Ухвала
від 13.03.2023 по справі 904/4095/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

13.03.2023м. ДніпроСправа № 904/4095/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "САНДЕРО"

до Скулар Канада ЛТД (Scoular Canada LTD)

про стягнення заборгованості

Суддя Юзіков С.Г.

При секретарі судового засідання: Юрченко В.В.

Представники:

Позивача - Семченко В.В.

Відповідача - не прибули

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить стягнути з Відповідача борг у розмірі 145 741,20 доларів США, що еквівалентно, за курсом НБУ на 10.11.2022, - 5 329 551,65грн. та судовий збір у розмірі 79 943,28грн.

06.02.2023 від представника Відповідача до Господарського суду Дніпропетровської області надійшла заява про розгляд справи без участі представника Відповідача, у якій представник повідомила про визнання Відповідачем наявності боргу перед Позивачем та позовних вимог, але не має можливості розрахуватися та виконати свої зобов`язання перед Позивачем. Заява Відповідача здана до канцелярії суду нарочно, однак у суду відсутня можливість ідентифікувати особу, що подала заяву.

Господарський суд Дніпропетровської області 22.02.2023 відклав підготовче засідання на 07.03.2023р., визнав обов`язковою явку повноважних представників сторін у судове засідання та витребував оригінали документів, доданих до матеріалів справи.

Представник Відповідача у судове засідання призначене на 07.03.2023 не прибула.

Представник Позивача у судовому засіданні повідомив, що наразі відсутній зв`язок з Відповідачем та його представником в Україні.

Беручи до уваги, що суд не має можливості встановити особу та її повноваження, що підписала надану суду заяву про визнання Відповідачем боргу перед Позивачем та позовних вимог від 06.02.2023, а також що Відповідач є нерезидентом України, вбачаються підстави для зупинення провадження у справі та направлення Відповідачеві процесуальних документів Господарського суду Дніпропетровської області на його юридичну адресу в Канаду для забезпечення належного повідомлення про розгляд справи.

Повідомлення іноземних суб`єктів про розгляд справи судами України здійснюється в порядку, визначеному Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м.Гаага, до якої приєдналась Україна згідно із Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19 жовтня 2000 року N 2052-III.

Відповідно до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, до якої Україна приєдналася 19.10.2000 р., повідомлення відповідача про дату, час та місце проведення судового засідання повинно здійснюватися через Центральний орган іноземної держави (Канади).

Відповідно до ст. 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Згідно зі ст. 7 Конвенції типові умови формуляру, доданого до цієї Конвенції, у всіх випадках обов`язково мають бути складені англійською мовою. Вони можуть при цьому бути складені офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуючої Держави. Відповідні пробіли заповнюються або мовою запитуваної Держави, або англійською мовою.

Порядок здійснення такого вручення врегульовано в Україні Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 р. №092/5/54.

Відповідно до п. 2.3 цієї Інструкції переклад здійснюється фахівцем, запрошеним до відповідного суду України, або засвідчується уповноваженим перекладачем, або нотаріально.

З огляду на наведене, суд зобов`язує Позивача одержати в суді та повернути суду переклад ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.2023 англійською мовою в трьох примірниках. Також позивач має надати до суду докази сплати коштів за виконання судового доручення Центральним органом Канади позивачу необхідно сплатити в розмірі 100 Канадських доларів на рахунок зазначений на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права.

Згідно зі ст. 2 Конвенції кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень ст. 3-6.

За виконання судового доручення Центральним органом Канади позивачу необхідно сплатити в розмірі 100 Канадських доларів на рахунок, зазначений на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права.

Реквізити рахунку суд в ухвалі не зазначає, оскільки відомості стосовно порядку оплати витрат з вручення документів містяться у відповідному розділі на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права.

Згідно зі ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

З метою належного повідомлення Відповідача про час і дату судового засідання та, керуючись Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, укладеної 15 листопада 1965 року в м. Гаага, суд вважає за необхідне звернутися до Компетентного органу Канади Ministry of Justice and Solicitor General Justice Services Division (Office of the Sheriff-Civil Enforcement, 9th floor, 10365 97 Street NW, Edmonton, Alberta T5J 3W7, Canada) з судовим дорученням про вручення Скулар Канада ЛТД (Scoular Canada LTD) (Саутпорт Роуд СВ С`ют 1110, Калгарі, Альберта, 10201, код 207164682) судових/позасудових документів у справі № 904/4095/22.

Згідно з п.4 ч.1 ст.228 Господарського процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі в разі звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 229 ГПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

З урахуванням викладеного, провадження у справі підлягає зупиненню.

Керуючись ст. 177-185, 228, 229, 234, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 12:00 год. 26.09.2023, яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судових засідань №3-309 за адресою: Україна, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

2. У випадку несвоєчасного вручення Відповідачеві ухвали суду про розгляд даної справи, наступне підготовче засідання призначити на 12:00 год. 24.10.2023, яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судових засідань №3-309 за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

3. Зобов`язати Позивача протягом 5 днів з дня одержання ухвали про відкладення провадження у справі отримати в господарському суді по два примірники ухвал Господарського суду Дніпропетровської області від 15.11.2022 та 07.03.2023, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів та виклик (повідомлення) про день судового засідання та здійснити їх переклад англійською мовою, який нотаріально посвідчити.

Нотаріально посвідчені, перекладені англійською мовою документи надати Господарському суду, протягом 15 днів з дня одержання ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 07.03.2023.

4. Зобов`язати Позивача одночасно з цим надати до суду докази сплати Ministry of Justice and Solicitor General Justice Services Division витрат на виконання послуг щодо повідомлення відповідача у розмірі $100,00 Can. на рахунок зазначений на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права.

5. Звернутись до Компетентного органу Канади Ministry of Justice and Solicitor General Justice Services Division (Office of the Sheriff-Civil Enforcement, 9th floor, 10365 97 Street NW, Edmonton, Alberta T5J 3W7, Canada) з судовим дорученням про вручення Скулар Канада ЛТД (Scoular Canada LTD) (Саутпорт Роуд СВ С`ют 1110, Калгарі, Альберта, 10201, код 207164682) судових/позасудових документів у справі № 904/4095/22.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Провадження у даній справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням ч. 4 розділу Х "Прикінцеві положення" цього Кодексу.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Повний текст ухвали складено - 13.03.2023

Суддя С.Г. Юзіков

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу109489111
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —904/4095/22

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні