.2012 року, договір оренди землі №95 від 03.04.2006 року, акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 03.04.2006 року, вітальна листівка з днем народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , інструкція до сім картки, записка №1, записка №2, записка №3, залишок конверту, інструкція до картки АТ «Ощадбанк», банківська картка, зошит синього кольору з записами лікувальних рецептів, аркуш паперу з написаним віршем), які дозволити експертам використовувати в якості вільних та умовно-вільних зразків почерку та підписів ОСОБА_2 .

Витрати по оплаті експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 .

Роз`яснити учасникам справи наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст.109 ЦПК України, зокрема, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.Р. Гук

СудБуринський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення09.03.2023
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу109466735
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —574/573/21

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

Рішення від 12.09.2023

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Гук Т. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні