Ухвала
від 08.03.2023 по справі 947/7622/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/7622/23

Провадження № 1-кс/947/2900/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.03.2023 року м.Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м.Одесі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №42022160000000380, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Яквбачається зклопотання сторониобвинувачення проарешт майна, досудовим розслідуванням встановлено факт можливого привласнення грошових коштів місцевих бюджетів посадовими особами органів місцевого самоврядування за попередньою змовою із посадовими особами юридичних осіб, у т.ч. ТОВ «ПРІОРИТЕТ-В» та ТОВ «Олімп-Ізмаїл», шляхом завищення вартості та обсягів виконаних робіт та закуплених матеріалів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що для виконання своїх намірів посадові особи ТОВ "ПРІОРИТЕТ-В" та ТОВ «Олімп-Ізмаїл» вступили у змову з розпорядниками коштів, а саме з посадовими особами місцевого самоврядування, провели тендерні процедури та уклали договори на закупівлю робіт та послуг у тому числі з використанням допорогових закупівель, тим самим ухиляючись від конкурентних торгів. Використовуючи учасників, які пов`язані між собою, зазначені посадовці імітували конкуренцію та легітимність проведених закупівель.

Основні способи розкрадання бюджетних коштів за зазначеною схемою є: завищення вартості матеріалів, невідповідність обсягам виконаних робіт, встановлення матеріалів нищою якості та вартості замість зазначених у договорі, не виконання робіт внесених в види робіт у ДБН, невідповідність нормам ДБН фактично виконаним роботам.

Так за період з 2020 по 2022 роки по вказаній схемі з Обласним закладом «Спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат «Болградська гімназія ім. Г.С. Раковського» (код ЄДРПОУ 20993842) було укладено сім договорів на загальну суму 796 551 грн.

З відділом освіти Ізмаїльської райдержадміністрації (код ЄДРПОУ 02145168) укладено 28 договорів на загальну суму 2 953 080,41 грн.

Із закладом професійної (професійно-технічної) освіти «Дунайський центр професійної освіти» (код ЄДРПОУ 42177109) укладено сім договорів на загальну суму 578 898 грн.

З КЗ «Утконосівська спеціальна школа Одеської обласної ради» (код ЄДРПОУ 23208097) укладено дев`ять договорів на загальну суму 600 282,46 грн.

З Муравлівською сільською радою Ізмаїльського району Одеської області (код ЄДРПОУ 04378557) укладено чотири договори на суму 508 880 грн.

З Кислицькою сільською радою Ізмаїльського району Одеської області (код ЄДРПОУ 04378534) укладено два договори на загальну суму 339 000 грн.

Директором та засновником ТОВ "Олімп-Ізмаїл" є ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , користується мобільним телефоном з номером НОМЕР_1 .

За оперативними даними загальна сума завданих збитків державі та територіальним громадам від зазначеної злочинної схеми становить біля 1 млн. грн.

Так в період часу з 12:00 по 13:16 години 03.03.2023 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 16.02.2023 року, у відповідності до ст. ст. 223, 233, 234, 236 КПК України було проведено обшук фактичного місця проживання засновника, директора ТОВ «Олімп-Ізмаїл» (код ЄДРПОУ 40079825) ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення зазначених в ухвалі оригіналів, а також наявних електронних копій документів по взаємовідносинах ТОВ «Олімп-Ізмаїл» із закладами освіти Ізмаїльського району та Болградського районів Одеської області, організаційно-розпорядчих документів, печаток, комп`ютерної техніки, носіїв інформації, мобільних телефонів, грошових коштів отриманих внаслідок протиправної діяльності, інших речей та документів, що можуть містити відомості та сліди вчинення кримінальних правопорушень.

Під часобшуку,в кімнатіспальні ОСОБА_6 було виявлено,запаковано доекспертного пакетусерія номерWAR1552749 та вилучено, а саме наступне:

-Робочий проект том1 ЗПЗ «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка Ізмаїльського району будівництво» на 21 арк.;

-Робочий проект ЗПЗ «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка, Ізмаїльського району» на 3 арк. проект;

-Робочий проект ЗПЗ «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка Ізмаїльського району будівництво» на 5 арк. проект;

-Робочий проект ЗПЗ «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка, Ізмаїльського району» на 14 арк. проект;

-Обкладинка червоного кольору з гербом та символікою росії з написом «РОССИЯ».

Також слід зазначити, що у виявлені обкладинці із символікою країни з якою в даний час ведеться війна, та через яку гинуть наші співвітчизники, ОСОБА_6 зберігав свідоцтво про одруження ОСОБА_6 із ОСОБА_7 (нині ОСОБА_8 ) серія НОМЕР_2 від 24.03.2004 та оригінал Довідки про присвоєння ІНН ОСОБА_9 за №2088133107.

Вказані речі постановою від 03.03.2023 року визнано речовими доказами.

Слідчий звертається з клопотанням про арешт майна з метою збереження речових доказів.

Слідчий на адресу суду направив заяву в якій клопотання підтримав, просив задовольнити, розглянути у його відсутність та вказав, що власника вилученого майна повідомлено належним чином про дату та час розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчогопідлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.1, п.2 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

У відповідності до ч.2 ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.10 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

В судовому засіданні встановлено, що вилучене в ході обшуку майно відповідає критеріям ч.1 ст.98 КПК України, оскільки вилучене майно могло зберегти на собі сліди вчинення зазначеного у клопотанні кримінального правопорушення, що в свою чергу свідчить про наявність необхідності в забезпеченні збереження вилученого майна.

Викладене в повній мірі підтверджується долученою до матеріалів клопотання постановою від 03.03.2023 року про визнання та залучення в якості речових доказів, згідно якої вищезазначене вилучене майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Таким чином, враховуючи наявність правових підстав для накладення арешту на вилучене майно, оскільки існує необхідність в забезпеченні його збереження, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання слідчого підлягає задоволенню, й, відповідно захід забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна підлягає застосуванню.

Керуючись ст.ст.170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №42022160000000380,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.191КК України- задовольнити.

Накласти арештна речі та документи, які були вилучені в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-Робочий проект том1 ЗПЗ «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка Ізмаїльського району будівництво» на 21 арк.;

-Робочий проект ЗПЗ «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка, Ізмаїльського району» на 3 арк. проект;

-Робочий проект ЗПЗ «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка Ізмаїльського району будівництво» на 5 арк. проект;

-Робочий проект ЗПЗ «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Миру 11/а в с. Комишівка, Ізмаїльського району» на 14 арк. проект;

-Обкладинку червоного кольору з гербом та символікою росії з написом «РОССИЯ».

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 .

Згідно ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її проголошення до Одеського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення08.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109468924
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —947/7622/23

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 08.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Тішко Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні