Вирок
від 01.03.2023 по справі 752/1945/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/1945/23

провадження №: 1-кс/752/928/23

У Х В А Л А

01.03.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Благодійного фонду «Фонд Вільна Україна», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на бездіяльність уповноважених службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшла вказана скарга, в якій адвокат просить зобов`язати уповноважених службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві внести відомості за його заявою від 23.01.2023 про вчинення кримінального правопорушення.

Вказану скаргу адвокат обґрунтував тим, що 23.01.2023 адвокат ОСОБА_3 звернувся до Голосіївського УП ГУНП у м. Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення, що підтверджується відміткою Голосіївського УП ГУНП у м. Києві. Однак, станом на момент подання скарги до суду, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені.

До почату розгляду скарги адвокат ОСОБА_3 подав заяву про розгляд скарги за його відсутності, вимоги викладені підтримав та просив їх задовольнити.

Представники Голосіївського УП ГУНП у м. Києві у судове засідання не з`явились, про дату, час і місце розгляду скарги повідомлялись належним чином, однак, в силу ст. 306 КПК України, їх не явка не перешкоджає розгляду скарги.

Положеннями статті 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень статті 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення кримінального процесуального Закону та враховуючи принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти судове рішення по суті скарги за відсутності осіб, які не з`явились, на підставі наданих доказів.

Вивчивши вказану скаргу, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин поданої скарги, вважає необхідним задовольнити скаргу, виходячи з наступного.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений частиною 1 статті 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зі змісту частини 1 статті 214 КПК України вбачається, що бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 23.01.2023 адвокат ОСОБА_3 звернувся до Голосіївського УП ГУНП у м. Києві із заявою про вчинення кримінального правопорушення, що підтверджується відміткою Голосіївського УП ГУНП у м. Києві. Однак, станом на день подання та розгляду скарги, відомості за вказаною заявою не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а отже слідчий суддя приходить до висновку, що допущена бездіяльність уповноважених осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Частиною 2 статті 60 КПК України передбачено, що заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У заяві про кримінальне правопорушення заявником зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень та попередню кваліфікацію правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, оскільки станом на час розгляду скарги у порушення вимог ст. 214 КПК України, відомості із вказаної заяви про вчинення кримінального правопорушення не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та досудове розслідування не розпочато, тому є належні правові підстави для зобов`язання уповноважених службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаною заявою, у порядку та строки, передбачені ст. 214 КПК України, розпочати за вказаною заявою досудове розслідування та прийняти законне і обґрунтоване процесуальне рішення, у зв`язку із цим скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 307, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Благодійного фонду «Фонд Вільна Україна», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на бездіяльність уповноважених службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених службових осіб Голосіївського УП ГУНП у м. Києві внести відомості за заявою адвоката ОСОБА_3 від 23.01.2023 про вчинення кримінального правопорушення.

Зобов`язати службову особу, яка внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, через 24 години з моменту внесення таких відомостей, надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань та повідомити слідчого суддю Голосіївського районного суду м. Києва.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109507699
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —752/1945/23

Вирок від 01.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні