Рішення
від 28.02.2023 по справі 335/8519/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8519/22 2-о/335/19/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 р. Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого судді Соболєвої І.П.,

за участі секретаря судового засідання Лазоренко Д.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 7 в м. Запоріжжя, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 107-Б, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Кушугумська селищна рада про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до суду із заявою про встановлення юридичного факту, що він з моменту свого народження фактично перебував у статусі дитини, позбавленої батьківського піклування. Свої вимоги мотивує тим, що у свідоцтві про його народження матір`ю зазначена « ОСОБА_2 », а батьком « ОСОБА_3 ». При цьому, дані про батька дитини були записані за вказівкою матері відповідної до ст. 55 Кодексу про шлюб та сім`ю Української РСР (в чинний на той час редакції), що підтверджується Довідкою Форми № 2, виданою бюро ЗАГСу Малокатеринівської селищної ради народних депутатів Запорізького району Запорізької області від 01.07.1989.

Тобто, фактично у нього батька не було, а матір була матір`ю-одиночкою. З моменту його народження матір знаходилась на стаціонарному лікуванні в Златопольскій психіатричній лікарні з діагнозом «шизофренія, параноїчна форма», і за станом здоров`я не мала можливості його виховувати. З 08.08.1989 на підставі рішення Запорізького районного виконавчого комітету народних депутатів № 210 від 13.06.1989 він був поміщений в Будинок дитини «Сонечко» на повне державне забезпечення в зв`язку з хворобою матері і відсутність інших осіб, зобов`язаних утримувати дитину. 15.09.1992 його було переведено до Бердянського дитячого будинку-інтернату. З 01.02.1997 до 01.09.2004 він навчався в «Матвіївській школі-інтернат для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», а по закінченню навчання вибув Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти, де навчався до 09.06.2006.

Весь період навчання, в тому числі і в «ЗБЦ ПТО», він перебував на повному державному забезпеченні, як дитина, позбавлена батьківського піклування без опіки, проживав у гуртожитку навчального закладу. 28.07.2006 Служба у справах неповнолітніх Хортицької районної адміністрації Запорізької міської ради листом за вих. № 27/32 звернулась до Прокурора Запорізького району Запорізької області з питанням щодо необхідності термінового звернення до суду з позовом про відібрання його від одинокої матері ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав та передачі органу опіки та піклування Запорізької райдержадміністрації Запорізької області з метою набуття ним соціального статусу неповнолітнього, який залишився без батьківського піклування.

Проте, листом служби (управління) у справах дітей Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області за вих. № 22.1-20,0213 від 21.01.2022 йому повідомлено, що він не перебував на первинному обліку в службі (управлінні) у справах дітей і не значиться в книгах первинного обліку, як дитина, позбавлена батьківського піклування. Отже відповідний статус йому не надавався. Разом з тим, наявність статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, надає йому право для постановлення його на облік, як особи, яка має право на отримання житла із житлового фонду соціального призначення. Вказана пільга розповсюджується і на осіб, які досягли повноліття.

Посилаючись на ст.ст. 1, 5 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», п.22 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльної пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866, просить встановити факт того, що він з моменту свого народження фактично перебував у статусі дитини, позбавленої батьківського піклування.

Заявник в судовому засіданні на доводах, зазначених в заяві наполягає та просить їх задовольнити. Пояснив, що з народження він перебував у різних державних закладах, оскільки його мати через стан здоров`я не могла виховувати його. Він ніколи не бачив своїх батьків. У зв`язку з тим, що він не має статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, хоча фактично він є такою особою, він не може отримати соціальне житло.

Представник заінтересованої особи до судового засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна заява про згоду на розгляд справи у його відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення заявника, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню на підставі встановлених фактичних обставин справи та відповідних їм правовідносин.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_1 матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначена « ОСОБА_2 », а батьком « ОСОБА_3 ».

Відповідно до Довідки Форми № 2, виданої бюро ЗАГСу Малокатеринівської селищної ради народних депутатів Запорізького району Запорізької області 01.07.1989, дані про батька ОСОБА_1 були записані за вказівкою матері відповідної до ст. 55 Кодексу про шлюб та сім`ю Української РСР.

Відповідно до листа Запорізького обласного відділу охорони здоров`я від 25.07.1989 ОСОБА_1 було направлено в будинок дитини, а мати перебуває у психіатричній лікарні.

Згідно з довідкою Виконавчого комітету Малокатеринівської поселкової ради за вих. № 51 від 01.07.1989 одинока мати ОСОБА_1 перебуває на тривалому лікуванні у психіатричній лікарні.

Відповідно до довідки матір заявника ОСОБА_2 знаходилась на стаціонарному лікуванні в Златопольській психіатричній лікарні з діагнозом шизофренія, параноїдальна форма.

Рішення Запорізького районного виконавчого комітету народних депутатів № 210 від 13.06.1989 ОСОБА_1 було поміщено в Будинок дитини «Сонечко» на повне державне забезпечення в зв`язку з хворобою матері і відсутність інших осіб, зобов`язаних утримувати дитину.

Відповідно до акту Будинку дитини «Сонечко» ОСОБА_1 перебував на вихованні з 08.08.1989.

Відповідно до листа КУ «Запорізький обласний спеціалізований будинок «СОНЕЧКО» Запорізької обласної ради №0170 від 01.02.2022 ОСОБА_1 було переведено до Бердянського дитячого будинку- інтернату15.09.1992.

Згідно з довідкою КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» за вих. № 02-11/07 від 01.02.2022 ОСОБА_1 з 01.02.1997 до 01.09.2004 навчався в «Матвіївській школі-інтернат для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», а по закінченню навчання вибув до м. Запоріжжя ПТУ №31.

Відповідно до архівної довідки Державного навчального закладу «Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти» вих. №51 від 03.02.2022 ОСОБА_1 був зарахований до Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти 01.09.2004 («ЗБЦ ПТО»), де навчався до 09.06.2006.

28.07.2006 Служба у справах неповнолітніх Хортицької районної адміністрації Запорізької міської ради листом за вих. № 27/32 звернулась до прокурора Запорізького району Запорізької області з питанням щодо необхідності термінового звернення до суду з позовом про відібрання ОСОБА_1 від одинокої матері ОСОБА_2 без позбавлення батьківських прав та передачі ОСОБА_1 органу опіки та піклування Запорізької райдержадміністрації Запорізької області з метою набуття ним соціального статусу неповнолітнього, який залишився без батьківського піклування.

Листом служби (управління) у справах дітей Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області за вих. № 22.1-20,0213 від 21.01.2022 ОСОБА_1 повідомлено про те, що він не перебуває на первинному обліку в службі (управлінні) у справах дітей і не значиться в книгах первинного обліку як дитина, позбавлена батьківського піклування.

Листом виконавчого комітету Кушугумської селищної ради Запорізького району Запорізької області за вих. № 01-30/324 від 09.02.2002 ОСОБА_1 повідомлено, що відсутність документів, що підтверджують статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, особи з їх числа, унеможливлює реалізацію законних прав та інтересів на отримання житла із житлового фонду соціального призначення та рекомендовано в судовому порядку встановити факт його перебування у статусі дитини-сироти.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 2 ст.315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які залишилися без піклування батьків у зв`язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов`язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов`язки, а також діти, розлучені із сім`єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов`язків з причин, які неможливо з`ясувати у зв`язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти.

Згідно з ч.1 ст.5 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» за умови втрати дитиною батьківського піклування відповідна служба у справах дітей зобов`язана протягом двох місяців підготувати комплект документів, який підтверджує набуття дитиною статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з ч.9 ст.33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення 23 років не втрачають право на позачергове отримання благоустроєного жилого приміщення або соціального житла до надання їм благоустроєного жилого приміщення для постійного проживання або, за їхнім бажанням, - грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, за умови перебування у встановленому порядку на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, або соціальному квартирному обліку на момент досягнення 23-річного віку.

Пунктом 22 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльної пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866, передбачено, що рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті ради за місцем походження такої дитини за поданням служби у справах дітей.

З огляду на те, що ОСОБА_1 є дитиною, яка залишилися без піклування батьків у зв`язку з тривалою психологічною хворобою його матері, яка є матір`ю-одиначкою, то ОСОБА_1 є дитиною, позбавленою батьківського піклування.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 та встановлення факту того, що заявник з моменту народження перебував у статусі дитини, позбавленої батьківського піклування.

Керуючись ст.293,294,319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , з моменту свого народження фактично перебував у статусі дитини-сироти, позбавленої батьківського піклування.

Рішення може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.П. Соболєва

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу109483549
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —335/8519/22

Рішення від 28.02.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні