Ухвала
від 14.03.2023 по справі 128/940/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/940/23

УХВАЛА

14 березня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Саєнко О.Б., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , поданої та підписаної її представником - адвокатом Молявчиком Олексієм Валерійовичем до Комунального закладу «Прибузька спеціальна школа» про скасування наказу про відсторонення від роботи, -

ВСТАНОВИЛА:

13.03.2023 до провадження Вінницького районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , яка подана та підписана її представником - адвокатом Молявчиком О.В. до КЗ «Прибузька спеціальна школа» про скасування наказу про відсторонення від роботи, справа №128/940/23, в якій представник позивача просить суд:

- визнати незаконним та скасувати наказ директора Кз «Прибузька спеціальна школа» Вінницької обласної ради № 15К/тм від 20 лютого 2023 р. - «Про відсторонення від роботи ОСОБА_1 »;

- зобов`язати КЗ «Прибузька спеціальна школа» Вінницької обласної ради поновити ОСОБА_1 на займану нею посаду та виплатити заробітну плату за вимушений прогул з 20 лютого 2023 р. по день поновлення на роботі.

Враховуючи те, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтям 174, 175, 177 ЦПК України, підстав для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження, згідно ст.ст.185, 186 ЦПК України не має; підсудна даному суду, суд вважає за необхідне прийняти позов до розгляду та відкрити провадження у даній справі.

Пунктом 4 ч.2 ст. 187 ЦПК України передбачено, що при постановленні ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі вирішення питання за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатись справа.

Згідно з ч.3 ст. 274 ЦПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 277 ЦПК України питання про розгляд справи в порядку спрощеного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи категорію та складність справи, наявність у справі доказів, суд вважає можливим розглядати справу в порядку спрощеного провадження, з викликом сторін та їх представників.

Окрім того, представник позивача адвокат Молявчик О.В. просив в позовній заяві суд витребувати для ознайомлення в судовому засіданні кримінальне провадження №12023025050000046 від 21.02.2023, що перебуває в провадженні підрозділу дізнання ВП №3 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області. Дане клопотання представник позивача мотивує тим, що на вказане краніальне провадження посилається відповідач в наказі про відсторонення позивача від роботи, а він позбавлений можливості ознайомитися з власної ініціативи з ним чи надати в суд для ознайомлення під час судового розгляду справи, оскільки жодного процесуального статусу позивач не має в вказаному кримінальному провадженні.

Ознайомившись із клопотанням представника позивача про витребування доказів, суд прийшов до такого .

Згідно до ч.ч.1-4 ст.12, ч.ч.1, 2 ст.13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно положень викладених в ч.ч.1-3 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

З приведеної мотивації заявленого представником позивача клопотання про витребування доказів, суд вбачає намагання представника позивача ознайомитися з матеріалами кримінального провадженням за №12023025050000046 від 21.02.2023, яке перебуває в підрозділі дізнання ВП №3 Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області на стадії досудового розслідування , використовуючи суд першої інстанції, який розглядає цивільну справу.

Суд наголошує представнику позивача , що системний аналіз положень ч.1 ст.221, ст.222, ч.1 ст. 290 КПК України, дає суду зробити висновок про те, що витребування судом в ході розгляду цивільної справи кримінального провадження, в якому триває досудове розслідування, суперечить вимогам чинного КПК таІнструкції з організації обліку та руху кримінальних проваджень в органах досудового розслідування Національної поліції України, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 14.04.2016 №296.

Виходячи з вищенаведеного, суд відмовляє в задоволенні клопотання представника позивача про витребування матеріалів кримінального провадження,- за безпідставністю.

Керуючись ст.ст.84, 175, 187, 274 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИЛА:

Прийняти позовну заяву та відкрити провадження у цивільінй справі за позовною заявою ОСОБА_1 , поданою та підписаною її представником - адвокатом Молявчиком Олексієм Валерійовичем до Комунального закладу «Прибузька спеціальна школа» про скасування наказу про відсторонення від роботи.

Розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження, з викликом сторін та їх представників.

Проведення судового засідання призначити на 05.04.2023 о 14:30 год. в залі судових засідань № 4 Вінницького районного суду Вінницької області.

В судове засідання викликати сторони:

- позивача: ОСОБА_1 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання: АДРЕСА_1 ;

- представника позивача - адвоката Молявчика О.В., адреса для листування: вул. Визволення, 8, оф.30, м. Вінниця, ел.пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- представника відповідача КЗ «Прибузька спеціальна школа», місцезнаходження: 8-й кілометр Гніванського шосе, с. Агрономічне, Вінницького району Вінницької області, ел.пошта: pribuzk@ukr.net.

У задоволенні клопотання представника позивача Молявчика О.В. про витребування матеріалів кримінального провадження, - відмовити.

Відповідно до ст. 190 ЦПК України копію даної ухвали направити сторонам до відома, із рекомендованим повідомленням.

Не пізніше п`ятиденного строку відповідач має право подати заяву із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, у разі неподання у встановлений судом строк яких, відповідач має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

Не пізніше п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження, копії позовної заяви та додатків до неї, до початку розгляду справи по суті, відповідач має право надіслати відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову до суду з підтвердженням направлення позивачу, іншому відповідачу та третій особі у справі копії відзиву та доданих до нього документів.

Позивач не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву, до початку розгляду справи по суті, має право підготувати відповідь на відзиви, виклавши письмово свої міркування, аргументи та надати відповідні докази, та направити відповідачам, третій особі у справі та суду з підтвердженням такого направлення учасникам справи.

Відповідач не пізніше п`яти днів з дня отримання відповіді позивача на відзив, до початку розгляду справи по суті, має право підготувати заперечення на відповідь на відзив, та направити позивачу, іншому відповідачу, третій особі й суду з підтвердженням такого направлення учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі, тощо.

У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу. Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки - http://vnr.vn.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Олена САЄНКО

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109520729
СудочинствоЦивільне
Сутьвідсторонення від роботи

Судовий реєстр по справі —128/940/23

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Саєнко О. Б.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Саєнко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні