Ухвала
від 01.03.2023 по справі 705/845/22
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/845/22

1-кс/705/210/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2023 року м. Умань

Слідчий суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане старшим слідчим СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12022250320000094 від 14.01.2022 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що погоджене прокурором Уманської окружної прокуратури ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначає, що 13.01.2022до Уманського РУП ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали з Управління СБУ в Черкаській області, згідно яких невстановлені посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в ході виконання будівельних робіт капітального ремонту асфальтобетонного покриття однієї з вулиць м. Умань, Черкаської області, ймовірно привласнили бюджетні грошові кошти, отримані в якості оплати за виконання вказаних будівельних робіт.

14.01.2022 по даному факту розпочато досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022250320000094, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб).

У ході досудового розслідування встановлено, що в жовтні2020року напідставі договору№ 99від 01.10.2020року провиконання робітз капітальногоремонту дорожньогопокриття частинивулиці НебесноїСотні м.Умань Черкаськоїобласті,укладеного міжТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »та ІНФОРМАЦІЯ_2 ,проведено роботиз капітальногоремонту вказаноїдороги,загальна вартістьякої склала3725599,20 гривень.

З метоювстановлення фактичногообсягу тавартості виконанихремонтних робіт,а такождокументального підтвердженнявикористання ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » будівельнихматеріалів (гарячихасфальтобетонних сумішейтощо),що відповіднодо актівприймання виконанихробіт булосписано накапітальний ремонтдорожнього покриттячастини вулиціНебесної Сотнім.Умань Черкаськоїобласті в2020році,отримані у ІНФОРМАЦІЯ_2 матеріали(копіїдоговорів підряду,актів прийманнявиконаних будівельнихробіт,тощо)направленоаудитору ФОП « ОСОБА_5 » для проведення бухгалтерського дослідження.

Під час дослідження проведено співставлення даних щодо придбання будівельних матеріалів, а саме, сумішей асфальтобетонних, з даними щодо списання сумішей асфальтобетонних на фактичне виконання будівельних робіт, за результатами чого підтверджено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » взагалі не здійснювало закупівлю щебнево-мастикового асфальтобетону (ЩМА-15) протягом осіннього періоду 2020 року, при цьому до акту № 1/99 приймання виконання будівельних робіт за жовтень 2020 року по об`єкту «Капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні м. Умань Черкаської області» було включено роботи та матеріали по улаштуванню покриття з щебнево-мастикового асфальтобетону асфальтоукладальником при ширині смуги до 3,5 м. (верхнього шару товщиною 50 мм.) Вартість включеного матеріалу складає 880 314,08 грн. (без врахування ПДВ) та вартість робіт по облаштуванню шару щебнево-мастикового асфальтобетону складає 25 235 грн. (без врахування ПДВ).

Таким чином,виходячи ізвищевикладеного,ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »було включенодо акту№ 1/99приймання виконанихбудівельних робітзажовтень 2020 року, які оплачені за рахунок коштів Уманського міського бюджету, матеріали 249,27 тони щебнево-мастикового асфальтобетону, та роботи по улаштуванню шару щебнево-мастикового асфальтобетону, без фактичного придбання зазначеного матеріалу, що призвело до завищення вартості виконаних робіт на суму 905 549,08 грн. (без ПДВ), тоді як, з врахування з ПДВ вказана сума складе 1086658,90 грн.

29.03.2022 в ході досудового розслідування в порядку ст. 93 КПК України надано запит Уманському міському голові для витребування документів, складених по об`єкту «Капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні м. Умань Черкаської області», на який надано завірені копії: договору підряду № 99 від 01.10.2020, додаткової угоди № 1 до договору будівельного підряду № 99, повідомлення про початок виконання будівельних робіт, декларації про готовність до експлуатації об`єкта, додаткової угоди № 2 до договору будівельного підряду, експертного звіту щодо розгляду кошторисної частини проектної документації за робочим проектом «Капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні, м. Умань Черкаської області», договірної ціни від 04 вересня 2020, пояснювальної записки, календарного графіка виконання робіт, локального кошторису на будівельні роботи № 2-1-1 на благоустрій вул. Н. Сотні, розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису№ 2-1-1, підсумкової відомості ресурсів, довідки про вартість виконання будівельних робіт та витрати за жовтень 2020 (форма КБ-3), акту № 1/99 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2020 (форма КБ-2), договірної ціни від 04 вересня 2020, календарного графіка виконання робіт, підсумкової відомості ресурсів (витрати по факту), розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису № 2-1-1, кошторисної документації на капітальний ремонт дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні м. Умань Черкаської області.

Згідно договору підряду № 99 від 01.10.2020 щодо капітального ремонту дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні м. Умань Черкаської області, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_3 , в особі начальника ОСОБА_6 , та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора ОСОБА_7 , ціна договору становить 3820000, 80 (три мільйони вісімсот двадцять тисяч гривень 80 копійок).

В жовтні 2020 роботи щодо капітального ремонту дорожнього покриття частини вулиці Небесної Сотні м. Умань Черкаської області виконані, ІНФОРМАЦІЯ_3 проведено оплату виконаних робіт.

З метою повного, всебічного та об`єктивного встановлення та дослідження всіх обставин злочину, обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні відповідно до ст. 91 КПК України,а такожосіб,причетних до вчинення вказаного злочину, підтвердження або спростування причетності службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »до зазначеного злочину, встановлення свідків та очевидців даної події, виникла необхідність у встановленні переліку найманих працівників, які були зареєстровані в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в період часу з 01.10.2020 по 21.10.2020, для подальшого допиту їх у вказаному кримінальному провадженні.

Разом з тим, відповідно до п.п.17.1.9 п. 17.1. ст. 17 Податкового кодексу України визначено, що платник податків має право на нерозголошення контролюючим органам (посадовим особам) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов`язків, крім випадків коли це прямо передбачено законом.

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 ПК України з метою проведення податкового контролю платника податків підлягають реєстрації або взяттю на облік контролюючих органах за місцезнаходження юридичних осіб. В даному випадку місцезнаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , визначено за адресою: АДРЕСА_1 , в зв`язку з чим вказана юридична особа перебуває на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_4 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), тому розпорядником і володільцем інформації щодо переліку найманих працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » являється вказанийвище контролюючийорган.

Приймаючи до уваги викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження матеріалів даного кримінального провадження, для прийняття законного та обґрунтованого рішення по кримінальному провадженню, для з`ясування всіх обставин, що мають значення у кримінальному провадженні, встановлення свідків та очевидців даного злочину для подальшого допиту даних осіб, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до переліку найманих працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в період часу з 01.10.2020 по 21.10.2020, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Одержати в інший спосіб, без рішення суду, тимчасовий доступ до вказаної інформації не представляється можливим, так як вона відноситься до конфіденційної інформації.

В клопотанні слідчий просить надати слідчим Уманського РУП ГУНП в Черкаській області, які входять до групи слідчих по даному кримінальному провадженню, дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка відноситься до конфіденційної інформаціїта перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме переліку найманих працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в періодчасу з01.10.2020по 21.10.2020,тобто можливістьознайомитись знею таздійснити її вилучення (виїмку).

В судове засідання слідчий не з`явився, до суду надав заяву про те, що клопотання підтримує, просить розглянути у його відсутність.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

За правилами ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п. п. 4 та 8 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить конфіденційна інформація, та персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Частинами 5 та 6 статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши зміст клопотання на відповідність вимогам КПК України та дослідивши документи, додані на обґрунтування клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що є достатні та необхідні підстави для надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, яка перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме переліку найманих працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Матеріалами клопотання доведено, що вказані документи мають вагоме значення для встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що повинні бути встановлені під час досудового розслідування, та відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, подане старшим слідчим СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12022250320000094 від 14.01.2022 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Уманського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області капітану поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Уманського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 , начальнику відділення СВ Уманського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області майору поліції ОСОБА_9 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка відноситься до конфіденційної інформаціїта перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), а саме переліку найманих працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , в періодчасу з01.10.2020по 21.10.2020,з можливістюознайомитись знею,здійснити її вилучення (виїмку).

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу109507322
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —705/845/22

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 07.10.2022

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні